Barack Obama wint verkiezingen

7 november 2012 door Nina Bergh

De peilingen voorspelden al dagenlang een spannende eindrace tussen de Republikein Mitt Romney en Democraat Barack Obama. Voor beide kandidaten was het erop of eronder. Toch heerste er gister in het Democratische kamp een optimistische stemming.

Swing states voor Obama

Al vroeg in de nacht twitterde Obama: ‘four more years’. Rond half vijf (Nederlandse tijd) werd Obama door de Amerikaanse nieuwszenders uitgeroepen tot winnaar nadat zijn voorsprong op Romney ver was uitgelopen.

Doorslaggevend voor de uitslag waren zoals altijd de zogeheten ‘swing states’. De cruciale staten Virginia, Wisconsin, Ohio en zelfs de thuisstaat van Romney, Massachusetts, gingen naar de zittende president Obama.

Overwinningsspeech

Vanuit Boston feliciteerde Romney zijn tegenstander met de behaalde overwinning. Een klein uur later betrad Obama onder luid applaus het podium in Chicago. In zijn twintig minuten durende zinderende overwinningsspeech bedankte hij uitdrukkelijk alle campagnemedewerkers en voorspelde dat de beste tijd voor Amerika nog komen zal.

Tijd voor een grapje was er ook, ‘Sascha en Malika, we houden het voorlopig bij één hond’. Vier jaar geleden beloofde Obama in zijn overwinningstoespraak een puppy te kopen voor zijn dochters.

Felicitaties

In politiek Den Haag is met tevredenheid gereageerd op de verkiezingsuitslag. Minister-president Mark Rutte heeft zijn felicitaties aan Obama overgebracht en ook vanuit de rest van de wereld stromen de felicitaties binnen.

##MOVIE_NE_108##

527f3156d42ee34fbb3a587c7023746f75127f0b.jpg
52ede0403a5f3f74654239c9d219e3f5099b3171.jpg
Sponsors