Dé Canada-bucketlist voor 2022: 10 x must-sees die je nooit meer zal vergeten

Dé Canada-bucketlist voor 2022: 10 x must-sees die je nooit meer zal vergeten

door Charlotte de Vries

Het jaar 2021 is er één om nooit te vergeten. But not in a good way. Lockdowns, zware maatregelen, reisrestricties: we laten dit jaar maar al te graag achter ons. Maar! - tromgeroffel - vol goede moed gaan we door naar 2022! En dit keer pakken we het anders aan. Mogen we op reis naar Canada? Dan gaan we. Op naar de volgende tien droombestemmingen die reizigers nooit, maar dan ook echt nooit zullen vergeten. In a good way.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 127 reizen naar Canada

1. Bekijk de ijsberen van dichtbij in Churchill

Er zijn nog maar 25.000 ijsberen op onze planeet. Daarvan wonen er maar liefst 15.000 in de arctische gebieden van Canada. Waar je ze ziet? In de ‘ijsberenhoofdstad’, natuurlijk!

Churchill is een klein stadje met zo’n 1.000 inwoners in het extreme noorden van Canada. Je komt er alleen per vliegtuig of (de duurzamere optie) trein; er gaan geen wegen naartoe. Vanuit de stad vertrekken verschillende off-road tours die je per jeep naar de arctische wildernis brengen. En daar zie je, op gepaste afstand maar van best dichtbij, de wilde ijsberen.

2. Kajak naast witte dolfijnen in Hudson Bay

Als je dan toch in Churchill bent en de wilde dieren houdt, hebben we nog een tip voor je. Ga samen met een gids op een kajaktour in Hudson Bay. Grote kans dat je de witte dolfijnen al vanaf de kant hebt gezien, maar denk je eens in hoe bijzonder het is om ze van dichtbij te bekijken! En ook een beetje spannend, natuurlijk.

3. Zonnen op de Dode Zee van Canada

De provincie Saskatchewan is wel 1.000 meren rijk. Maar eentje daarvan is echt uniek. Little Manitou Lake heeft een zoutgehalte dat vijf keer hoger is dan dat van de oceaan! Als je erin springt, voel je dat je lichaam terug naar de oppervlakte wordt geduwd. Ga je er weer uit, dan heb je plotseling een babyhuidje. Het meer staat daarom ook wel bekend als de ‘Dode Zee van Canada’.

4. Dans mee op het Montreal Jazz Festival

Oooh wat hopen we dat het Montreal Jazz Festival doorgaat in 2022. Montreal komt helemaal tot leven tijdens dit tweeweekse evenement. Honderden artiesten gaan het podium op, van upcoming jazzmuzikanten tot beroemdheden als B.B. King en Ray Charles, in de talloze clubs, muziekcafés en straatpodia in de stad. In 2022 staat het festival gepland van 30 juni tot en met 9 juli.

5. Proef de allerlekkerste poutine van Canada

Ziet dat er lekker uit of ziet dat er lekker uit? Poutine is een favoriet gerecht onder Canadezen. Het komt neer op een bak friet, ondergedompeld in jus en gesmolten kaas. In elke stad vind je ook nog eens de heerlijkste variaties op dit gerecht. De één legt er nog wat foie gras overheen, de ander pulled-pork. Voor de allerlekkerste poutine ga je terug naar de bron: Quebec. Zet het restaurant Au Pied de Cochon in Montréal maar op je bucketlist!

6. Bekijk de walvissen in Nova Scotia

Op bijna elke reizigersbucketlist die we tegenkomen, zien we in hoofdletters staan: WALVISSEN ZIEN. Dat snappen we wel. Als je dit prachtige, gigantische zeezoogdier eenmaal hebt gezien, begrijp je pas écht hoe klein je eigenlijk bent. De beste plek ter wereld om walvissen te spotten ligt in Canada. Langs de kustlijn van Nova Scotia zie je de walvissen zogen van juni tot en met september.

7. Versier een cowboy op het rodeo-festival in Calgary

In Calgary vindt jaarlijks de ‘Greatest Outdoor Show On Earth’ plaats. De Calgary Stampede is ook echt een gigantisch rodeo-festijn. Cowboys nemen het tegen elkaar op in stiergevechten, countrymuziek klinkt vanaf de vele poppodia en overal staan foodtrucks met poutine. Als je nieuwsgierig bent naar het leven van rodeo’s, of er eentje mee naar huis wil nemen, is dit the place to be.

8. Woon de jaarlijkse kariboemigratie bij in Nunavut

Een van ‘s werelds grootste jaarlijkse migraties is die van de kariboe in het verre noorden van Canada. Maar liefst 350.000 van deze rendieren trekken in april/mei en augustus/oktober door de eindeloze toendra’s rondom Nunavut. Je hebt een gids nodig om je naar de migratie toe te begeleiden; zo makkelijk laten de kariboes zich namelijk niet zien. Maar áls je ze dan ziet… Ja, dat vergeet je nooit meer.

9. Ontmoet de inheemse bevolking van Haida Gwaii

Canada leer je pas echt kennen wanneer je de inheemse bewoners van het kolossale land ontmoet. De First Nations People. Een van de beste ontmoetingsplekken is Haida Gwaii, een archipel in het noordwesten van British Columbia. Daar leven de Haida: voornamelijk vissers en handelaars. Je ziet er handgemaakte totempalen en een hoop kunstgalerijen. Prachtig voor een cultureel avontuur.

10. Bewonder het noorderlicht vanuit een tipi

Dé Canada-bucketlist voor 2022 zou niet compleet zijn zonder een uitstapje naar het noorderlicht. De Aurora Borealis is een van de mooiste natuurfenomenen ter wereld, een dansend schilderij van groene en roze lichtstroken in de donkere nacht. Laat Canada nou een van de beste plekken ter wereld zijn om het fenomeen te zien! Yellowknife, in de Northwest Territories, is hiervoor je absolute droombestemming.

Kan jij niet wachten om Canada te bezoeken? Bekijk hier alle aanbieders van een rondreis door Canada!

Fotocredits: Dennis Jarvis

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors