Met deze tips houd je de beren op afstand

Met deze tips houd je de beren op afstand

door Nena van Bakel

Ga je op vakantie naar Canada? Dan bezoek je ongetwijfeld een aantal van de prachtige natuurparken die het land bezit. Hier maak je hikes door geurige dennenbossen, bezoek je spiegelende en azuurblauwe meren, loop je voorzichtig over glibberende gletsjers en maak je foto's van elanden, grondeekhoorns en beren.

En die beren zijn natuurlijk het leukste, maar ook het spannendste om in het echt te zien. Want spot je ze vanuit je camper naast de weg, dan ben je veilig en maak je met een gerust hart dat mooie kiekje. Maar tijdens het hiken kom je liever niet deze grote bruine vriend tegen. Hoe je dit zoveel mogelijk voorkomt? Wij helpen je een handje met deze vijf tips om de beren op afstand te houden.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 122 reizen naar Canada

5. Reis met minimaal vier personen

Ga je wandelen in een natuurgebied, zorg er dan voor dat je altijd met minimaal vier personen bent. Met een groep van deze grootte, schrik je beren eerder af en ben je bovendien niet alleen als er iets gebeurt. Beren zijn in werkelijkheid schuwe dieren en er niet op uit om op mensen te jagen, dus ontwijken ze je eerder dan dat ze naar je op zoek gaan.

4. Maak veel geluid

Aansluitend op de vorige tip: maak veel geluid! Hoewel je misschien denkt dat beren op geluid afkomen, houdt dit ze juist op afstand. Het schrikt de beesten af wanneer je veel lawaai maakt. Gooi dus gezellig die vierdaagseliedjes in de strijd en zing er met z'n allen op los! Want je produceert meer geluid met meer mensen.

Houd in gedachten dat de beerbelletjes voor aan je tas waar iedere survivalwinkel in Canada over beschikt, zijn niet genoeg lawaai maken. Deze zijn voornamelijk irritant.

3. Ontwijk dode dieren

Een dode vos op de weg? Verlaat deze plek dan of loop er met een enorm grote boog omheen. De kans is groot dat het laatste oogcontact van het (ge)dode dier met een beer was. En jij wil natuurlijk niet de volgende worden die hier ligt. Verlaat daarom het gebied en geef aan de lokale parkrangers door wat je zojuist hebt gevonden.

2. Informeer zorgvuldig

Vrijwel op alle plekken waar je wandelpaden en hikes vindt, staan bij het startpunt borden die aangeven waar en wanneer voor het laatst beren zijn gezien. Check deze altijd voordat je gaat lopen! Hier staat namelijk ook op aangegeven of wandelpaden gesloten zijn voor publiek. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een paar uur daarvoor nog een beer is gespot op deze plek.

1. Laat kinderen of huisdieren niet dwalen

Wees altijd op je hoede. Honden die loslopen en even het bos ingaan om te snuffelen, zijn perfect lokaas voor de beren. Ook kinderen zijn onberekenbaar en moet je dus zorgvuldig in de gaten houden. Zorg ervoor dat ze niet ver van de groep dwalen of in het rond rennen. Beren zien kinderen, net als honden, als makkelijke prooi en zij worden dus eerder 'gepakt' dan volwassenen.

Kom je toch een beer tegen?

- Blijf rustig en neem voorzichtig afstand van de beer;
- Ren niet weg, dit wekt het jagersinstinct van de beer op en bovendien is het kansloos;
- Praat met een kalme stem, zodat de beer weet dat je een mens bent en hierdoor afgeschrikt wordt;
- Houd je beerspray in de aanslag, maar gebruik deze alleen als de wind goed staat en lees van tevoren aandachtig de gebruiksaanwijzingen door.

Valt een beer je aan? Doe bij een grizzlybeer dan alsof je dood bent. Deze beren vallen voornamelijk aan als ze zich bedreigd voelen en laten je met rust als dit gevoel verdwijnt. Een zwarte beer is wel op eten uit, dus bij deze krachtpatser moet je wel terugvechten. Door met een stok tegen de ogen of neus van de beer te slaan, bestaat de kans dat je de beer afschrikt en hij er alsnog vandoor gaat.

Met deze tips veilig op rondreis door Canada? Vind hier een reis die bij je past!

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors