Riks van Boer zoekt Vrouw Internationaal over zijn leven en reizen in Canada

Riks van Boer zoekt Vrouw Internationaal over zijn leven en reizen in Canada

door Charlotte de Vries

We interviewden de man die elke zin eindigt met 'dus'. De man wiens Drentse directheid maar net zijn lieve karakter laat doorschemeren. De man die Kerkeveld verliet om een boerderij te starten in Canada. We interviewden niemand minder dan boer Riks van het KRO-NCRV programma Boer zoekt Vrouw Internationaal.

Al na de eerste uitzending waren we nieuwsgierig naar de verhalen van deze insider. Boer Riks woont nu ongeveer vijftien jaar in Canada en heeft - tot ieders grote verbazing - een prachtige Canadese vrouw aan de haak geslagen. Hoe is dat voor ons boertje van buut 'n?

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 123 reizen naar Canada

Vlak na de Boer zoekt Vrouw Afterparty belden we met Riks. Hij was precies de humoristische man die we in Boer zoekt Vrouw hebben gezien, maar er ontbrak één ding: ondertiteling. Gelukkig hadden we het gesprek opgenomen. En ontdekten we bij het terugluisteren een nieuw stopwoordje…

Hoe komt een boertje van buut 'n in Canada terecht?

Nederland is net een stelletje kippen in een veel te klein kippenhok! Een mierenhoop! Zodra je het verkeer in gaat is 't oorlog. Mensen zijn zo snel aangebrand. Daarom wilde ik weg uit Europa. Ik wilde meer ruimte en mogelijkheden, en dat vond ik hier. In Canada is veel meer landgoed, het verkeer is rustiger, je hebt geen last van je buurman… Ik wou dat ik het tien jaar eerder had gedaan! Ik mis Nederland nooit.

Nee, nooit?

Nou, met verjaardagen en familiebijeenkomsten wel. Het moeilijkst vond ik het toen mijn vader ernstig ziek was. En toen mijn broertje overleed. Dan is Nederland opeens een eind weg.

Mijn broertje overleed in 2003. Ik zat net een jaar in Canada en ging even terug naar Nederland. Het liefst bleef ik er een tijdje, maar dat kon gewoon niet. Om je ouders zo verdrietig te zien is niet leuk. Soms denk ik weleens: mijn ouders hebben zoveel voor me gedaan en ik kan vanuit hier niks voor ze terugdoen. Dat vind ik moeilijk. Ja. Dat.

Jij zegt wat je denkt en maakt dingen niet mooier dan ze zijn. Het Nederlandse publiek heeft ontzettend gelachen om jouw directheid in Boer zoekt Vrouw. Hoe viel jij bij de Canadezen in de smaak?

Een boel mensen had moeite met mij in het begin. Met mijn directheid. Canadezen zijn heel erg beleefd en zeggen de dingen niet zo rechttoe rechtaan. In een vergadering zeg ik bijvoorbeeld gewoon wat ik vind, maar een Canadees breidt er een enorm verhaal omheen en komt dan uiteindelijk to the point. Dan denk ik, dat kan ik in een halve minuut ook wel. Nu iedereen me een beetje kent, denken ze: ah, dat is Riks, laat maar wezen.

Maar ik had heel veel geluk, want het plekje waar ik woon lijkt veel op waar ik ben opgegroeid. De dorpsbewoners waren gelijk heel gastvrij en ik voelde me snel thuis. Ik heb me wel moeten aanpassen; ik ben echt niet dezelfde persoon als toen ik wegging. Mensen zijn hier veel meer laidback en dat word je langzamerhand zelf ook wel. Je wordt vanzelf een beetje makkelijker. Dat.

Valt je weleens een cultuurverschil tussen jou en je vriendin Nicole op?

Ja, soms wel. Nicole is wat meer gedreven dan de meeste Canadezen. Als zij iets in d'r kop heeft, heeft ze 't niet in d'r kont.

Ehm… Hahaha. Wat?!

Ken je dat niet?! Het betekent zoiets van: als iemand iets in zijn hoofd heeft, móet en zál het gebeuren. Ze is een carrièretijger. Ik ben nu meer laidback dan zij, en zij is nog wel Canadees. Ze zegt nog weleens tegen mij dat ik aan het werk moet! Maar ik denk dat het juist daarom zo goed klikt tussen ons. Ze heeft veel passie, dat is mooi. Ze wil haar werk goed doen en niet voor de centen. Ik ben heel gelukkig! Het ging allemaal niet volgens het boekje… maar ik ben gelukkig. Dat.

Hebben jullie weleens miscommunicaties?

De hele tijd. Hahaha! Maar dat komt door mij. Ik praat snel, mompel een beetje én ik heb een accent. Ik leer het nooit! En mijn Nederlands is nu ook hopeloos. Ik deed bij Boer zoekt Vrouw zo mijn best en ik dacht dat het goed ging, totdat ik de eerste aflevering zag en dacht: Jezus wat een ramp.

Je woont in een práchtig land. Wat is jouw favoriete plekje in Canada?

Wat mijn reiservaringen in Canada betreft… Mijn hikes van de boerderij naar het dorp gaan heel goed. Hahaha.

Nee, de Rocky's blijven me trekken. Die moet je gewoon zien, ik kan ze niet beschrijven. Ze zijn zo machtig; de mensheid valt erbij in het niet. Ik vind dat indrukwekkend. Laatst ben ik met mijn zus naar een minder toeristisch deel van de Rocky's geweest - we verbleven in Redstreak van het Kootenay National Park. Daar heb je niet, zoals in bekendere delen van het Banff, het gevoel alsof je door een winkelstraat loopt vol met selfies-makende Chinezen die hun bus in- en uitrennen.

Heb je weleens walvissen gezien?

Nee. De zee is helemáál niet mijn ding. Dan sta ik ernaar te kijken en denk ik: ja dat is een grote plas water. Doet me niks. En dan zo luilekkeren aan het strand - ik vind 't maar niks. Ik wil dingen doen. Wandelen door de bergen, fietsen… Dat. Ik was pas een dag in Vancouver. Ik had al een tijd niet gefietst dus ik had er een gehuurd en ging zo de stad door. Op z'n Hollands. Ik fietste naar het Stanley Park - hartstikke mooi! Je ziet de kust in het park en voordat je het weet sta je ineens voor de stoplichten tussen de auto's.

Welke wildlife ben je al wel tegengekomen?

Oh, zoveel. Rond de boerderij lopen coyotes, elanden… die heb ik gelukkig nog nooit in m'n voorruit gezien… vossen, wolven, wasbeertjes… wasbeertjes worden hier beschouwd als een pest. Ze hebben van die hele handige handjes - daarmee maken ze enorme ravages in je schuur… en, oja, stinkdieren. Stinkdieren heb je hier veel. En die stinken dus écht. Oh, vreselijk! Mijn hond heeft laatst met een stinkdier gevochten. Nou, die had een paar dagen geen vriendjes meer.

En beren?

Ik hoef niet ver te lopen om beren te zien! Ze zitten veel bij de rivier. Daar groeien allemaal besjes en die vinden ze lekker.

Zijn ze niet gevaarlijk?

Je moet niet met de puppies gaan knuffelen, hahaha. Er komen weleens aanvallen voor, maar echt sporadisch. Dat gebeurt wanneer mensen vlees op de barbecue laten liggen of afval naar buiten gooien. Dan komen ze wel op je af natuurlijk.

Even voor de single mannen in Nederland: waar in Canada wonen de mooiste vrouwen?

Hmm. Dan kan je toch beter naar Zweden gaan.

Waarom ben jij dan niet naar Zweden gegaan?

Ik wilde weg uit Europa! Maar dit is een veel te gevaarlijke vraag, want de Canadezen gaan dit ook lezen. Zeg maar gewoon dat de single mannen naar Zweden moeten gaan, hahaha.

In Boer zoekt Vrouw hebben we hard gelachen om jouw stopwoordje: 'dus'. Wat is jouw stopwoordje in het Engels?

Dus. Ja. Goh, dat ik weet niet. Maybe 'Jeez'? I dunno. Maar dat gebruik ik niet zoveel. Maarja, ik dacht ook dat ik 'dus' niet zoveel gebruikte, totdat ik de afleveringen terugkeek! Wel bijzonder dat mensen daar op letten…

Nou ja, het was niet echt te missen.

Nee… oké. Ik heb er ook heel veel reacties op gehad, vooral grappige. Iemand zei tegen me: 'In de volgende aflevering moet je minder vaak 'dus' zeggen!' Maar de afleveringen waren al lang opgenomen, alles stond erop, dus ik kon niet anders dan rustig afwachten. En het werd helaas niet minder! Dus. Dat.

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors