Recensie: FOAM expositie New York Times

11 april 2012 door Maaike Visser

De tentoonstelling blikt terug op de manier waarop The New York Times Magazine in de afgelopen dertig jaar fotografie gebruikte om verhalen te vertellen. Uniek aan dit toonaangevende tijdschrift is de manier waarop beeldende kunst en reportage- en portretfotografie worden gecombineerd.

Tijdreizen

Terwijl je over de krakende houten vloer van FOAM loopt zie je dertig jaar geschiedenis vastgelegd in beeld aan je voorbij flitsen. Grote namen uit de fotografiewereld fotografeerden in samenwerking met The New York Times Magazine gewichtige gebeurtenissen uit die periode. Voor de expositie zijn elf projecten geselecteerd die gezamenlijk een overzichtelijk maar selectief beeld bieden op het veelzijdige karakter van het New Yorkse tijdschrift.

Het zijn zwarte gebeurtenissen, zoals verbeeld in ‘A Response to 9/11’. Hierin worden emotionele reacties op de aanslagen getoond die je terugvoeren naar de puinhopen op Ground Zero. Ook wordt veel aandacht besteed aan populaire cultuur. Bijvoorbeeld in het project ‘Fashion Crossovers’, waarin getalenteerde modefotografen als Annie Leibovitz en Inez van Lamsweerde met The New York Times Magazine samenwerkten om een inside look in de harde mode-industrie te bieden.

The Big Apple, als thuisbasis van het tijdschrift, krijgt tevens een prominente plaats in de tentoonstelling. Dat wat New York tot New York maakt, namelijk haar inwoners, werd in opdracht van The New York Times Magazine typerend vastgelegd. Een bezoek aan deze sectie van de tentoonstelling is dan ook als een wandeling over Times Square.

Een kijkje op de redactie

De expositie toont niet slechts beelden uit dertig jaargangen van The New York Times Magazine. Het toont ook de verschillende stadia waarin het tijdschrift tot stand komt. Brieven van hoofd fotografie van het tijdschrift, Kathy Ryan, aan fotograaf Gregory Crewdson verbeelden de start van een samenwerking, en uitdraaien van negatieven waarin de gepubliceerde foto rood is omcirkeld tonen het kritische selectieproces van een foto voor het blad.

Deze beelden van het productieproces zijn op een speelse manier met punaises vastgepind naast de publicaties waar ze toe leidden. Hiermee bieden ze een boeiend inzicht in het ontstaan van The New York Times Magazine.

Een tentoonstelling die een compositorisch sterke en stilistisch meeslepende terugblik biedt op de productie van dertig jaargangen van The New York Times Magazine.

'The New York Times Magazine Photographs' wordt tot 30 mei tentoongesteld in FOAM Amsterdam.

Beelden: Musician Maya Arulpragasam (M.I.A.) "Maya Takes to the Streets," Gepubliceerd 31mei 2010 © Ryan McGinley, courtesy Team Gallery, New York.
Outside the New Victory Theater on 42nd Street, 1:09 p.m.,
Gepubliceerd April 4, 1997 © Mary Ellen Mark.

61791b9da2d2bf4cd08c84c01532db24d91a9f2d.jpg
3c75ec226c0a464655576bad9289439b32464f09.jpg
341d9e60d331cf89eed32cb483f03cba7d89347d.jpg
Sponsors