Newfoundland
9,0
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Natuur
9,0 Interessant
9,0 Stranden

Newfoundland

door Marjolein den Dekker

Vanuit je eigen vuurtoren is het uitzicht op de Atlantische Oceaan perfect. De koude wind snijdt in je gezicht wanneer je op de uitkijk staat om je eerste walvis te spotten. De school walvissen die niet veel later voorbij zwemt zal niet de laatste zijn die je in dit deel van Canada gaat zien.

Hondenras

Hoort het nu wel of niet bij Canada? Newfoundland. Een eiland dat bij ons beter bekend staat als een bijzonder hondenras. En het andere deel van de gelijknamige provincie is het bijbehorende schiereiland Labrador gaat de boeken in als een van de populairste huisdieren van Nederland.

ZELF NAAR Newfoundland?

Bekijk alle 5 reizen naar Newfoundland

Newfoundland en Labrador liggen in het uiterste oosten van Canada. De provincie is onderdeel van Atlantic Canada of The Maritimes. Aan dit deel van de Atlantische kust liggen ook de provincies Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island.

Fransen en Eskimo's

De ruim half miljoen inwoners spreken Engels, maar met een zwaar dialect. Een verleden met Vikingen, Franse kolonisatie en de originele Inuit en Innu bewoners, ofwel eskimo's, zijn hier debet aan. De afgelegen ligging van Newfoundland en Labrador betekent weinig invloeden op de ruige natuur. De provincie is alleen per ferry bereikbaar.

St. John's is de hoofdstad van de onherbergzame provincie. De stad ligt op het schiereiland Avalon en is een van de oudste steden van Noord-Amerika. De Nederlandse admiraal Michiel Ruyter deed in de zeventiende eeuw ook een poging de stad veroveren. Ieder bezoek aan Newfoundland en Labrador start in St. John's, maar het echte ruige Canadese leven speelt zich buiten de stadsmuren af.

Slapen in een vuurtoren

In het uiterste noorden van het eiland Newfoundland ligt het plaatsje Quirpon. Het voelt als het einde van de wereld. Maar je kunt nog verder. Met een bootje leg je de laatste kilometers af naar Quirpon Island. Steile kliffen en fjorden typeren dit deel van de Canadese kust.

De wit met rode vuurtoren straalt je tegemoet. Op het groene eiland wordt deze blikvanger slechts door een aantal witte huisjes met rode daken omringd. Het lijkt altijd te waaien in Newfoundland. Na een wandeling over het kleine eiland warm je op in de herberg. Die wordt 's avonds verlicht door de nog werkende vuurtoren.

Kajakken tussen walvissen

Quirpon Island is één van de vele plaatsen in Newfoundland waar je walvissen, ijsbergen en zeevogels gegarandeerd zult spotten. Vele bootjes varen vanaf verschillende kustplaatsjes dagelijks uit om toeristen kennis te laten maken met de overweldigende natuur.

Veel avontuurlijker is het om dit vanuit een kajak of kano te doen. Waterafstotende kleding zorgt dat je warm blijft. In juli en augustus is de temperatuur redelijk aangenaam, maar om ijsbergen te zien moet je eigenlijk in het voorjaar gaan. Voor de kust van Newfoundland drijven dan gigantische ijsbergen die zijn afgebroken van Groenland.

Smeltende ijsbergen

Slechts het topje, vaak al twee tot drie verdiepingen hoog, is te zien. Bijna negentig procent van het gevaarte bevindt zich onder water. Kom dus niet te dichtbij deze ijssculpturen met je kajak. Op gepaste afstand hoor je ook al het zachte smelten van het ijs.

De ijsbergen zijn zo machtig en indrukwekkend dat je bijna zou vergeten dat je hier ook plotseling oog in oog kan komen te staan met een walvis. Of een hele school walvissen.

Vikingen

Terug op het vaste land is het niet ver rijden naar L'Ans aux Meadows. Op dit andere noordelijke puntje van Newfoundland komt de geschiedenis van de Vikingen tot leven. Hier zouden de Vikingen na een lange vaartocht over de Atlantische Oceaan zich hebben gevestigd.

Een nederzetting uit vermoedelijk de elfde eeuw is in ere hersteld en op de Werelderfgoed lijst van Unesco geplaatst.

Wat is de beste reistijd voor Newfoundland?

