Québec
9,8
10,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
9,0 Restaurants
10,0 Veiligheid
- Stranden

Québec

door Lana Leach

De kleine provincie hoofdstad Québec heeft een charmante verschijning. Hoewel de stad met 508.000 inwoners kleiner is dan Montréal, is het nog altijd de hoofdstad van de enige Franstalige provincie van Canada, het gelijknamige Québec. Het historische centrum leent zich perfect voor een stadwandeling die eindigt bij Chateau Frontenac.

De stad heeft een echte Europese sfeer, een zeldzaamheid in Noord-Amerika. Wie de Franse erfenis van Canada wilt ervaren, moet hier zijn.

ZELF NAAR Québec?

Bekijk alle 26 reizen naar Québec

Franse nederzetting

De Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain ontdekte Québec in 1535. Het werd de eerste permanente Franse nederzetting in Canada.

Tegenwoordig is Québec de enige stad in Noord-Amerika waar nog een oude stadsmuur te zien is. Talrijke forten, poorten en andere verdedigingswerken omsluiten het oude centrum.

De historische waarde van de stad is niet onopgemerkt gebleven. In 1985 werd zij toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst.

Sint Lawrence rivier

Québec is gebouwd op een klif, met uitzicht over de oever van de Sint Lawrence River, die op dit punt een breedte van 800 meter heeft.

De rivier bepaalt het stadsbeeld. Dat verklaart de naam Québec. Die is afgeleid van het woord 'kebek', dat in de inheemse Algoncuin-taal 'vernauwing' betekent, naar de versmalling in de Sint Lawrence River in het oosten van de stad.

De stad Québec

De stad Québec is ook de belangrijkste bezienswaardigheid van de provincie Québec. In het oude deel van de stad wandel je door historische straten.

Je komt langs grijze stenen huisjes met groene daken. Smalle weggetjes kruisen kriskras door elkaar. Je hoort overal om je heen mensen Frans spreken. Er zij veel boetiekjes en Franse restaurants.

Je wandelt langs de citadel, het oude fort, waar soldaten nog steeds de wisselingen van de wacht zeer serieus nemen.

Escalier Casse-Cou

De stad is opgedeeld in een boven en beneden deel. De oude stad wordt Haute Ville genoemd en de lager gelegen wijken maken Basse Ville. Steile trappen verbinden de twee delen. Zij hebben de bijnaam Escalier Casse-Cou, de halsbrekende trappen.

De 400 jaar oude stad is zijn ommuring allang ontgroeid. Dat wordt zichtbaar tijdens een wandeling over de 4,5 kilometer lange stadsmuren.

Chateau Frontenac

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad is Chateau Frontenac. Dit gigantische, stijlvolle hotel staat bovenop een hoge berg. Je hebt er een verbluffend uitzicht over de hele stad en de haven.

In 1926 bouwde de Canadian Pacific Railway het hotel om stijlvolle treinreizigers in de stad onder te brengen. Het hotel maakte deel uit van een grootschalige promotie van het treinreizen in Canada.

Het hotel doet denken aan een sprookjeskasteel en wordt nog steeds gezien als het hart van de Québec. Een must. Je bent niet in Québec geweest, als je hier niet een keertje bent binnengelopen. Al is het alleen maar voor een drankje.

Wat is er te doen in Québec?

 • Québec staat bekend om zijn wintercarnaval, dus dat mag je zeker niet missen. Twee weken lang in februari staat de gehele stad in het teken van het op twee na grootste carnaval ter wereld.
 • De citadel is gelegen op het hoogste punt in de stad. Van hieruit heb je prima uitzicht over Québec.
 • Bewandel de 4,5 kilometer lange stadsmuren die de stad omringen.
 • Bezoek Quartier du Petit Champlain. Gebouwd in de zeventiende eeuw, is dit een van de oudste commerciële centra van Noord-Amerika.
 • Bekijk Chateay Frontenac en doe een stapje terug in de tijd.

Reizen Québec

Meer Québec

Reviews Québec

Québec (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door André Schenk op 16 november 2019

De Canadees provincie Québec is een prachtige bestemming. Naast heel veel schitterende natuur zijn er ook een aantal leuke steden om te bezoeken. Vooral de waterkant van de stad Québec is zeer de moeite waard.

Pluspunten Québec

 • Natuur
 • Historie

Minpunten Québec

 • Veel hoogteverschil
Ultieme tip: De Mont Morency waterval is een prachtig stukje natuur op korte afstand van de gezellige stad Québec.
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk mooi Canada (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Jacoba Plantinga op 21 mei 2017

Geweldige mooie steden, authentieke stadjes en het ongerepte natuur.... wat een wonderschoon land is Canada, ik ben verlieffies!! Quebec is heel authentiek door haar verschillende niveaus en heerlijke straatjes om doorheen te struinen. Quebec-stad is vrij klein maar o zo leuk en de natuur is wonderschoon. Zeer zeker de moeite waard om te bezoeken als je net als ik naar Montréal bent afgereisd.

Ultieme tip: Zeker Caynon St. Anne en Quebec stad :)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Quartier Latin in Canada (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Anneke Voskeuil-Duiven op 11 mei 2017

Québec is de prachtige (Franstalig) hoofdstad van de gelijknamige privincie van Canada, dicht bij de Amerikaanse grens. De oude binnenstad, Vieux-Québec, heeft een boven- en benedenstad. In de oude benedenstad kun je heerlijk slenteren door de kleine straatjes en de stad doet Europees aan door de vele terrasjes en straatmuzikanten. Je kunt een mooie wandeling maken over de oude stadsmuur waarvan je een spectaculair uitzicht hebt op het kasteel Château Frontenac en de Saint Lawrence rivier. Québec is bekend om zijn vele (muziek)festivals, carnaval en vuurwerk. De mooie stad valt onder de Unesco Werelderfgoedlijst en is een bezoek meer dan waard. De prachtige natuur begint meteen buiten de stad en is als afwisseling ook zeer aan te bevelen!

Pluspunten Québec

 • Sfeer

Minpunten Québec

 • lange winters
Ultieme tip: Op mooie zomeravonden in juli en augustus is er een spectaculair vuurwerk op de houten boulevard voor Château Frontenac.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors