Oost-Canada vs. West-Canada

Oost-Canada vs. West-Canada

door Charlotte de Vries

We gaan het niet ontkennen. Jasper en Banff zijn waanzinnige natuurparken in West-Canada. De grootste trekpleisters van het land. Maar! Dat maakt Oost-Canada niet minder mooi. Sterker nog, je ontdekt er bruisende steden en natuurparels die je in het westen nergens tegenkomt.

Ga daarom niet automatisch op de westelijke Rockies af wanneer je je rondreis door Canada gaat uitstippelen. Denk eens aan de Franse steden, de talloze walvissoorten in de Atlantische Oceaan en de spectaculaire kustroutes van Oost-Canada. En denk dan nog eens goed na over je keuze.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 123 reizen naar Canada

Om de keuze extra moeilijk te maken, geven wij je zes redenen om Oost-Canada boven West-Canada te verkiezen!

1. IJsberen vs. Grizzly’s

Als Canada een ‘Big Five’ had, zou de grizzlybeer er ongetwijfeld bij horen. Talloze grizzlyberen en zwarte beren maken het Great Bear Rainforest in West-Canada onveilig. Je spot ze vaak langs de rivieren, terwijl ze op jacht zijn naar een vers zalmfiletje.

Langs de Atlantische kust, in de oostelijke provincies Newfoundland en Nova Scotia, spot je ook zwarte beren. Nog indrukwekkender: in Oost-Canada zie je hele ijsberenfamilies rondstruinen. Je komt ze tegen in een van de meest ongerepte natuurparken ter wereld, het Torngat Mountains National Park.

2. Historische steden vs. Moderne metropolen

Vancouver staat bekend als een van de beste steden ter wereld om in te wonen. De verzameling moderne wolkenkrabbers ligt te midden van skigebieden, kajakroutes, zandstranden en bossen. We kunnen er niet omheen: we love Vancouver.

Maar we houden misschien nog wel meer van de Franse steden in het oosten. Steden vol kastelen, pittoreske steegjes, brede rivieren, musea, dagverse visrestaurants en muziekcafés, omgeven door bergen en watervallen. Ottawa pronkt met het neogotische parlement. Quebec is Oud-Europa in levenden lijve. En kleurrijk St. John’s is de oudste stad van Noord-Amerika.

3. Vikingen vs. Indianenstammen

De westelijke provincie British Columbia is onderdeel van de Noordwestkust, een belangrijk cultuurgebied waar verschillende indianenstammen vandaan komen. Alert Bay is het centrum van de inheemse cultuur en kunsten: de place to be om je te verdiepen in de First Nations van Canada.

Maar ook in Oost-Canada bezoek je verschillende indianenreservaten. In Quebec ligt bijvoorbeeld het autonome stadje Huron-Wendat Nation, waar je van alles leert over de plaatselijke stammen.

Daarnaast is de Atlantische kust de plek waar de Vikingen en Kelten uit de elfde eeuw aan wal kwamen. In de oostelijke provincies zie je nog altijd Keltische invloeden terug. Duik deze interessante geschiedenis in tijdens een bezoek aan de vikingnederzetting Heritage L’Anse aux Meadows in Newfoundland.

4. Atlantische kust vs. Rockies

De wereldberoemde natuurparken Banff en Jasper beslaan de meest dramatische delen van de Canadese Rockies. Duizenden meters hoge bergpieken, ijsblauwe meren, donkergroene wouden en diepe kloven zorgen voor de prachtigste vakantiefoto’s. Je zou denken dat er geen plek ter wereld is die hiermee kan concurreren.

Toch wel. En wel in Oost-Canada. Langs de Atlantische kust vind je misschien wel de mooiste uitkijkpunten van het land. De Cabot Trail is een autoroute die je er naartoe neemt. Ook doen de highlights van het Gros Morne National Park en het Torngat Mountains National Park zeker niet onder aan hun westelijke varianten. Oja, en vergeet de Niagara Falls niet. 

5. Walvissen vs. Orka’s

Canada is omsingeld door ijskoud water waar wel dertig walvissoorten in rondzwemmen. Telegraph Cove, British Columbia, is een van de beste plekken ter wereld om orka’s te spotten. De hoeveelheid zalm die rondzwemt in de Johnstone Strait trekt veel families aan. En de kans dat je er bultruggen grijze walvissen spot, is in de maanden maart en april vrij groot.

Maar in het oosten van het land zwemt het grootste dier ter wereld rond: de blauwe vinvis. De vinvis is moeilijk te missen tijdens de lente in de Saint Lawrencebaai, wanneer er een enorme voedselketenreactie plaatsvindt. Behalve de blauwe vinvis spot je er onder meer witte dolfijnen, bultruggen en gewone vinvissen.

6. Goedkopere vluchten vs. Duurdere vluchten

Een laatste reden om Oost-Canada boven West-Canada te verkiezen is een praktische reden. Oost-Canada ligt net iets dichterbij Nederland dan West-Canada: je vliegt er in respectievelijk zeven uur en negen uur heen. Het tijdsverschil met Nederland is dan ook zes tot zeven uur in het oosten en negen tot tien uur in het westen. En de vluchten naar Oost-Canada (Toronto) zijn daarom net wat goedkoper dan naar West-Canada (Vancouver)!

Hebben we jou helemaal klaargestoomd voor een rondreis door Oost-Canada? Bekijk dan hier het aanbod van de beste reisorganisaties. 

Fotocredits: DJANDYW.COM

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors