Praktische informatie camper huren in Canada

Praktische informatie camper huren in Canada

Welke voordelen biedt een camper in Canada?

Een camper is ontzettend praktisch, je hebt namelijk altijd een slaapplek bij de hand. Dit geeft je veel vrijheid. Vooral natuurliefhebbers hebben veel baat bij het huren van een camper. Met een camper ben je namelijk erg mobiel en zit je niet vast aan één plek. Overnacht bijvoorbeeld aan de rand van een azuurblauw meer of te midden van de bergen in een nationaal park. Er is in Canada ruim 450.000 vierkante meter aan kampeerruimte, dus er is keuze genoeg! 

Welke nadelen heeft een camper in Canada?

Reizen met een camper is een onderneming. Een camper vraagt meer rijvaardigheid dan een auto. Vooral in een vreemd land waar je de weg niet goed kent, kan het lastig zijn om een camper te besturen. Daarnaast slurpt een camper meer benzine dan een huurauto, met name in heuvelachtige en bergachtige gebieden. Met de camper ben je ook nog eens langzamer dan met de auto, reken er dus op dat je langer onderweg bent. 

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 128 reizen naar Canada

Met al dat prachtige landschap in Canada wil je zo nu en dan ook wel eens een foto maken, maar een grote camper kan je niet zomaar aan de kant van de weg zetten. Wil je natuur afwisselen met steden? Dan moet je er rekening mee houden dat een camper in een drukke stad niet het makkelijkste vervoermiddel is.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor het huren van een camper in Canada?

Als je een camper wil huren in Canada heb je een geldig nationaal rijbewijs nodig. In Canada is het niet verplicht om ook een internationaal rijbewijs te hebben, maar dit raden we je wel aan. Je kunt er een aanvragen bij de ANWB. Let wel op: soms gelden er bij het huren van een camper extra regels over leeftijd of het aantal jaren dat je in het bezit bent van een rijbewijs. 

Zijn de verkeersregels anders in Canada?

In Canada zijn de verkeersregels over het algemeen hetzelfde, toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Als bestuurder kun je een boete krijgen als je iets eet, drinkt of rookt tijdens het rijden. Canadezen zien dit als afleidend gedrag. Daarnaast is het in Canada is toegestaan om rechts in te halen op wegen met twee of meer rijstroken. Let wel op: in de provincie Québec mag je op wegen waar de maximale snelheid tachtig of hoger is niet meer rechts inhalen. Ook gelden er in Canada strenge regels voor het vervoeren van kleine kinderen. Als je met kinderen reist, is het belangrijk dat zij in het juiste kinderzitje zitten. 

Moet ik van tevoren een camper reserveren?

Ja. Van tevoren een camper reserveren is absoluut aan te raden. Helemaal als je in het hoogseizoen van juni tot september een camperreis door Canada gaat maken. Met een reservering ben je zeker van een camper en kom je niet voor verrassingen te staan. Daarnaast is het vaak ook nog eens goedkoper om er vroeg bij te zijn; dit kan je veel geld schelen. In september en oktober ontvang je meestal vroegboekkorting. Wacht dus niet te lang en zorg dat je op tijd reserveert. 

Moet ik bij het reserveren rekening houden met weersomstandigheden?

De winters in Canada kunnen extreem koud zijn. Vooral ‘s nachts dalen temperaturen tot ongeveer dertig á veertig graden onder het vriespunt. Dit zijn geen temperaturen om met een camper op pad te gaan. Het is dus af te raden om een camperreis in de winter te maken. Mocht je toch een camperreis willen maken in de winter, zorg er dan voor dat je camper hierop uitgerust is. Denk aan dubbelglas, extra isolatie, winter-accu's, afdekkussens en extra warme dekbedden. Uiteraard zijn deze winterbestendige campers uitgerust met winterbanden en speciale watertanks. 

In het zuidwesten van Canada, met name in British Columbia, zijn veel campings in de wintertijd geopend. De winter zorgt hier voor prachtige landschappen en is een stuk milder dan in de rest van Canada. Toch raden we je zelfs British Columbia in de winter niet aan: West-Canada is namelijk erg nat in de winter. Dat zijn niet bepaald ideale kampeeromstandigheden. 

Mag ik ook wildkamperen in Canada?

Wildkamperen, wat onder de Canadezen wordt verstaan als ‘boondocking’ of ‘dry camping’, is beperkt toegestaan in Canada. Je mag niet zomaar op een parkeerplaats, langs de kant van de weg of in de natuur overnachten in je camper. Er zijn aangewezen plaatsen in Canada waar gratis gekampeerd mag worden; een overzicht hiervan vind je op de officiële kampeerwebsite, Parks Canada, van de Canadese overheid.

Wanneer haal ik de camper op?

In Canada is het verplicht om de eerste nacht na aankomst in een hotel te verblijven. Vanwege eventuele vermoeidheid en een jetlag mag je niet direct een camper besturen. Je haalt de camper dus pas de volgende dag op. 

Een camper ophalen kost meer tijd dan het ophalen van een auto. Er komt bijvoorbeeld meer papierwerk bij kijken. Het is ook belangrijk dat je de camper grondig inspecteert met de verhuurder. Bekijk of de camper geen krasjes, deuken of andere gebreken heeft. Maak als dat wel het geval is duidelijke foto’s en noteer het op de huurovereenkomst. 

Verder is het belangrijk dat je een creditcard hebt met een hoog limiet. De borg die je moet betalen voor de camper bedraagt meestal tussen de 750 en 1500 Canadese dollar. De borg van de camper wordt op je creditcard gereserveerd en krijg je bij inlevering van de camper terug, mits de camper in goede staat wordt teruggebracht. Zorg er daarnaast voor dat je na het ophalen van je camper genoeg eten en drinken inkoopt om de eerste dagen vooruit te kunnen.

Moet ik een verzekering nemen?

Bijna alle campers zijn verzekerd tegen schade gemaakt door de huurder. Dit is vaak al in het basistarief opgenomen. Als huurder ben je meestal toch nog aansprakelijk voor de eerste 7500 Canadese dollar. Bijvoorbeeld in geval van een ongeval, brand, diefstal en inbraak, als er schade is aan de banden of voorruit en voor eventuele sleepkosten. Het is daarom aan te raden om een cascoverzekering af te sluiten bij de verhuurder. Hierdoor bedraagt het eigen risico nog maar tussen de 500 en 1500 Canadese dollar. 

Een camperverzekering dekt geen persoonlijk letsel of verlies. Daarom is het belangrijk om voor vertrek ook een reisverzekering af te sluiten. In Canada is een WA-verzekering niet verplicht. Het is dus moeilijk om iemand anders aansprakelijk te stellen voor eventuele schade bij bijvoorbeeld een ongeluk. De verhuurder zal dus altijd de schade op de huurder verhalen. 

Moet ik een camping in Canada van tevoren reserveren?

Het is altijd verstandig om van tevoren een kampeerplaats te reserveren. Met name in het hoogseizoen en rond feestdagen is het druk op campings en daarom slim om ver van tevoren te reserveren. In populaire nationale parken zoals het Banff National Park en Jasper National Park is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar. Als je hier wil kamperen is het dus handig om van tevoren een plekje te reserveren. 

Kijk vooraf op de website van een camping of je er überhaupt kunt reserveren. Sommige campings werken namelijk volgens ‘first come, first serve’, oftewel: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Reis je in het laagseizoen, dan is het vaak mogelijk om slechts twee dagen van tevoren bij een camping te reserveren. Dit geeft je iets meer ruimte en vrijheid waardoor je niet aan een schema vast zit.

Hoe reserveer ik een camping in Canada?

Campings kun je in de meeste gevallen online reserveren. Veel campings hebben een online boekingssysteem waar je alle prijzen, gegevens en reviews kunt zien. Het is ook mogelijk om campings te bellen en via de telefoon te reserveren. Je geeft in zo’n geval je creditcard- of bankgegevens telefonisch door. In sommige delen van Canada heb je amper of geen bereik. Houd hier rekening mee als je wil reserveren. Op de website Parks Canada vind je een helder overzicht met mogelijke reserveringsdata van de campings die in nationale parken gelegen zijn.  

Hoe vind ik mijn geboekte camping?

We raden je aan om van tevoren een overzicht te maken met alle gegevens van de campings waar je hebt gereserveerd of waar je nog gaat reserveren. Zo heb je altijd de adresgegevens bij de hand, mocht je geen internet of bereik hebben. Het handigste is om via een navigatiesysteem in de camper de route te bepalen. Niet alle campers hebben dit, dus zorg dat je een camper huurt met navigatiesysteem. Het is ook mogelijk om via je telefoon te navigeren. Er zijn verschillende apps waar je kaarten kunt downloaden. Deze kun je dan zonder internet gebruiken. 

Welke voorzieningen hebben campings in Canada?

In Canada heb je zowel campings als campgrounds. Campings beschikken vaak over veel meer voorzieningen dan campgrounds. Campings worden in Canada RV Parks genoemd en beschikken over douches, wasmachines, speeltuinen, winkeltjes, wifi en restaurants, en hebben een elektriciteits- en watervoorziening. Vaak is er een tankstation en soms zelfs een zwembad aanwezig op een RV Park.

Campgrounds zijn een stuk primitiever, omdat ze vaak midden in de wildernis liggen. Op een campground is geen wifi en vaak zelfs geen bereik. Ook zijn er geen winkels dus is het belangrijk dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Verder zijn er soms geen douches aanwezig en áls ze er zijn, moet je hier vaak extra voor betalen. Er zitten ook voordelen aan campgrounds. Zo beschikken ze over grotere kampeerplekken, waardoor je verder van anderen af staat. Daarnaast is het met een ‘fire permit’ toegestaan om een vuurtje te stoken op je kampeerplek. Dit kost inclusief hout ongeveer acht Canadese dollar per dag.

Hoeveel ampère heb ik nodig op een camping in Canada?

Je moet vaak een ampère voor de elektriciteitsaansluiting kiezen bij het reserveren van een kampeerplaats. Meestal is vijftien ampère voldoende. Vraag voor de zekerheid aan de camperverhuurder wat het ampèregebruik van de camper is wanneer je de airconditioning of verwarming aan hebt staan. 

Wat is een hook-up?

Je kunt je camper meestal aansluiten op het elektriciteitsnet, het riool en de waterleiding. Deze aansluitingen worden ook wel ‘hook-ups’ genoemd. Als je van al deze voorzieningen gebruik wil maken, kies je voor een ‘full hook-up’. 

Wat zijn back-in en pull-thru?

Campings beschikken vaak over twee soorten kampeerplekken: de ‘back-in’ en ‘pull-thru’. Als je kan kiezen, raden we je aan een ‘pull-thru’-kampeerplek te nemen. Deze kampeerplek heeft aan de voor- én achterkant een uitgang, zodat je niet achteruit hoeft te rijden om erin of eruit te komen. Bij een ‘back-in’ moet je achteruit rijden om de kampeerplek in te komen. Dit is een stuk onhandiger; bij een ‘pull-thru’ hoef je deze moeilijke manoeuvres niet te maken. 

Wat is het kostenplaatje van een camperreis in Canada?

Een rondreis met een camper door Canada brengt uiteraard ook kosten met zich mee. Om een idee te krijgen van dit kostenplaatje, hebben we een aantal prijzen voor je uitgezocht. We hebben rekening gehouden met de camperhuur en campingprijzen, brandstofkosten, eten en excursies.

De prijs van de camperhuur kan enorm verschillen. Die hangt af van de periode, het type camper en de bestemming in Canada. Om te beginnen is het goedkoper om een camper te huren in het laagseizoen. De maanden april, mei en oktober zijn het goedkoopst. Een camper huren kost dan ongeveer zeventig euro per dag. In het hoogseizoen betaal je ruim een derde meer dan in het laagseizoen, wat neerkomt op ongeveer honderd euro per dag. In beide gevallen komt daar de verzekering nog bovenop. 

Ook heeft het campertype invloed op het kostenplaatje. Voor het kleinste type betaal je minimaal 45 euro per dag, terwijl je aan het grootste type minimaal 115 euro per dag uitgeeft. Het is dus handig om te kijken hoeveel ruimte je écht nodig hebt. Een kleinere camper is veel goedkoper én slurpt minder brandstof. 

Meestal rijd je met een klein camper tussen negen en dertien kilometer per liter. Een integraal camper (een camper waarbij de cabine en woonruimte aansluiten) rijdt ongeveer tussen de acht en elf kilometer per liter. Een alkoof camper (met slaapplaats boven de cabine) rijdt doorgaans zeven kilometer per liter.

Fijn om te weten is dat de brandstofprijzen veel lager liggen in Canada dan in Nederland. Een liter benzine kost in Canada momenteel 1,35 Canadese dollar; omgerekend is dat ongeveer 0,93 eurocent (september 2019). Je benzine-uitgave zal in Canada echter alsnog vrij hoog zijn, aangezien je grote afstanden aflegt. Stel dat je camper negen kilometer per liter rijdt en je legt in totaal vijfduizend kilometer af, dan ben je ongeveer 750 Canadese dollar kwijt. Omgerekend is dat ongeveer 520 euro. Uiteraard verandert de benzineprijs dagelijks. De prijs die je aan benzine kwijt bent, kan dus veranderen.

Dan moet je je camper nog ergens parkeren. Dit kun je doen op een RV Park of campground. Campgrounds zijn veel goedkoper. Hier ben je per nacht ongeveer twintig à 25 Canadese dollar kwijt. Ben je op zoek naar wat meer luxe? Dan kun je het beste je camper neerzetten op een RV Park. Dit kost je ongeveer 45 Canadese dollar per nacht. 

Je moet natuurlijk ook nog eten en drinken. Eten en drinken in Canada is niet heel goedkoop. Om geld te besparen, kun je het beste zelf zoveel mogelijk koken in de camper. Hier heb je tenslotte de voorzieningen voor. Als je zelf kookt, ben je per persoon ongeveer 25 Canadese dollar per dag kwijt aan eten en drinken. Dit geldt voor budgetreizigers; er staat voor dat geld dus geen driegangenmenu op tafel. Als je naar wat meer luxe verlangt en ook een keertje buiten de camper wil eten, reken dan op zo’n vijftien à 45 Canadese dollar extra per dag per persoon. 

Tenslotte heb je de kosten voor bezienswaardigheden en excursies uiteraard zelf in de hand. Als je van plan bent om veel nationale parken te bezoeken, raden we je aan om een Discovery Pass aan te schaffen. Met deze pas heb je toegang tot honderd verschillende nationale parken en National Historic Sites in Canada. Uiteraard zijn er meerdere soorten passen beschikbaar voor onder andere soloreizigers, stellen en families.

Wat moet ik nog meer weten over het huren van een camper in Canada?

  • In Canada hebben voetgangers altijd voorrang. Kijk dus goed uit voor wandelaars en pas je rijgedrag hierop aan.
  • In Canada gelden in het algemeen strenge regels rondom verkeersovertredingen, met name rondom drank- en drugsgebruik. Maar ook eten of drinken achter het stuur is streng verboden.
  • Eten en drinken laten staan bij je kampeerplek is niet toegestaan op campings, omdat je hier wilde dieren mee lokt. Hierop wordt streng gecontroleerd. Als je wordt gepakt, maak je kans op een boete van maar liefst 25.000 Canadese dollar. 
  • In Canada zijn er campgrounds zonder beheerders. Op deze campgrounds kan je dus zelf je kampeerplek kiezen. Betalen doe je door geld in een wit envelopje te doen en deze vervolgens in een koker te stoppen in de grond.
  • Sommige campings en campgrounds beschikken niet over al te grote kampeerplekken, waardoor er alleen campers tot 25 feet (7,62 meter) gestald mogen worden. Let hier dus op wanneer je een camping uitzoekt. 
  • Je mag alleen toiletpapier gebruiken dat uit één laag bestaat, omdat het toilet anders kan verstoppen. Dit is bijna nergens te koop. Sla daarom voldoende in bij de verhuurmaatschappij.

Weet jij na al onze tips zeker dat je met een camper door Canada wil reizen? Bekijk dan hier het reisaanbod. 

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner