Saskatoon Jouw vakantie naar NoordAmerika begint hier!

Saskatoon

door Janine Kervel

Het Parijs van de prairie vind je in de Canadese provincie Saskatchewan. Saskatoon is dan wel niet de hoofdstad, maar wel de stad met de meeste inwoners en een grootse uitstraling. Saskatoon in vernoemd naar de gelijknamige bessensoort die in de regio groeit.

City of Bridges

De South Saskatchewan River splijt de stad in twee delen. Het centrum ligt aan de westelijke oever, de universiteit en woonwijken aan de oostelijke kant van de stad. Maar liefst zeven bruggen verbinden de twee gedeelten met elkaar. Saskatoon wordt ook wel de City of Bridges genoemd.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 122 reizen naar Canada

De rivier slijt een vallei uit in het centrum van de stad. De oorspronkelijke bewoners van de provincie Saskatchewan, de Cree, hebben dit de Meewasin Valley gedoopt. Meewasin betekent in het Cree 'prachtig'.

Naast de rivierbedding ligt Rotary Park. Hier vind je vooral bij mooi weer veel Saskatonians. Zij zoeken de rust op in het park, dat vlakbij het centrum van de stad ligt. In het zachte gras wordt de zon aanbeden of een potje frisbee gespeeld.

Begin twintigste eeuw

In Broadway Area vermaak je je tot in de kleine uurtjes in een verzameling nachtclubs. Overdag is dit gebied uitstekend om te shoppen.

In het Western Development Museum is een complete straat uit het begin van de twintigste eeuw nagebouwd. Hier loop je een tandartspraktijk of een apotheek binnen. Buiten de nagebouwde winkels staan onder andere tractoren en treinen opgesteld. Sommigen noemen dit museum het beste in heel Canada.

Oekraieners in Canada

In het Meewasin Centre leer je meer over de langere geschiedenis van de rivier en de stad. Naast Fransen en Engelsen zijn ook veel Oekraïners naar Canada gemigreerd. Meer over deze Oekraïense Canadezen vind je in het Ukrainian Museum of Canada.

Van juni tot augustus overspoelen festivals de stad. Sommigen zijn gratis en er is voor ieder wat wils. Van Oekraïens dansen tot een ode aan Shakespeare, aan alles is gedacht.

Nationale parken

Een aantal kilometer boven de stad ligt het Wanuskewin Heritage Park. Dit natuurgebied wordt al ruim 7000 jaar bewoond door de aboriginal bevolking van Saskatchewan. In het park zijn wandelpaden aangelegd waar je dagenlang kunt wandelen. Ook ligt hier het Manitou Lake. Volgens de Cree heeft dit meer helende krachten. Het water bevat veel zout en mineralen.

Nog verder naar het noorden toe vind je Prince Albert National Park. Middenin het prairielandschap dat het grootste gedeelte van Saskatchewan kenmerkt, ligt een prachtig natuurgebied. Meren en rivieren vormen met het bos ineens een flinke wildernis in het voor de rest eentonige landschap van de provincie.

Groene woestijn

In het park hike of kano sportief of breng je een middag door op het strand. Aan de rand van het park ligt het stadje Waskesiu. Hier drink je een kop koffie na een lange dag wandelen. Wil je de ruigere gedeelten van het nationale park ontdekken, dan heb je zeker een auto nodig. In het park zijn meer dan genoeg campings aanwezig om een paar dagen weg te blijven.

Saskatchewan is een grote grasvlakte. Maar in deze groene woestijn liggen een aantal oases die het ontdekken meer dan waard zijn. Volg het eeuwenoude spoor van de oorspronkelijke Cree en ontdek deze bijzondere provincie.

Wat is er te doen in Saskatoon?

  • Maak een avondwandeling langs de South Saskatchewan rivier en zie de stad oplichten in de maneschijn.
  • Na een dagje shoppen relax je in het Rotary Park. Zittend in het zachte gras kijk je over de rivier uit naar het andere gedeelte van Saskatoon.
  • Bezoek het Western Development Museum. Lopend door de nagebouwde straat waan je je in het verleden.
  • In Wanuskewin Heritage Park wandel je door het leefgebied van de Cree. Je voelt je als nooit tevoren na een duik in het helende water van Manitou Lake.
  • Huur een auto en baan je een weg door de wildernis van het Prince Albert National Park.

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors