Charlottetown

Charlottetown

door Janine Kervel

Houten huizen sieren de waterkant van Charlottetown. De een is helderblauw geschilderd, de ander rood of groen. De stad heeft alle leuke dingen van een grote stad, maar straalt de sfeer uit van een dorp. Hier, tussen de rustige straten en groene bomen staat de wieg van de Canadese geschiedenis.

De eerste kolonisten, een aantal Franse zeevaarders, doopten de door hen geliefde nederzetting veelzeggend Port-La-Joye. Maar onder Engelse overheersing ondergaat de stad in de negentiende eeuw een naamsverandering. Koning George III verkiest de naam van zijn vrouw Charlotte boven de Franse benaming.

ZELF NAAR Charlottetown?

Bekijk alle 11 reizen naar Charlottetown

Prince Edward Island

Charlottetown ligt in het oosten van Canada, in de provincie Prince Edward Island. Het Province House herinnert aan de geschiedenis. Het statige gebouw speelde de hoofdrol bij de vorming van natiestaat Canada. Hier werd gedurende de negentiende eeuw voor het eerst gesproken over het land.

Het monumentale pand is tegenwoordig nog een opvallende verschijning. Het gebouw van zandsteen omlijst de toegang tot het historische hart van de stad, Old Charlottetown. In het oude centrum vind je veel kleine straatjes met oude gebouwen. Hier bevinden zich de gezelligste eettentjes van de stad. De eetcafés en restaurants staan bekend om eten van uitstekende kwaliteit.

Keltische klanken

De Canadese stad werd gesticht door Fransen en overgenomen door de Engelsen. Maar er zijn ook Ierse sporen terug te vinden in Charlottetown. Een aantal keren per maand worden traditionele ceilidhs georganiseerd. Tijdens deze van oorsprong Ierse feesten klinken Keltische klanken en gaan de voetjes van de vloer.

In de volksmond heten ceilidhs ook wel kitchen parties. Zij zijn in Canada erg populair en een belangrijk sociaal ontmoetingspunt. In de krant staan aankomende feesten vermeld. Dit kan je dus niet missen.

Festivals en kunst

Charlottetown ligt aan een grote haven. Vanaf het wateroppervlak is bijna de hele stad te overzien. Naast de waterkant ligt in het westen Victoria Park. Rotsen scheiden de zee en de groene natuur van het park. Een houten promenade vormt een perfect wandelpad. Vooral in de zomer vormen de oevers het middelpunt van de belangstelling. Dan vinden hier grote festivals plaats.

Maar ook buiten het festivalseizoen is er genoeg te doen in Charlottetown. In het Confederation Centre of Arts vind je een verzameling aan tentoonstellingen en theaters. Hier worden verschillende optredens verzorgd, waaronder een van de langstlopende musical van Canada, Anne of Green Gables. Het verhaal is gebaseerd op een kinderboek van Lucy Montgomery, die op Prince Edward Island werd geboren.

Geboorte van Canada

In Founders Hall doe je letterlijk een stap terug in de tijd. Een interactieve reis neemt je mee naar het verleden. Je bent getuige van de geboorte van Canada. Ook de rest van de geschiedenis van het land speelt zich voor je ogen af.

Hoewel Charlottetown een belangrijk punt is in de Canadese geschiedenis, is de stad qua sfeer klein gebleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel toeristen dit gezellige stadje bezoeken.

Wat is er te doen in Charlottetown?

  • Loop door Old Charlottetown. De kleine straatjes en oude gebouwen geven de stad sfeer.
  • Leer alles over de geschiedenis van Canada. In het Founders Hall word je meegenomen op een interactieve reis naar het verleden.
  • Shop till you drop op Queen Street.
  • Kom in de feeststemming tijdens het Charlottetown festival. Tijdens dit twee jaarlijkse festival zijn er gratis theater voorstelling te bezoeken.
  • Breng een bezoekje aan Panmure Island. Hier is onder andere het meest populaire witte strand te vinden van Prince Edward Island.

Reizen Charlottetown

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors