5 voorbereidingstips voor een camperreis door Canada

5 voorbereidingstips voor een camperreis door Canada

door Suzanne Rijnja

Je rijdt langs eindeloze dennenbossen, azuurblauwe meren en enorme bergketens. In de avond zit je naast een knetterend kampvuur en bespreek je de avonturen van de dag met je medereizigers. Je slaapt midden in de natuur en wordt wakker van de ruisende rivier of het gekraai van een roofvogel.

Een camperreis door Canada, daar droomt iedereen toch van? Maar hoe bereid je zo’n rondreis door Canada eigenlijk voor? Om je een handje op weg te helpen hebben wij vijf tips om je vakantie makkelijker te maken, zodat je meer tijd overhoudt om te genieten.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 127 reizen naar Canada

1. Stippel je reis goed uit 

Het plannen van je rondreis is een hele klus. Ga je richting Banff National Park en Jasper National Park of toch de Niagara Falls en Algonquin Provincial Park? We snappen dat je zoveel mogelijk van het land wil zien, maar probeer je route niet vol te proppen. Hiervan ga je alleen maar haasten en stressen. En dat is natuurlijk juist niet de bedoeling. 

Leg van tevoren al een paar overnachtingen vast. Zo heb je een indicatie van je planning en zorg je dat je op tijd op het eindpunt belandt. Ook geeft het je de vrijheid om ergens langer te blijven of om toch iets over te slaan. Let wel op tijdens de zomermaanden: in het hoogseizoen zitten de campings snel vol. In deze periode is het wel handig om je campings thuis al boeken. 

Onderweg naar de camping wil je natuurlijk niet verdwalen. Neem de route die je wil rijden mee op je telefoon, tablet of op papier. Of download een kaart of navigatie-app die je ook offline kan gebruiken. Zo weet je zeker dat je goed rijdt en niks overslaat. 

2. Vind de perfecte camper

Zo, de route is uitgestippeld. Tijd om een camper uit te zoeken. Ga je het liefst helemaal back to basic? Kies dan voor een kleine camper met alleen een bed en een klein keukentje. Houd je van luxe? Neem dan een grote camperbus met de nieuwste snufjes. In zo'n grote camper heb je veel bewegingsvrijheid en dat is natuurlijk heerlijk, maar bedenk je wel dat je met deze lengte minder wendbaar bent. 

Zie jij jezelf al over onverharde tracks door het bos scheuren? Wanneer je een normale camper huurt is dit vaak verboden. Probeer deze wegen te vermijden. Wel de wildernis in? Kies dan voor een campertruck. Deze campers zijn geschikt voor ruiger terrein.  

Wanneer het eindelijk zover is neem je vol enthousiasme je camper in ontvangst. Maar rijd niet te snel weg om aan je avontuur te beginnen. Loop eerst even een rondje om de camper en controleer de buiten- en binnenkant. Meld het wanneer je deuken of andere schade ziet. Dit kan je een hoop gedoe met boetes en verzekeringen schelen.

3. Stop je bagage in een tas

Het fijne aan een camper is dat je altijd je hele huis bij je hebt. Je vergeet dus nooit iets mee te nemen. Maar wat neem je wel en niet mee op een camperreis? 

Keukengerei, beddengoed en campingstoeltjes huur je vaak bij het camperbedrijf. Dat scheelt weer wat kilo’s in je bagage. Check bij het camperbedrijf ook of ze om een internationaal rijbewijs vragen. Hoewel dit in Canada niet verplicht is, valt het bij sommige verhuurders onder de voorwaarden.

Voor de rest neem je bijna dezelfde spullen mee als wanneer je in een hotel of appartement zou verblijven, plus een navigatiesysteem en een boek of tablet waarin je campings kan opzoeken. Het is wel slim om je spullen in een tas te stoppen in plaats van een grote koffer. Deze vouw je gemakkelijk op en neemt daardoor minder ruimte in. 

Kleding en keukenspullen opgeborgen? Nu kan het echt beginnen! Enne, vergeet je de kastjes niet dicht te doen voordat je wegrijdt? 

4. Kies een camping die bij je past

Eindelijk ben je aangekomen op je vakantiebestemming. Je bent moe van de reis en moet nog wennen aan het tijdsverschil. Kom de eerste nacht even tot rust in een hotel. Het is in Canada zelfs verplicht om de eerste nacht een hotelovernachting te boeken. 

De volgende dag begint je avontuur dan echt! Nog geen camping geboekt? Tijd om er een te kiezen. Als je van wat meer luxe houdt, kies dan voor een commerciële camping, waar je je de camper eenvoudig aansluit aan het elektriciteit- en waternetwerk. Sta je liever midden in het bos of aan een meer? Kampeer dan op de primitievere natuurcamping. 

Je wil natuurlijk wel genieten van je kampeerplek. Voorkom dat je elke dag uren achter elkaar in de camper zit en kies campings die niet té ver uit elkaar liggen. O ja, vergeet ook niet te checken of je moet tanken wanneer je langs een tankstation rijdt. Soms is dit al nodig wanneer je nog een halve tank hebt, want het kan een grote afstand zijn naar de volgende mogelijkheid. En je wil natuurlijk niet midden in de wildernis op een verlaten weg stil komen te staan.  

5. Weet wat je moet doen bij wild op de weg

Remmen! Ben je bijna bij je camping, staat er ineens een beer op de weg! Stap niet uit je auto en doe de raampjes niet open. Blijf op afstand en wacht tot de beer verder loopt. Hoewel het vrij logisch klinkt, gaat het soms toch mis.

Het is natuurlijk prachtig om het wild van dichtbij te zien, maar het rijdt minder prettig wanneer je met je grote camper dieren moet ontwijken op de weg. Het meeste wild is actief tijdens de schemer en in de nacht, vermijd het om tijdens deze tijden te rijden. Loopt er toch een beer naast de weg? Stop dan even snel als je een foto wil maken, maar rijd daarna weer door. Je wil tenslotte geen ‘bear jam’ veroorzaken. 

De meeste kans op beren op de weg heb je in British Columbia. Houd dit ook goed in je achterhoofd wanneer je eet en kookt bij je camper. Ruim alle etensresten en je kookgerei goed op of stop ze in een metalen ‘bear box’ op de camping. Zo voorkom je dat deze grote bruine vriend een kijkje komt nemen. 

Al zin in een roadtrip? Bekijk dan de opties voor een camper huren in Canada

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors