Bruce Peninsula
8,3
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
10,0 Natuur
7,0 Interessant
7,0 Stranden

Bruce Peninsula

door Lana Leach

Bruce Peninsula is een smal schiereiland in het centrale zuiden van Canada. Bergen en diepe meren vormen het grillige landschap, dat je via de 800 kilometer lange Bruce Trail kunt verkennen. Het schiereiland scheidt Lake Huron van het westelijke Georgian Bay.

Bruce Peninsula, in het zuiden van de provincie Ontario, vlak boven de grote Canadese Grote Meren, herbergt twee nationale parken en een dozijn vol natuurreservaten. Het is de grootste kluit natuur van de provincie Ontario. Maar de grootste attractie is nog wel het doorzichtige, ijskoude, blauwgroene water van Georgian Bay.

ZELF NAAR Bruce Peninsula?

Bekijk alle 3 reizen naar Bruce Peninsula

Georgian Bay

Bruce Peninsula is ruim tachtig kilometer lang en op sommige plekken nog geen acht kilometer breed. Het wordt vaak omschreven als een grote duim.

Je kunt er fantastisch wandelen. Langs kleine dorpjes, bossen, meren en riviertjes, over stranden en kliffen. En altijd met uitzicht op het helblauwe water.

Georgian Bay is een 182 meter diepe kom. Het water in de diepe baai is prachtig helder blauw en schoon. Op een paar meter van de oever zakt de bodem opeens vele tientallen meters naar beneden. Op die plek is er een duidelijke scheiding in de kleur van het water te zien van licht naar donker.

Koud water

Op het noordelijkste puntje ligt het plaatsje Tobermory. Dit is de ideale uitvalsbasis om het Bruce schiereiland te verkennen. Het is een mix van een vissersdorp, een havenstadje en een echte reizigersbestemming. Iedere ochtend wekt het getoeter van een pont het kleine dorpje.

Hoe aantrekkelijk het water ook is, duiken en zwemmen doet nauwelijks iemand er. Daarvoor is het water te koud. Iedereen verklaart je voor gek als je in het meer springt. Maar er zijn natuurlijk altijd een paar waaghalzen. Een kano zal de meeste mensen iets meer aantrekken.

Ook een tocht op een boot met glazen bodem is aan te raden. Vanaf de boot kun je de overblijfselen van oude scheepswrakken in de haven zien liggen.

Indian Head Cove

Bij Indian Head Cove is het rond augustus wel lekker kunt zwemmen. Daar drommen de mensen in de zomer dan ook samen. Denk overigens niet aan rustig baantjes trekken.

De attractie in het water is hier heel wat spectaculairder. Wie 45 seconden zijn adem in kan houden, kan namelijk via een onderwater passage een grot betreden.

Niagara escarpment

Het zal je opvallen dat het Bruce Peninsula een rotsige rugwervel heeft. Dat is de Niagara Escarpment. De steile rotswand begint aan de andere kant van de Canadese Grote Meren en de Niagara Falls.

Na het Bruce Peninsula neemt de rotsmassa een duik in Lake Huron. Om daar weer boven het water uit te komen als Manitoulin Eiland.

Vanuit Tobermory kun je dagelijks de boot naar Manitoulin Island pakken en kennis maken met de inheemse bevolking, de Anisnabees indianen.

Bruce Trail

Bruce Peninsula heeft een uniek ecosysteem. Vooral de cederbomen vallen op. Door de geïsoleerde ligging zijn sommigen wel 850 jaar oud. Het zijn waarschijnlijk de oudste bomen van Canada. Door de wind en de kou worden de knobbelige bomen niet hoger dan twee meter.

De bijna 800 kilometer lange Bruce Trail voert je mee langs de mooiste plekjes van het schiereiland. Maar ga ook zeker even van de gebaande paden af. Waar je kennis maakt met het rustieke deel van het eiland.

Wat is er te doen in Bruce Peninsula?

 • Ga met een kajak de Georgian Bay op. Kom op plekken waar de auto je niet brengt terwijl je probeert niet in het water te vallen.
 • Bezoek Flowerpot Island. Het eiland is bekend vanwege de natuurlijke rotspilaren die aan de kust staan. De meterhoge rotsformaties staan los van de kust.
 • Duik het ijskoude water om opzoek te gaan naar scheepwrakken op de bodem van de Georgian Bay. Je kan de wrakken ook vanaf een bootje bezichtigen. Het water is erg helder.
 • Wandel door het Bruce Peninsula National Park en spot wildlife. Hier zijn ondermeer beren en lynxen te vinden.
 • Word wakker in Tobermory door het toetergeluid van de lokale pont. Elke ochtend maakt de pont het vissersdorpje wakker.

Reizen Bruce Peninsula

Reviews Bruce Peninsula

Paradise (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Maartje Van gog op 09 mei 2017

Ik had nooit verwacht zo'n mooi, bijna tropisch, paradijs te vinden in Canada. Vooral flower pot island is echt een bezoekje waard met de boot. Je vertrekt dan vanaf Tobermory. Eerst vaar je langs een scheepswrak. Het water is zo helder dat je dit vanaf de boot heel mooi kunt zien. Daarna reis je door naar flower pot island met deze beroemde flower pots en mooie grotten.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
7 Interessant
7 Stranden

Pluspunten Bruce Peninsula

 • mooie natuur
 • goede prijs

Minpunten Bruce Peninsula

 • lastig te bereiken (vooral zonder auto)
Ultieme tip: Ga naar flower pot Island en verken het eiland.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors