Montréal
8,6
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
9,5 Locals
8,0 Restaurants
9,5 Veiligheid
- Stranden

Montréal

door Lana Leach

Montréal is de tweede stad van Canada en de meest Europees aanvoelende. Het is een schizofrene stad met een strakke scheiding tussen Frans- en Engelstaligen. Uniform is echter de taal van jazz.

Montréal is in grootte de tweede stad van Canada, na Toronto. De stad in het oostelijke provincie Québec ligt gek genoeg even ver van Europa af als van het Canadese Vancouver in het uiterste westen.

ZELF NAAR Montréal?

Bekijk alle 25 reizen naar Montréal

Montréal doet misschien daarom wel Europees aan. Al torenen glazen wolkenkrabbers boven Europese monumenten uit. Het kan je niet ontgaan dat Montréal een stad is van architectonische contrasten, een stad waar oude en nieuwe bouwstijlen de mix tussen de Franse en Engelse cultuur versterken.

Mount Royal

Vanaf Parc du Mont-Royal overzie je de hele stad. De koele herfstwind blaast stevig in je gezicht. Het uitgestrekte park ligt op de top van Mount Royal, waar Montréal zijn naam aan ontleent.

Montréal is een moderne stad. De mix tussen oude en nieuwe architectuur is fascinerend. Zo staan twee van de meest prominente wolkenkrabbers pal naast twee belangrijke kathedralen.

Wolkenkrabbers mogen in Montréal niet hoger zijn dan de Mount Royal berg. Je ziet het Centre Ville, het centrum van de stad, ingeklemd liggen tussen de berg zelf en de Saint Lawrence rivier. Het bruisende centrum van de stad, waar het leven zich dag en nacht afspeelt.

Parijs zonder jetlag

Ruim 2000 jaar voordat de Europeanen in Montréal aankwamen, was het sikkelvormige eiland in de Saint Lawrance rivier al bewoond. In 1642 werd Montréal officieel gesticht als deel van de kolonie Nieuw-Frankrijk.

In de hele provincie Québec is Frans de officiële taal. Van de ruim 1,7 miljoen inwoners van Montréal is ongeveer zeventig procent francofiel. Amerikanen noemen Montréal graag ook wel Parijs zonder jetlag.

Engels en Frans

De overige dertig procent spreekt hoofdzakelijk Engels. Er is een duidelijk onderscheid tussen de twee bevolkingsgroepen. Zo zijn er Engelse en Franse scholen en buurten. De inwoners schakelen echter vloeiend over van het Engels naar het Frans.

Montréal is de hoofdstad van de Franstalige cultuur en media. Het belangrijkste culturele centrum van de stad is het Places des Arts. Het is de thuishaven van het symfonie orkest en het ballet- en operagezelschap van de stad. Er zijn zowel Franse als Engelstalige producties.

Stad van Jazz

Inwoners van Montréal zijn echte jazzfanaten. In de zomer is het plein voor de Places des Arts gereserveerd voor een van de bekendste gratis internationale jazzfestivals ter wereld, het Montréal Jazz Festival.

Wil je de rest van het jaar een live optreden meepakken, dan ga je 's avonds naar het Quartier Latin. In deze artistieke wijk treden vrijwel elke dag lokale bands op in de vele cafés. In deze buurt vind je ook de gezelligste restaurants en unieke winkels.

Ondergrondse stad

Een bezoek aan de dramatisch neogotische Notre-Dame basiliek mag je niet overslaan. Het plafond is donkerblauw met gouden sterren. Een gigantisch orgel bestaat uit 700 pijpen. De glas in lood ramen laten de geloofsgeschiedenis van Montréal zien.

Als speciale attractie heeft Montréal ook nog een ondergrondse stad. Onder het centrum ligt 33 kilometer aan wandelpaden die hotels, winkels, kantoorgebouwen, restaurants en universiteiten met elkaar linken.

Wat is er te doen in Montréal?

