New Brunswick
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Natuur
- Interessant
- Stranden

New Brunswick

door Marjolein den Dekker

Met een verschil van soms wel zestien meter tussen eb en vloed kan de Bay of Fundy een natuurwonder worden genoemd. Deze bijzondere baai ligt in de Canadese provincie New Brunswick en is de plek om de ruige kant van Canada te ontdekken. Je eet verse kreeft, haring, makreel en oesters in een van de vele visserdorpjes.

Vernoemd naar het Duitse Brunswijk is New Brunswick de enige provincie in Canada die officieel tweetalig is. Deze kleine provincie ligt in het zuidoosten van Canada en telt amper driekwart miljoen inwoners.

ZELF NAAR New Brunswick?

Bekijk alle 9 reizen naar New Brunswick

Lome markt in Fredericton

New Brunswick grenst in het noorden aan Quebec en Prince Edward Island ligt ten oosten van het water van Northumberland. Het westelijke grensgebied is de Amerikaanse staat Maine. In dit vlakke deel van Canada telt het hoogste punt van Mount Carleton slechts 820 meter.

Fredericton is de hoofdstad van New Brunswick die wordt doorkruist door de 724 kilometer lange St. Johns River die dwars door de stad loopt. Fredericton is een loom stadje in het zuidwesten van de provincie. De zaterdagochtend wordt gekenmerkt door de Boyce Farmers market.

Grootste getijdenverschil

Laat je door de St. Johns River leiden naar het bijna gelijknamig Saint Johns aan de kust. Hier mondt de rivier uit in de Bay of Fundy. Kleine vissersdorpjes lijken uit de rotsachtige kust zijn gehouwen. Met de ferry vaar je over de Bay of Fundy naar het tegenover gelegen eiland Newfoundland.

De Bay of Fundy kent het grootste getijdenverschil ter wereld. Het verschil tussen eb en vloed is maar liefst zestien meter. Door deze gigantische verschillen is de rotsachtige kust getekend door hoge zandstenen formaties.

Fundy National Park

Vanaf Saint Johns volg je de kustlijn naar Fundy National Park. In de baaien beneden je zie de enorme verschillen tussen eb en vloed pas echt goed. Vele zwemmende en gevleugelde diersoorten. Onderweg passeer je de typische overdekte Canadese bruggen. De Hartland Bridge overbrugt de Saint Johns River en is met 390 meter meteen de langste overdekte brug ter wereld.

Door de weersomstandigheden in New Brunswick hebben heel wat bruggen het in het verleden begeven. Harde stormen en extreme regen- en sneeuwval, ijsschotsen uit de bevroren rivier eronder waren de oorzaak. De overdekte bruggen gaan veel langer mee en fungeren tevens als schuilplaats.

Hopewell Rocks

In Fundy National Park loop je bij eb over de wandelpaden die alleen dan droog staan. Bij vloed zijn kajakken en vissen een populaire activiteit in de baai. De Hopewell Rocks zijn de publiekstrekker van dit park. De vele campings langs de kust zijn hiervan getuige.

Deze rotsen zijn ontstaan door het verschil in getijden. Bij eb hebben de Hopewell Rocks wel iets weg van enorme vazen met planten. Bij vloed is slechts het topje te zien. De kliffen aan de kust zijn tot wel veertig meter hoog en het uitzicht is hier spectaculair.

Kreeftenhoofdstad Shediac

Als je geen zin hebt om zelf een hengel uit te gooien in een van de mooiste baaien van de wereld laat je dat toch gewoon doen? New Brunswick is ook de perfecte plek om bijvoorbeeld vogels te spotten. En aan het einde van de dag eet je verse kreeft, haring, makreel of oesters in een van de vele vissersdorpjes.

Voor kreeft moet je eigenlijk wel even stoppen in Shediac, de kreeftenhoofdstad van de wereld. Je kunt het dorp niet verlaten zonder kreeft te hebben gegeten. Overal prijkt deze delicatesse. Een gigantisch standbeeld van een kreeft is een populair klimrek voor kinderen en fotomoment voor toeristen.

Wat is er te doen in New Brunswick?

 • Zie de oceaan maarliefst zestien meter zakken. De Bay of Fundy kent het grootste getijdenverschil ter wereld.
 • Bekijk de Hopewell Rocks. Huur tijdens vloed een kajak en bezichtig de rotsformaties vanaf het water. Of wandel over de bodem van de oceaan tijdens eb.
 • Bezoek de stad Saint John. Leer alles over de provincie in het New Brunswick Museum.
 • Spot vuurtorens op het eiland Grand Manan. De frisse zeelucht en de vredige sfeer doen je tot rust komen.
 • Eet je buikje rond in de kreeftenhoofdstad Shediac. De delicatesse wordt haast overal aangeboden. Er staat zelfs een gigantisch standbeeld van een kreeft in het stadje.

Reizen New Brunswick

Meer New Brunswick

Reviews New Brunswick

Adembenemende rondreis (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Peter Steijlen op 02 juni 2017

Deze provincie van Canada straalt zoveel rust uit en de mensen zijn daar nog vriendelijker dan de gemiddelde Canadees. Kleurrijke huizen en de B&B's zijn uitzonderlijk luxe. Ik heb die vakantie gereisd door Québec, New Brunswick, PEI en Nova Scotia. Allen zijn zeker het bezoeken waard; veel natuur, rust, gemoedelijkheid, heerlijke vis, schelp- en schaaldieren eten (recht uit de oceaan). Kortom een SUPER vakantie. Vanuit New Brunswick kun je via een indrukwekkende brug naar Prince Edward Island (ook een aanrader overigens) en na een geweldig verblijf daar per boot overgestoken naar Nova Scotia. Je vergaapt je aan de prachtige natuur, rotsformaties en prachtige (hoge) uitkijkpunten over de oceaan. Deze foto is genomen bij Hopewell Rocks en de 'twee beren' zijn zelfs wandelend te bereiken bij Eb (wel 'oude schoenen' dragen). Als Eb voorbij is stijgt het water zeker 13 meter hoog, maar 'de beren' blijven zichtbaar. Vanuit New Brunswick is het ook prachtig om zeehonden en walvissen te zien per boot en dat hebben wij ook gedaan en erg betaalbaar! Kortom; dit deel van Canada heeft mijn hart gestolen en ik ben er pas 30+ keer geweest, maar nooit die kant op. PRACHTIG..... PRACHTIG!

Pluspunten New Brunswick

 • Iedereen is vriendelijk en behulpzaam
 • Erg betaalbaar
 • Heerlijk vis schelp- en schaaldieren
 • Prachtige natuur
Ultieme tip: Voordat je gaat: ontdek New Brunswick via Internet en plan je reis, er is voor iedereen wel iets te doen, jong of oud.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Ontdek de oostkust van Canada (bezocht in juli 2007)

Review geschreven door Pam Heemskerk op 14 mei 2017

Relatief nog onbekend bij het grote publiek maar absoluut de moeite waard, is de oostkust van Canada. Mijn bezoek New Brunswick was onvergetelijk. New Brunswick leent zich enorm goed voor kanotochten; prachtige meren en rivieren! De zonsondergangen zijn daar zoals ik ze nog nooit in mijn leven had gezien. Ook het bezoek aan Prince Edward Island is zeer de moeite waard; mooie wandelpaden en prachtige vergezichten. Ik raad iedereen die Canada wil bezoeken aan, om ook eens te overwegen de oostkust aan te doen!

Ultieme tip: Bezoek de Pow Wow's die op verschillende plekken in New Brunswick worden gehouden en maak kennis met de prachtige cultuur van de oorspronkelijke bewoners; de Mi'que Maq.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors