NoordAmerika.nl Delftse studenten verduurzamen huis in Detroit

Delftse studenten verduurzamen huis in Detroit

1 december 2016 door Elsemieke Land

Voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie: een verlaten, vervallen huis kopen in Amerika en dat vervolgens helemaal opknappen. Drie Delftse studenten gaan de uitdaging aan en hebben daar een hele goede reden voor!

De bouwkundestudenten Bob Hendrikx, Dominik Lukkes en Ronen Dan misten een beetje praktijkervaring en waren gefrustreerd over hoe duur het is om je huis te verduurzamen. Ze besloten hun studiefinanciering te bundelen en tikten voor duizend dollar een huis in Detroit op de kop.

Met het zogenaamde project The Motown Movement willen ze bewijzen dat het verduurzamen van een huis helemaal niet duur hoeft te zijn. De non-profitorganisatie vecht hiermee tegen klimaatverandering door duurzame bouwtechnologieën voor iedereen toegankelijk te maken.

Het project

Het opknappen en zelfvoorzienend maken van het huis is nogal een project, want het huis in Detroit was al jaren verlaten. Er hebben junks en daklozen in gewoond, het hele huis is gestript, de ramen zijn kapot, de vloer is beschadigd en er zit asbest in de kelder. Bovendien moet de tuin worden verbouwd om het mogelijk te maken zelf groente en fruit te verbouwen. Maar dat houdt de mannen niet tegen. 

Het is de bedoeling om in de kelder een klein kenniscentrum in te richten met boeken, computers en internet. Op de begane grond komt een community house waar non-profitorganisaties workshops gaan geven over duurzaam bouwen, energie efficiëntie, gezond eten en een gezonde levensstijl. Deze handvaten zijn bedoeld om bewoners van de wijk te inspireren zelf iets te gaan doen. Tot slot komt er op de bovenste verdieping iemand wonen die uit huis is gezet, iets wat veel voorkomt in Detroit. 

Bekijk onderstaande video waarin de studenten hun project uitleggen.

Sponsors