De optimale tijd om Newfoundland te bezoeken is tijdens de zomermaanden van juni tot en met augustus. Gedurende deze periode zijn de temperaturen mild en aangenaam. Ideaal om optimaal te genieten van de prachtige kustlijn, adembenemende landschappen en de unieke flora en fauna van het gebied.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Canada.

Wat is er te doen in Newfoundland?

 • Wandel door de steile straatjes van de hoofdstad van Newfoundland: St. John's. Vanaf de rots Signal Hill heb je een perfect uitzicht over de Atlantische Oceaan.
 • In de Vikingnederzetting L'Ans aux Meadows in het noorden van Newfoundland herleven de tijden. Stoere Vikingmannen stichtten hier een nederzetting nadat ze vanuit Scandinavië naar Canada waren gevaren.
 • Spot walvissen, ijsbergen en zeevogels in Newfoundland. Dit kan vanaf een bootje. Of vanuit een kajak. Dein mee op de golven die de spelende walvissen veroorzaken.
 • Slaap in een vuurtoren op Newfoundland. In sommige vissersdorpjes wordt de toren dubbel benut. Naast het waarschuwen van de schepen, kun je er ook heerlijk slapen.
 • Hoewel Newfoundland vooral bekend staat om het spotten van ijsbergen en walvissen, zijn de mogelijkheden om te wandelen enorm. Verken de prachtige natuur al hikend.

Reizen Newfoundland

Meer Newfoundland

Reviews Newfoundland

Awesome (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Nelleke Barten-krijgsman op 14 november 2017

Newfoundland is een schitterend land en ligt in Atlantisch Canada. In juni komen daar de ijsbergen uit Groenland voor de kust langs. Echt gaaf om te zien. Na de ijsbergen volgen de Caplin, die weer achtervolgd worden door de walvissen.
Ongelofelijk mooie natuur en prachtige vriendelijke mensen. Love you Newfoundland.

Pluspunten Newfoundland

 • maar 5 uur vanaf dublin
 • prachtige kustlijn
 • vriendelijkste inwoners ter wereld
Ultieme tip: Verblijf in B&B en ontmoet de meest vriendelijke mensen. Rond juni ijsbergen en juli ladingen walvissen, maar het blijft de natuur dus geen garantie. Zonder ook prachtig hoor.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Voor ijsbergen hoef je niet naar antarctica (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Nelleke Barten-krijgsman op 17 mei 2017

Wil je graag ijsbergen zien maar is antarctica te duur. Ga dan in juni naar newfoundland. Ieder jaar drijven daar rond juni de ijsbergen van groenland langs. Daarnaast is het nog een een schitterend land en echt niet ijskoud hoor

Pluspunten Newfoundland

 • ijsbergen
 • walvissen
 • natuur
 • wandelingen
 • etc
Ultieme tip: Slapen in een van de leuke b&b bij de meest vriendelijkste mensen die ik ken. Met Westjet vlieg je van Dublin naar Newfoundland in nog geen vijf uur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Onvergetelijk (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Nelleke Barten-krijgsman op 14 mei 2017

Juni is in Newfoundland ijsberg tijd het is dan iceberg alley, en na de ijsbergen volgen de walvissen. Een onvergetelijk mooi land en de allervriendelijkste mensen. Ook zijn er puffend en zijn er schitterende wandelingen te maken van kort tot heel lang

Pluspunten Newfoundland

 • schitterende natuur
 • onbedorven
 • vriendelijkste mensen

Minpunten Newfoundland

 • geen idee
Ultieme tip: Ijsbergen jagen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Ondergewaardeerd eiland ! (bezocht in juli 2012)

Review geschreven door Tineke Sas op 07 mei 2017

Een eiland met werkelijk schitterende natuur en vriendelijke mensen. Bij aankomst wordt je al gewaarschuwd uit te kijken voor de elanden (helaas hebben wij er weinig gezien). Zeer de moeite waard is Nationaal Park Gros Morne en de boottocht op de Western Brook Pond. Bij Twillingate is de kans groot dat je ijsbergen kunt spotten. En ga vooral dichtbij de hoofdstad ST. John naar Bull Bay om van daaruit met een boot walvissen en papegaaiduikers te spotten.

Pluspunten Newfoundland

 • Bijna geen toeristen en zeer aardige bevolking

Minpunten Newfoundland

 • Ik kan geen minpunten bedenken
Ultieme tip: Proef als je kunt het lokale bier Quidifidi, er is zelfs een variant gemaakt van water afkomstig van de ijsbergen!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors