Yellowknife

Yellowknife

door Janine Kervel

Een enorme ijsvlakte, met hier en daar een plukje gras. Bevroren toendra's tekenen in de winter de Canadese provincie Northwest Territories. Aan Great Slave Lake is van de vrieskou weinig te merken. Alhoewel het noorderlicht een spookachtige verschijning is, wil je dit natuurwonder niet missen. En in Yellowknife, dat nog net onder de poolcirkel ligt, is het zicht op dit verschijnsel het best.

Hoewel groene lichtbundels onheilspellend boven de stad hangen, is het in Yellowknife een en al gezelligheid.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 121 reizen naar Canada

Koperen messen

Yellowknife is de hoofdstad van de provincie Northwest Territories. De stad ligt afgelegen. De dichtstbijzijnde stad vind je 1.500 kilometer verderop. Yellowknife ligt aan Great Slave Lake en Yellowknife River. Door deze ligging is de temperatuur in de stad hoger dan in de rest van de provincie.

De winters zijn koud en donker. De temperatuur kan dan dalen tot maar liefst 45 graden onder nul. De zomer is daarentegen zeer aangenaam. Op warme dagen is het 35 graden Celsius en ben je blij dat er een groot meer in de buurt is om af te koelen.

Eskimo

De helft van de inwoners in de Northwest Territories bestaat uit de inheemse bevolking. Deze Eskimo's worden zelf liever Inuit genoemd, vanwege de negatieve associatie met het woord Eskimo. De Dene is het volk dat oorspronkelijk in de regio voorkomt. Zij maakten vroeger voorwerpen en messen van koper. Vandaar de benaming Yellowknife.

De stad heeft een interessante benaming. In een van de inheemse talen, het Dogrib, heet de stad Somba K'e. De letterlijke vertaling hiervan is 'daar waar het geld is'. Dit verwijst naar de vele grondstoffen en edelmetalen die het gebied rijk is. De opening van goudmijnen zorgde voor een enorme groei van de bevolking.

Alcohol verboden

Het motto van Yellowknife luidt 'Multum in Parvo'. Dit staat voor veel dingen in een kleine plaats. In Yellowknife gebeurt inderdaad veel. In de omliggende dorpen en mijnen is het drinken van alcohol verboden. 's Avonds en in het weekend stromen de cafés in Yellowknife dan ook vol.

Yellowknife heeft veel restaurants. Sommige eetgelegenheden reserveren traditioneel voedsel. Denk bijvoorbeeld aan caribou. Maar ook muskusos en lokale vissoorten staan op de kaart. Bovendien bieden de restaurants in Yellowknife veel vegetarische alternatieven.

Kunst

In de stad kom je veel kunstgalerieën tegen. Deze stellen kunst van de Aboriginal bevolking ten toon. Ook zijn er veel winkeltjes waar je kunst, kleding en andere handgemaakte dingen van de inheemse bevolking koopt.

Vooral in het oude centrum zijn veel gezellige bed & breakfast's. Maar hostels heeft Yellowknife niet. Het enige goedkope alternatief is kamperen in de buurt van de stad. Bijvoorbeeld bij een van de vele meren die om Yellowknife liggen.

Zodra de temperatuur kouder wordt organiseren de stedelingen veel festivals. Het Caribou Carnival is een van de opvallendste. Inwoners dagen elkaar uit in verschillende wedstrijden. Op het programma staat onder meer het nadoen van de lokroep van een eland.

Sledehonden

In de winter vermaak je je dus optimaal in het wondere sneeuwlandschap. Honden worden voor een slee gebonden en rennen de poten onder hun lijf vandaan. Vanaf de slee schiet het landschap razendsnel aan je voorbij. Ook een lange wandeling levert mooie uitzichten op. Onderweg stop je om een eland te schieten of vissen te vangen door een wak in het ijs.

Yellowknife ligt afgelegen en alhoewel het groene schijnsel van het noorderlicht anders doet vermoeden, is dit geen spookstad. In de lange winters maken de inwoners het beste van het duister dat over het landschap neerdaalt. Zomers bloeit de stad op en stroomt er nieuwe energie door de straten.

Wat is er te doen in Yellowknife?

  • Zorg dat je in Yellowknife bent tijdens het Caribou Festival. Dan kun je namelijk meedoen met verschillende wedstrijden. Hoe goed doe jij de lokroep van een eland na?
  • Je kunt Yellowknife niet verlaten zonder door de verse sneeuw een tocht met sledehonden te hebben gemaakt.
  • De winter is sowieso de beste periode om in Yellowknife te zijn. De kans dat je het noorderlicht of poollicht spot is erg groot. Het is spookachtig mooi.
  • De verschillende goudmijnen in de omgeving van Yellowknife hebben ervoor gezorgd dat de stad een enorm diamantcentrum heeft. Breng een bezoekje en kies een mooie steen uit.
  • Yellowknife ligt aan het Great Slave Lake. Een gigantisch zoetwatermeer en met ruim zeshonder meter het diepste meer van Noord-Amerika. In de zomer zwem je er, in de winter is het de plek om te ijsvissen.

Reizen Canada

Meer Yellowknife

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors