Dieren: Hollandse koeien op boerderij

Dieren: Hollandse koeien op boerderij

door Janine Kervel

Jaren geleden verhuisde tweevoudig winnaar van de Elfstedentocht Evert van Benthem naar Canada om een nieuw boerenbedrijf op te starten. Veel Hollandse agrariërs gingen hem voor in de hoop succes te oogsten in het Noord-Amerikaanse land.

Bergen omringen groene dalen. Roodbonte koeien grazen naast een kabbelend riviertje. De Canadese natuur is ontzettend gevarieerd. Het uitgestrekte landschap en de vruchtbare grond bieden veel mogelijkheden voor boeren. Bovendien heeft het land zeeën van ruimte.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 123 reizen naar Canada

Agrarische crisis

De provincie Ontario, die grenst aan de Verenigde Staten, staat bekend als een uitstekende plek voor een boerenbedrijf. Vooral veestapels genereren hier stabiele inkomens. Verder is de provincie Alberta populair onder Nederlandse boeren. Ook Evert van Benthem koos voor dit gebied.

Na de Tweede Wereldoorlog vertrekken de eerste Nederlanders voorgoed naar Canada om een bedrijf op te bouwen. Vervolgens is er in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw sprake van een crisis in agrarisch Nederland. Ook de boeren in Canada krijgen destijds te kampen met financiële problemen. Toch behoort Canada tot een van de populairste emigratielanden onder Hollandse boeren.

Gedurende de crisis vertrekken ruim zevenhonderd boeren naar Canada in de hoop daar een nieuw leven op te bouwen. De meeste emigranten beginnen een zelfstandig boerenbedrijf en weten ondanks de financieel barre tijden succes te boeken.

Hollandse koeien

Veel emigranten beleggen zich op melkvee. Door de specialistische Nederlandse kennis hebben zij een voorsprong op hun Canadese collega's. Ook doen de Nederlanders hun voordeel met de Canadese omgeving. In Canada zijn de grondprijzen relatief laag.

Daarnaast zijn er minder regels omtrent het runnen van een boerenbedrijf. Verder zijn er mogelijkheden tot uitbreiding, iets dat in Nederland vaak aan banden is gelegd.

Waardering

Maar naast melkvee behoren ook pluimvee, het houden van paarden, akkerbouw en tuinbouw tot succesvolle takken van de agrarische sector in Canada. Bovendien genieten (Nederlandse) boeren in Canada veel waardering.

Canada springt in op de aanwezige Nederlanders. Zo beschikken sommige steden over speciale winkels waar allerlei Nederlandse producten te koop zijn. Verder zijn er met name in de agrarische sector veel Nederlanders in dienst, zodat Nederlandse emigranten die geen Engels of Frans spreken in hun moedertaal te woord worden gestaan.

Twitterende koeien

Canada is vooruitstrevend op het gebied van agrarische technologie. Er wordt veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën en machines. Verder hebben boeren te maken met minder regels en kunnen zij meer hun gang gaan.

Ook gaat het land mee met de moderne tijdsgeest. Zo maken de koeien van een melkveehouder gebruik van het sociale netwerk Twitter. Via zogenaamde Teat Tweets houden de Klara's en Bella's de buitenwereld op de hoogte van de hoeveelheid melk die zij produceren.

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors