Rondreis Alberta Jouw vakantie naar NoordAmerika begint hier!
9,1
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
8,5 Plaatsen
9,0 Wandelingen
9,0 Bereisbaar

Rondreis Alberta

door Frederieke Jansen

Alberta is de Canadese provincie met de állermooiste nationale parken van het land. Banff National Park en Jasper National Park zijn dé reden waar menig vakantieganger voor naar Canada afreist. En als kers op de taart breng je een bezoek aan twee van de grootste steden van Canada.

Je rondreis door Alberta begint en eindigt 1290 kilometer later in de stad Edmonton. Via het moderne hoge, cowboy Calgary rijd je recht op de Rocky Mountains af, waar elanden, helderblauwe meren en frisgroene loofbossen op je wachten.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 122 reizen naar Canada

Bezienswaardigheden tijdens je rondreis door Alberta

Dag 1-2 Je begint je rondreis door Alberta in de hoofdstad van de provincie: Edmonton. Ondanks dat dit de vijfde grootste stad van Canada is, kom je er veel onbebouwd gebied, parken en enorme parkeerterreinen tegen. Ideaal voor het grote aantal festivals en culturele evenementen dat hier in de zogenoemde Festival City gehouden wordt. Zo bezoek je in de tweede helft van juli het grootste zomerfestival Capital EX.

Dag 3-4 Na kennis gemaakt te hebben met deze ruime, maar levendige stad rijd je door naar Drumheller. Dit is een plaatsje in de Red Deer River Valley dat ooit geliefd was onder de dinosauriërs. Door erosie veranderde de riviervallei in een kaal, rond afgeslepen, rotsachtig gebied: de Badlands, waar de drie grootste dinosaurusfossielen zijn gevonden.

Met de auto volg je de Dinosaur Trail die je langs allerlei bezienswaardigheden van Drumheller leidt. En als je dan toch onderweg bent, pak je ook de Hoodoo Trail mee die je langs gele, smalle, grillige rotspilaren leidt.

Rijd door naar de Olympische winterstad Calgary, de op twee na grootste stad van héél Canada. Ondanks de torenhoge gebouwen voel je haar westernkarakter door haar kroegen, restaurantjes en winkeltjes in het centrum heen. Maar géén van die torenhoge gebouwen is zo hoog als dé Calgary Tower. 

Ga met de lift omhoog en kijk in 360 graden over de stad heen. En zie de auto’s onder je door gaan op het stuk waar ook de vloer van glas is. Voordat je de volgende dag weer doorgaat, spendeer je nog een dagje in de Calgary Zoo, waar om elf uur ’s ochtends de pinguïns een rondje door de dierentuin waggelen. Of bezoek of het Calgary Stampede-rodeo-festival in het de tweede week van juli.

Dag 5-8 Het is tijd om de échte natuur in te gaan en het Canadese wildlife te ontmoeten. Nog geen uur rijden vanaf Calgary wandel, mountainbike of kano je in het Bow Valley Provincial Park in Kananaskis Country. Of kies voor het nog indrukwekkendere, maar iets verder buiten de route gelegen Peter Lougheed Provincial Park. Ga de hoge scherpe bergen op. Onderweg wandel je langs azuurblauwe meren, groene valleien en door kleine waterstroompjes. Houd ondertussen je ogen open voor wapitiherten, wolven, grizzlyberen en elanden.

Na een kleine introductie in het Canadese natuurschoon rijd je het mooiste en oudste natuurgebied van Canada in. Verborgen in het hart van de Rocky Mountains waan je je in een wereld van groene loofbossen, heldere azuurblauwe meren en wit besneeuwde  toppen op de grijze rotswanden. Stap de natuur in en wandel rondom de spiegelende meren. Of huur een kano en toer tussen de bergen door over de blauwe wateren. Aan het eind van een dag vol avontuur rust je uit in de beroemde Banff Upper Hot Springs, terwijl je naar de heldere, oneindige sterrenhemel staart.

Dag 8-10 Rijd door naar het dichtbij gelegen, beroemde Lake Louise. Wandel om het meer heen of huur een kano en pedel over het heldere blauw naar het einde van de Victoria-gletsjer.

Vanaf Lake Louise rijd je over de bekende Icefields Parkway Jasper National Park in. De route over Icefields Parkway is al een rondreis an sich. Na elke bocht wacht een nieuw uitzicht je op: de spetterende Sunwapta-waterval, de glinsterende Athabasca-gletsjer of het blauwer dan blauwe Peyto-meer. Driehonderd kilometer lang kijk je je ogen uit. Neem genoeg pauzes tijdens het rijden om al het natuurpracht te aanschouwen. Als je geluk hebt, spot je nog een overstekende eland of een grizzly-mama met jongen.

Dag 11-12 Over de Yellowhead Highway rijd je terug naar Edmonton, waar je je rondreis afsluit met een ijshockeywedstrijd van de Edmonton Oillies om je nog even tussen die lieve, maar fanatieke Canadezen te mengen. Vergeet niet een enorme bak popcorn en een liter diet soda te halen voor tijdens de wedstrijd. 

Beste reistijd voor een rondreis door Alberta

De beste reistijd voor een rondreis door Alberta is in de lente- en zomermaanden. In de lente is het nog wat fris. Maar de stralende zon laat de ijstoppen op de Rocky Mountains smelten en zet de bloemen, bomen en planten in volle bloei. ’s Zomers is de temperatuur zeer aangenaam in de bergen, wat veel toeristen trekt. Neem wel altijd een dikke trui mee, want het koelt ’s nachts flink af.

Ook in de winter is Alberta prachtig om te zien. Bedekt met een dikke laag sneeuw bind je de ski’s onderen glijd je van de Rockies af. Of verken met een sneeuwscooter de bossen en bevroren meren.

Neem voor je rondreis door Alberta ongeveer twee weken de tijd. Omdat de Icefields Parkway tussen Lake Louise en Jasper al een rondreis op zich is, raden we je aan om nog twee of drie dagen extra aan je reis te plakken om ook volop van deze route te genieten.

 

Routebeschrijving

Vanaf Edmonton volg je Highway 21 tot Bashaw, waar je linksaf slaat naar Highway 53. Bij het eerstvolgende grote kruispunt volg je de Highway 56 tot aan Drumheller, waarna je Highway 9 pakt, die bij Kathyrn en Keoma rechtsaf overgaat in 566.

Rijd vervolgens door tot Balzac, waar  je links de Highway 2 opgaat en Calgary binnenkomt. De Trans-Canada Highway 1 brengt je naar Kananaskis en naar Lake Louise. En de Icefields Parkway brengt je naar Jasper. Vanaf Jasper rijd je rechts de Yellowhead Highway op die je weer veilig in Edmonton afzet.

Wil je de echte Canadese keuken proeven? In het dorpje Banff eet je een overheerlijke bizon- of elandenhamburger, die je zelf in elkaar zet met typisch Canadese sauzen en lokale ingrediënten.

Hebben we geïnspireerd voor een rondreis door Canada? Bekijk hier de reizen.

Fotocredits: Kurt Bauschardt

Reizen Canada

Meer Rondreis Alberta

Reviews Rondreis Alberta

Een koude oktober morgen in Bentley Alberta (bezocht in oktober 2012)

Review geschreven door Gijs Willems op 10 december 2019

Ga eens van de gebaande paden in Alberta. Het heeft zoveel meer te bieden dan Jasper en Banf. Bezoek Calgary en The Edmonton mall. De vele kleine dorpen er tussen. Goed te combineren met Montana. En in elk dorp is bijna wel een Dutch store. Leuk om ver van huis iets van ons Nederlanders te vinden. Meestal is de eigenaar Nederlander of van Nederlandsche afkomst. En krijg je de beste tips

Ultieme tip: Praat met de behulpzame locals. Pak een hotel in een klein dorp. En leer de vriendelijke Canadians kennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Amazing beauty of Alberta Canada (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Margriet Ham-Vermeer op 08 december 2019

Hoe bijzonder is het om een reis van drie weken te maken door een van de meest mooie gebieden van Canada
Een reis waar er echt elke dag een prachtige foto te maken was
Iedere dag de meest mooie meren, bergen en kleuren van de herfst en een grote diversiteit aan wildlife

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
10 Bereisbaar
Ultieme tip: Goede schoenen, warme kleding en een goede camera
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Alberta reis (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Alexis van Nahuijs op 08 december 2019

Ik ben voor de 2e keer naar Alberta geweest (niet met Getwaway) en het is echt fantastisch! Ik ben helemaal verliefd geworden op Alberta! Prachtige provincie, prachtig land. Calgary is een hele leuke stad, er zijn leuke kleine (en verlaten) cowboy dorpjes in Alberta en de bergen zijn natuurlijk schitterend. Ik zal Canada altijd aan iedereen aanraden! Voor ieder wat wils:)

Ultieme tip: Rowley, Drumheller, Banff national park, Medicine Hat, Calgary.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors