Vancouver Island
Like ons op Facebook
8,9
9,1 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
9,4 Locals
9,7 Natuur
7,8 Interessant
8,8 Stranden

Vancouver Island

door Iris Timmermans

Vancouver Island ligt voor de westkust van Canada. De vriendelijke inwoners zijn erg te spreken over hun eiland en verlaten het niet snel voor het drukke 'mainland.' Met zijn 32 duizend vierkante kilometer is het net iets kleiner dan Nederland - een feit dat weinig Canadezen geloven.

Natuur

De natuurliefhebber zit goed op Vancouver Island. Niet alleen de natuur zorgt voor mooie plaatjes, ook de dieren. Naast de 75 duizend inwoners leven er otters, beren, orka's en grijze walvissen. In slechts negentig minuten brengt de veerboot je vanaf de stad Vancouver naar Vancouver Island.

Het eiland is onderdeel van de provincie British Columbia. De grote golven bij Tofino, de warmwaterbronnen en de hoofdstad Victoria maken het een divers eiland.

Britse biscuits

Het kleurrijke Victoria ligt in het zuidelijke puntje van het eiland. De liefde die de inwoners hebben voor tuinieren is overal te zien: de bloemen zijn overal geplant en hangen in bakken aan lantaarnpalen. Dit zorgt voor een vrolijke uitstraling.

Victoria is heel erg Brits. Roodgekleurde dubbeldekkerbussen rijden door de straten. Op bijna elke straathoek is wel een theehuis te vinden waar je biscuits en tea besteld. De Engelsen hebben dan ook tot 1871 Canada in hun bezit gehad.

Killer whales

De haven is op steenworp afstand van het centrum. In de haven liggen veel zeil- en motorboten. De drie nabij wonende orka families trekken 's zomers veel bekijks. Victoria is één van de weinige plekken in West-Canada waar deze indrukwekkende beesten te vinden zijn. Er zijn veel mogelijkheden om met een van de vele gidsen met een bootje de zee op te gaan.

Het overheidsgebouw van British Columbia kijkt uit over de haven en is moeilijk over het hoofd te zien. De groenbedekte torentjes en de entree trappen lokken je haast naar binnen. Overdag worden gratis rondleidingen gegeven. Dit bied je een kijkje in de politieke wereld van Canada. De historische verhalen zijn terug te zien in de kunstwerken en de leuke feitjes maken het een interessante toer. Neem ook zeker 's avonds een kijkje bij de haven: de 3333 lampjes verlichten de contouren van het overheidsgebouw.

Surfen bij Tofino

Het afgelegen Tofino wordt gezien als het surfparadijs van Canada. Het dorpje dankt deze verwijzing aan zijn fijne stranden en hoge golven. Alhoewel Tofino erg klein is, zijn er veel activiteiten te doen zoals hiken, kajakken en wilde dieren spotten. Met een beetje geluk kom je een beer tegen.

Bijna alle optrekjes kijken uit over zee. Zelfs vanuit de hostels is het uitzicht adembenemend. Tofino is een uitermate geschikte plek om te relaxen en is 's zomers lekker druk. Het is verstandig vroeg een overnachting te reserveren: de surfliefhebbers komen uit alle hoeken van de wereld om hier de beste breaks te pakken.

Watervliegtuig

Het naastgelegen Ucluelet wordt gezien als het lelijke zusje van Tofino. Niets is minder waar want ook dit dorp ligt in een prachtige omgeving. De ruim acht kilometer lange Wild Pacific Trail neemt je mee door ongerepte wouden en langs steile kliffen. Kijk hier je ogen uit tijdens een storm en zie de grote golven tegen de rotsen breken. Ook zijn er soms grijze walvissen te spotten vanaf de kust.

Vanuit zowel Ucluelet als Tofino is de Hotsprings Cove een leuke dagtrip waard. De boot zet je af bij het Maquinna Marine Provincial Park. Het park is alleen bereikbaar per boot of watervliegtuig waardoor het een oase van rust is.

Warmwaterbron

Nadat je aan wal bent gestapt, loop je twee kilometer door een oeroud bos. De boomstammen zijn gigantisch en bedekt met een dikke laag mos. De wandeltocht eindigt bij de Hotsprings Cove die grenst aan de Stille Oceaan. Het bronwater borrelt op vanuit de aarde en stroomt tussen de rotsen door.

De erosie heeft door de jaren heen verschillende natuurlijke zwembaden gecreëerd. Het water in de bovenste pool is wel 47 graden Celsius. Tijdens de vloed slaan de golven tegen de rotsen op, waardoor de koude zee zich mengt met het hete bronwater. De golven nemen een deel van het bronwater mee waardoor de Hotsprings Cove altijd schoon is. Na een bezoek aan Vancouver Island neem je de eiland mentaliteit over en wil je haast niet meer terug naar het vasteland.

Wat is er te doen op Vancouver Island?

 • Badder in de Hotsprings Cove. Terwijl je tussen de rotsen in het 47 graden Celsius hete water zit, hoor je de zee verderop tegen de rotsen aanslaan.
 • Huur een surfplank en trotseer de golven bij Tofino. Dit Canadese surfoord heeft brede stranden en veel activiteiten. Het wordt gezien als het Whistler van Vancouver Island.
 • Bezichtig Victoria met de fiets. Deze kleurrijke stad heeft de meeste fietsroutes van Canada.
 • Spot walvissen voor de kust van Vancouver Island. De echte durfals gaan met de boot mee en zien de immens grote beesten vlakbij bovenwater komen.
 • Breng een bezoek aan de Upana Caves. Deze grotten hebben de raarste vormen en liggen vlakbij het dorpje Gold River.
Like deze pagina

Reizen Vancouver Island

Meer Vancouver Island

Reviews Vancouver Island

Vancouver Island augustus 2017 (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Brenda van Helden op 19 augustus 2017

We hebben een rondreis van 3 weken gemaakt. We begonnen en eindigden in Edmonton. De vliegtickets waren goedkoper dan naar en vanaf Vancouver vliegen.

Vanuit Prince Rupert naar Vancouver Island gevaren via de Inside Passage. Je waande je in Noorwegen tussen de fjorden.
Op V.I. hebben we vanuit Telegraph Cove een grizzlie excursie gedaan...en grizzlies hebben we gevonden...wel zo'n 14 stuks. Dit hebben we geboekt via TideRip.
Je gaat op een bootje waar we met zn 1o-en waren. Lekker rustig dus.

Vanuit Port McNeill hebben we de orcatour gedaan...en ook die in grote getalen gezien. Tevens humpback whales, porpoises en zeearenden gezien. Dit hebben we geboekt via Mackay. We waren hier met zo'n 15 mensen op de boot.

Vanuit Campbell River hebben we een wildlife tour gedaan. Ook humpback whales gezien en een enkele orca. Dit geboekt via Eagle Eye Adventures.. Je vaart met een soort rib boot waar er 12 mensen op kunnen.
Ook vanuit deze plaats een vlucht over de diverse eilandjes gedaan met een watervliegtuig van Corilair.

Al deze excursies waren erg gaaf om te doen.

Daarna richting Cowichan Bay gereden. Een erg leuke omgeving en wij hadden het idee dat het nog niet zo toeristisch was.
Hier vandaan hebben we de Pacific Marine Circle gereden in 1 dag. Dat is een toerisch rondje waarbij je het zuidelijke gedeelte van V.I. aandoet.

Pluspunten Vancouver Island

 • diversiteit
 • leuke excursies

Minpunten Vancouver Island

 • geen
Ultieme tip: Wij vonden de grizzlie excursie van Tide Rip erg gaaf.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Reizen kleurt het doek van je leven! (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Daniëlle van Bakel op 26 juni 2017

Het was een bijzondere en emotionele reis. De laatste vakantie samen mijn helaas ongeneeslijk zieke levenspartner Sophie. Ze zei: "Laten we nog één keer naar onze favoriete bestemming in Canada gaan. Nu kan ik nog enigszins vooruit. Dat is mijn ultieme wens!" En zo gebeurde het.... Eerst een week op een cruise vanuit Vancouver naar Alaska. Alles was prima geregeld en er geweldige faciliteiten op de Zuiderdam; een van de paradepaardjes van de Holland Amerika Lijn. Op de 2e dag in de namiddag, manouvrerend in de smalle Inside Passage, schoten we vanaf het balkon van onze hut de bijgaande foto. Aansluitend hebben we op ons gemak een autotour van 8 dagen over Vancouver Island gemaakt. Wat hebben we genoten van prachtige vergezichten, de ruige kustlijn en de verstilde cultuur van de Haïda Indianen. Van statig zwevende arenden, bruine beren dwars over het pad, voorbijschietende walvissen en overal vriendelijke mensen. Dat maakte dat we ons volledig konden ontspannen en thuisvoelden. Wat ging de tijd snel voorbij! Het was een prachtige en onvergetelijke reis die een speciale plek heeft in mijn hart. En Sophie kijkt vanaf haar wolk mee over mijn schouder en knikt tevreden als ik dit schrijf. Het ultieme bewijs dat reizen het doek van je leven kleurt.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
9 Natuur
8 Interessant
8 Stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een adembenemende vakantie (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Roelof Hellinga op 14 juni 2017

De vriendelijkheid van de inwoners was hartverwarmend. Ook genoten van de adembenemende natuur, bergen en de dieren die daar leven was een hele ervaring die je een keer gehad moet hebben.
Voor rustige momenten kan men het beste voor het hoogseizoen gaan.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
8 Stranden
Ultieme tip: Een boottocht om de orka's en de walvissen te spotten.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Indrukwekkend mooi! (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Brigitte Beunders op 30 mei 2017

Vancouver Island kent een prachtige natuur, veel wildlife en zeer vriendelijke en behulpzame bevolking. De whalewatchtour is een absolute aanrader. Het eiland kent veel diversiteit. Zorg dat je er minimaal een week de tijd hebt!

Pluspunten Vancouver Island

 • Relaxt
 • wildlife
 • natuur

Minpunten Vancouver Island

 • elektriciteitkabels
Ultieme tip: Whalewatch tour en Cathedral Grove.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Oord erdovende stilte (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Mirjam De Leon op 24 mei 2017

Terwijl de gieren over ons hoofd cirkelen, rijden we naar het strandhuisje. Navelstarend op de vlonder, terwijl de rivierotter samen met de zeehonden bij vloed onder de stijger door zwemmen, jagend oo sardientjes. Oorverdovende stilte dat wordt onderbroken door het geluid van elkaar begroetende witkoparenden.

7,5
7 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Vancouver Island

 • ruimte
 • varieteit aan dieren
 • schone lucht
 • vriendelijkheid
 • rust
 • prettig kimaat
Ultieme tip: Wees net zo vriendelijk, ontspannend en beleefd als de eilanders zelf. Neem de tijd en kijk om je heen. Neem diepe teugen van de schone lucht en geniet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Onderdanig (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Hans Zuiver op 22 mei 2017

In april 2017 bezochten wij voor de tweede keer in ons leven Vancouver island. Met de huurauto waren we eerst in whister geweest om een weekje te skiën vandaar met de boot vanaf Tsawwassen naar swartzbay.

Vandaar met auto naar Victoria De Engelse invloeden zijn overal aanwezig. Een geweldige stad die enerzijds dorps anderzijds stads is. We logeerden een paar dagen aan de haven Een vreemde gewaarwording al die watervliegtuigen die de hele dag door af en aan vliegen. Natuurlijk gingen we ook met de speedboot op weg om walvissen te spotten. Maar helaas...

Na vijf dagen op weggegaan naar Tofino en Ucluelet. In Uclulet een fantastische overnachtingsplek gevonden de ongerepte natuur tot aan je raam. Atlantic Rim national park om je heen. Als je daar rondloopt over paden en langs de kust... dan voel je je echt onderdanig. Onderdanig aan de geweldige natuur, de natuurlijke kracht van wind water zee en zon. Je bent dan klein en het was prachtig om dit te beleven... van schrik hebben we daar nog extra bijgeboekt. En moeten constateren dat we zeker terug gaan komen, ik zie er nu al weer naar uit...

Vancouver island. Een volgende keer dan maar een weekje langer. Maar dan wel
inclusief die boottocht naar port Hardy. Ik ben graag onderdanig aan deze prachtige natuur.

Pluspunten Vancouver Island

 • diversiteit
 • wildernis
 • engelse invloed
 • hartelijkheid

Minpunten Vancouver Island

 • oeps dat weet ik niet
Ultieme tip: Uclulet Tofino bezoeken. Met boot van prince Rupert via port Hardy naar Vancouver onder begeleiding van orka, dolfijnen en walvissen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig eiland! (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Sander De Vries op 22 mei 2017

De boottocht naar Nanaimo was prachtig. We hebben in Parksville, Campbell River, Ucluelet en Victoria met de camper op campings gestaan. Overal zijn mooie trailer te lopen. Besneeuwde bergtoppen, prachtige meren en veel Amerikaanse zeearenden. Echt een aanrader!

Pluspunten Vancouver Island

 • natuur
 • trails
 • wildlife

Minpunten Vancouver Island

 • kosten veerpont
Ultieme tip: Parksville Surfside RV Resort ltd heeft een geweldige hottub!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Idyllisch kamperen en mooie wandelingen (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Eva Verhoef op 22 mei 2017

Huur een auto en ga kamperen langs meren, sta vroeg op om als eerste bij de mooiste watervallen te zijn. Praat met de locals, ze zijn super behulpzaam en zullen je precies vertellen wat je niet kunt missen. Zo is ieders ervaring weer anders.

9,3
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
7 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Vancouver Island

 • super aardige locals
 • mooie natuur
 • zowel veel als weinig mense
 • avontuurproof
Ultieme tip: Ga kamperen bij telegraph cove, lost shoe campsite en buttle lake. Pas op voor de beren!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

We zijn gaan backpacken en het was daar zo ontzettend mooi en groen. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Iteke van Stek op 18 mei 2017

We zijn vorig jaar naar Vancouver gevlogen en de eerste week was de bestemming Vancouver Island.
Als eerste zijn we gaan backpacken in Strathcona park en het was daar ontzettend mooi. We hadden een kampeerplek, die uitkeek over een meer. Het opvallendste waren de vele kleuren groen. Het eerste gedeelte is ook geschikt voor mensen in een rolstoel.
Daarna het eerste gedeelte gelopen van de Juan de Fuca trail. Het was de bedoeling deze helemaal te lopen, maar het was te zwaar. Dan kan je ook maar beter stoppen en teruggaan. Gestopt zijn we wel, maar teruggegaan zijn we pas de andere dag. Bij de eerste kampeerplek hebben we onze tent opgezet op het strand en daar overnacht. Erg mooi, de ondergaande zon in de zee. Daarna zijn we binnendoor langs Cowichan Lake weer teruggegaan naar Nanaimo, waar we zijn overgestoken naar Horseshoe Bay.
Cowichan Lake is zeker aan te raden. Al met al Vancouver Island is erg mooi en we zullen hier zeker nog eens naar teruggaan.

Minpunten Vancouver Island

 • het weer
Ultieme tip: Vraag in een visitors center naar trails om te lopen. Je kan uit zoveel kiezen. Voor iedereen is er wat. Dan zie je de mooiste dingen en mooie natuur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Droom bestemming (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Nathalie Konings op 17 mei 2017

Dit was mijn Aller mooiste vakantie die ik heb mogen doen. Alle dieren die ik graag wilde zien, heb ik mogen zien! Grisley beren, zwarte beren, orkas, walvissen, zee arend, en ga maar door... iedere dag was indrukwekkend. En de natuur..... ongelooflijk en niet te beschrijven mooi!

Minpunten Vancouver Island

 • geen
Ultieme tip: Doe zo veel mogelijk, iedere excursie is het waard!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Buitenwasbak op avontuur (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Eva Verhoef op 15 mei 2017

Ga kamperen aan Buttle Lake, neem de kleine wegen, sta vroeg op om de watervallen in je eentje te bekijken door zo lang mogelijk langs het water te rijden tot je de oorsprong vindt, praat met de locals (muzikanten, campinghouders, onderweg) want ze zijn super aardig en behulpzaam, ontdek al de verschillende soorten natuur, doe de regenwoudtour en ga kamperen en wandelen bij Telegraph Cove maar kijk uit voor de beren!

9,2
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
6 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Vancouver Island

 • Perfecte combinatie van onder de mensen en afgelegen
 • Mooiste zonsondergangen
 • Super aardige mensen
Ultieme tip: Huur een auto, ga kamperen in de natuur! Praat met de locals, zij weten je de mooiste en meest afgelegen watervallen en meren te vertellen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Unieke ervaring op Vancouver Island (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Anke Van den Heuvel op 14 mei 2017

Niet alleen de natuur op het eiland is prachtig, ook de natuur in de zee is geweldig. Wij zijn met een bioloog meegewerkt die de orkas en walvissen onderzocht. Een unieke ervaring waarbij we drie walvissen hebben gezien en een hele familie Orka's. Natuurlijk ook veel geleerd over deze unieke beesten. Maar ook Tofino, Victoria en de mooie oerbossen zijn een aanrader!

Pluspunten Vancouver Island

 • weer
 • natuur
 • cultuur

Minpunten Vancouver Island

 • regen
Ultieme tip: Oerbossen, tofino, Victoria.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig! (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Marjolein Schouten op 02 oktober 2016

Vancouver Island heeft het allemaal! Verschillende landschappen, wilde dieren op het land en in zee, cultuur in zowel kleinere als grote steden. Bergen, bossen en stranden. Ook zijn de wegen uitstekend. Genieten!

9,2
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
9 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Vancouver Island

 • Veel te doen
 • Veel te zien

Minpunten Vancouver Island

 • Je kunt er alleen per boot of vliegtuig komen
Ultieme tip: Victoria bezoeken met de watertaxi.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Longbeach strand gelegen tussen Tofino en Ucluelet (bezocht in maart 2012)

Review geschreven door Frank Versteeg op 03 juli 2016

Vancouver island is een prachtig mooi eiland waar je heerlijk kan kamperen, omgeven door water kan je overal wel Willie zien van zeeleeuwen, zalmen, orka's en arenden, zwarte beren.
Vooral stuk tussen Tofino en Ucluelet hebben we heerlijke herinneringen aan. Longbeach is fantastisch met heel veel aanspoeld hout en de achtergrond en uitzicht is geweldig. Bij laagwater kan je op sommige plekken mooie kleurrijke zeesterren zien. Vanuit Ucluelet en Tofino kun je ook mooie tochten maken. Ben er nu 3 keer geweest en verveelt echt nooit echt een aanrader!

9,5
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
9 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Vancouver Island

 • veel wildlife
 • mooie natuur
 • leuke plaatsen
Ultieme tip: Neem de tijd. Het is een groot eiland en er is veel te zien en te doen. De kustroute volgen is erg leuk en veel kans dat je wildlife ziet als orca's en zeeleeuwen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

NoordAmerika.nl kenner
Sponsors