 • Bekijk de kunstwerken in de Notre-Dame basiliek. De kerk dateert uit 1829 en hier trouwde ondermeer de beroemde Canadese zangeres Célene Dion. De details in de Notre-Dame als het vele glas en lood werk doen je onmiddellijk snappen waarom.
 • Lach tranen met tuiten tijdens het 'Just for Laughs Festival.' Tijdens dit internationale comedie festival zijn er in de stad veel shows te zien. Het festival vindt midden juni plaats en duurt twee weken.
 • Overzie de stad vanaf het Kondiaronk uitzichtpunt. De wandeling door het Parc du Mont-Royal brengt je naar de top van de berg. 's Avonds kijk je uit over de verlichte skyline van Montreal.
 • Waan je in Europa door te wandelen door Old Montréal. Hier vind je gezellige huisjes in zowel koloniale als victoriaanse architectuur.
 • Probeer de verschillende plantensoorten te tellen in de Jardin Botanique. Deze botanische tuin is de derde grootste ter wereld. Vergeet niet bij het vlinderhuis te stoppen.

Reizen Montréal

Meer Montréal

Reviews Montréal

Icecold sunrise (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Wouter van Haperen op 22 november 2018

Montréal is een grote stad met diverse kanten. Het olympisch dorp, het circuit Gilles Villeneuve of de overblijfselen van de wereld expo in 1967, het is er allemaal te vinden. De underground city is ook ideaal als je een bezoek in de winter brengt: via oude metrotunnels zin verschillende winkelcentra met elkaar verbonden. Montréal is bruisend en heeft vriendelijke inwoners. Te voet kun je het beste de stad ontdekken, maar de hoogteverschillen kunnen vermoeiend zijn om geheel te wandelen.

Pluspunten Montréal

 • Aardige locals
 • goed ov
 • bereikbaar

Minpunten Montréal

 • Ze spreken Frans
Ultieme tip: Ga de zonsopgang vanaf het uizichtpunt op Mont Royal bekijken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Montréal (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Fenny Hemmen op 21 mei 2017

Prachtige stad! Veel natuur, vriendelijke mensen. Ik was er in de winter en het is heerlijk om een eens een échte winter mee te maken ( eens wat anders dan die Hollandse flutwinters) de watervallen waren prachtig en een aanrader!

9,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Montréal

 • aardig locals
Ultieme tip: De watervallen!
Aangeraden voor: Avonturiers

Montréal voelt Europees aan (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Victorine Sandkuyl op 22 juli 2016

Soms waan je je in Montréal net even in Parijs. De Franse invloed is in deze stad duidelijk te merken, er is zelfs een kopie van de Notre-Dame. Je hoort op straat voornamelijk de Franse taal en daardoor lijkt het soms of je gewoon in Europa rondloopt.

De meeste highlights in de stad kun je in een dag bezoeken. Ik heb vooral heel veel rondgelopen door de verschillende wijken. Je hebt er, zoals in veel grote steden, natuurlijk ook een ChinaTown, wat ik altijd wel het bezoeken waard vind. Daarnaast kun je in Montréal ook goed winkelen, van de grote ketens tot unieke boetiekjes.

Mijn hostel bevond zich in het oude deel van de stad, Vieux-Montréal. Hier vind je de meeste toeristen, van backpackers tot stellen tot gezinnen. Dit wijkje is heel gezellig, met kleine kinderkop-straatjes en heel veel barretjes en restaurantjes. Rue Saint Paul is echt een aanrader als je 's avonds op zoek bent naar een leuke en betaalbare plek om te eten.

Voor mijn gevoel is Montréal een stad waar je wat langer moet blijven om het er leuk te vinden. Hoewel iedereen heel erg vriendelijk was en ik veel heb rondgelopen om zoveel mogelijk te ontdekken, vond ik de stad zelf niet heel erg interessant. Tijdens een reis door Canada zou ik er zeker stoppen, maar langer dan twee dagen hoef je er niet te blijven.

7,8
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Montréal

 • mooie stad

Minpunten Montréal

 • Weinig te doen
Ultieme tip: Ga hardlopen langs de rivier in het centrum van de stad, zo ontdek je de stad weer op een nieuwe manier.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors