Mensen: Inuit of Eskimo's

Mensen: Inuit of Eskimo's

door Janine Kervel

De Canadese Inuits worden vaak Eskimo genoemd, maar dragen liever de naam Inuit. Inuits danken hun naam aan de indianen. Het betekent 'eter van rauw vlees'. Inmiddels heeft taalkundig onderzoek uitgewezen dat het waarschijnlijker is dat de naam 'pelsjager op sneeuwschoenen' betekent.

De Inuits kwamen net zoals de indianen vanuit Azië via de Beringstraat Noord-Amerika binnen. Dit gebeurde zo'n 25.000 jaar voor Christus. Hoewel de Inuits afstammen van hetzelfde volk als de indianen worden zij niet tot de indianen gerekend.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 127 reizen naar Canada

Iglo

Het harde en koude klimaat maakt het leven niet makkelijk. De Inuits hebben er niet bewust voor gekozen om in het koude Poolgebied te wonen. Zij hebben zich vroeger altijd in het warmere zuiden willen vestigen. Maar tijdens hun grote trektochten werden zij steeds teruggedreven door indianen. Uiteindelijk vestigden zij zich in het koude noorden.

Vroeger leefden de Inuits heel anders dan nu. Ze woonden bijvoorbeeld in iglo's. Maar tegenwoordig hebben ze huizen met elektriciteit. Alleen de Inuits in het Canadese noordpoolgebied leven soms nog in iglo's.

Wenteltrap

Op de plaats waar een Inuit zijn iglo wil plaatsen, onderzoekt hij eerst de sneeuw om te zien of die overal even vast is. Hoe beter de sneeuw, hoe groter de blokken gemaakt kunnen worden. Stuk voor stuk worden de sneeuwblokken in wenteltrapvorm opgestapeld.

De vorm en grootte hangen af van het doel waarvoor de iglo gebruikt wordt. Bij een strenge winter zorgt een dikke sneeuwlaag voor isolatie. Een gat in de koepel laat frisse lucht door.

Hongerdood

Het leven van de Inuits draait om drie dingen: zorgen voor kleding, eten en huizen. Hun eten krijgen ze door te jagen. Dat lukt alleen als ze heel goed samenwerken. Alles wat ze vangen, delen ze dan ook met elkaar. Ze jagen op vissen, zeehonden, poolberen, rendieren en walvissen.

Op momenten van hongersnood was het gebruikelijk dat de bejaarden zelfmoord pleegden. Bij de geboorte van teveel kinderen werden ze gedood. Zo was er meer eten voor de rest en werd het voortbestaan van de stam verzekerd.

Sinds de industrialisatie zijn intrede heeft gedaan komen deze gebruiken (bijna) niet meer voor. Tegenwoordig zie je dat zelfs grote dorpen niet meer dan een paar honderd inwoners hebben.

Klimaatverandering

Wereldwijd leven naar schatting vier miljoen mensen in Arctische gebied. De Inuit heeft bewezen dat hij kan overleven in barre omstandigheden, maar hij is afhankelijk geworden van de economie van de blanken. Volgens onderzoekers zal de Arctische Oceaan vanaf ongeveer 2040 ijsvrij zijn in de zomer.

De aarde warmt op en veel dieren trekken nu weg uit het leefgebied van de Inuit. Zeehonden, walrussen, walvissen en ijsberen maken daardoor steeds minder vaak deel uit van het traditionele en gezonde menu van de Inuït.

De klimaatverandering zorgt niet alleen voor problemen met voedsel. Ook kunnen de Inuit niet meer vertrouwen op hun kennis van het ijs. Het gebeurt steeds vaker dat er mensen tijdens de jacht door het ijs zakken en verdrinken. Iedere Inuit kent wel iemand die is verdronken.

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors