Rondreis Icefields Parkway

Rondreis Icefields Parkway

door Frederieke Jansen

Verborgen tussen de Canadese Rocky Mountains. En tussen turquoise meren, diepe loofbossen, witblauwe gletsjers en kletterende watervallen, verschuilt zich een strakke asfaltweg. Een asfaltweg die jouw rondreis door Canada wel eens compleet kan maken: de Icefields Parkway.

Deze panoramaweg leidt je voor wel 230 kilometer langs een aaneenschakeling van hoogtepunten. Van het natuurschone gehucht Lake Louise tot het kleine dorpje Jasper in Jasper National Park. Elke bocht trakteert je op een nog mooier en spectaculairder uitzicht dan de vorige. Het is niet voor niets dat de Icefields Parkway één van de mooiste wegen van Noord-Amerika wordt genoemd! 

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 126 reizen naar Canada

Bezienswaardigheden langs de Icefields Parkway

Start in Lake Louise, bij de Crowfoot Glacier. Deze gletsjer bekijk je van achter je autoruit, terwijl je rustig over de weg zoeft. Vroeger was deze ijsplaat verbonden met de Wapta Icefield, waardoor dit ijsplakkaat op een kraaienpoot leek. Maar het ijs is inmiddels flink gesmolten, waardoor de gletsjer zijn naam geen eer meer aan doet. 

Vanaf Crowfoot Glacier volg je de weg naar Bow Lake, volgens velen een van de mooiste meren van Banff National Park. Wanneer het windstil is, weerspiegelt het gladde water de puntige bergen en groene loofbossen op de achtergrond.

Rijd vervolgens door tot aan Peyto Lake viewpoint, dé plek waarvoor je naar de Canadese Rockies bent gekomen. Dit blauwer dan blauwe gletsjermeer dankt de kleur van haar water aan het rotspoeder dat ’s zomers met het smeltwater van het nabij gelegen Wapta Icefield mee stroomt vanuit. Plan je trip zo dat je dit meer al bekijkt wanneer de eerste zonnestralen op het water reflecteren en de toerbussen nog in aantocht zijn.

Peyto mag dan mooi zijn, het twintig minuten verderop gelegen Mistaya Canyon laat je de échte ruige natuur van Canada zien. De wilde Mistaya-rivier buldert zich een weg door de smalle kronkelige kloof met haar loodrechte kalksteenwanden. 

Na 55 minuten rijden, wandel je in een half uurtje naar de Athabasca Glacier. Via het wandelpad kom je zo dichtbij het ijs dat je het kan aanraken. Wil je nóg dichterbij en in de diepen kloven van het ijs kijken? Boek een wandeltoer en loop met een ervaren gids over het ijs met spikes aan je schoenen en een pikhouweel in je hand.

Op iets meer dan een uur rijden creëert het gesmolten water van de gletsjer waar je net overheen gelopen bent een krachtige waterval: de Athabasca Falls. Het blauwe ijswater contrasteert mooi met de oranje, gelaagde, uitgeslepen rotsformaties. Maar voordat je hier aankomt maak je nog een stop bij de Sunwapta Falls. Deze waterval maakt een indrukwekkende val van maar liefst achttien meter. Vanaf de hangbrug kan je het kletterende water bijna voelen.

Voor het volgende pareltje wijk je een kleine veertien kilometer van de Icefields Parkway af. Om Mount Edith Cavell en de Cavell-gletsjer te bereiken, volg je een slingerend bergweggetje omhoog. Na een kwartiertje lopen vanaf de parkeerplaats, kijk je vanuit de groene vallei over de gletsjer heen. Vergeet het meertje met drijvende ijsschotsen niet te bekijken. 

Eindig je rondreis over de Icefields Parkway in Jasper National Park. In de Valley of the Five Lakes kies je een van de wandelroutes uit die je naar de kleurrijke meren brengen. Onderweg wandel je tussen de bossen door langs de vijf meren die je allemaal een andere kleurencombinatie van groen en blauw laten zien. Met een beetje geluk spot je zelfs een eland of grizzlybeer.

Beste reistijd voor je rondreis over de Icefields Parkway

De Icefields Parkway kan je bijna ieder moment van het jaar volgen. s’ Winter ligt er een poederzachte sneeuwlaag over de bergen en bevroren ijsmeren. In de lente en de zomer geniet je van het zachte weer als je bovenop de bergtop van het in bloei staande uitzicht geniet en neem je hier en daar een verfrissende duik in een van de ijskoude blauwe meren. 

In een halve dag rijd je de Icefields Parkway over, maar wij raden je aan om er twee dagen over te doen. Zo heb je de tijd om alle bezienswaardigheden te zien. Omdat het een korte route is, combineer je de Icefields Parkway gemakkelijk met een rondreis door West-Canada. 

Routebeschrijving

Vanaf Lake Louise volg je de Transcanadian Highway en houd je bij de afslag rechts aan om de Icefields Parkway op te rijden. Op de Icefields Parkway raak je moeilijk de weg kwijt. Het is een weg die enkel rechtdoor gaat. Let wel op de bordjes, zodat je niet de parkeerplaats van de volgende bezienswaardigheid mist.  

Onderweg kom je op de Icefields Parkway maar één tankstation tegen (bij The Crossing Resort, ongeveer halverwege de weg). De prijzen zijn hier relatief hoog en het kan er druk zijn. Zorg dus voor een goed gevulde tank als je vanuit Jasper of Lake Louise vertrekt.

Hebben we je geïnspireerd voor een rondreis naar Canada? Bekijk de beste reizen hier.

Fotocredits: Lee Maynard | Eric BauerBrian UhreenMatt Howry

Reizen Canada

Foto's & video's Rondreis Icefields Parkway

Meer Rondreis Icefields Parkway

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors