Waarom zeggen Canadezen zo vaak ‘sorry’?

Waarom zeggen Canadezen zo vaak ‘sorry’?

door Emma van Kampen

‘Sorry’ zeggen zit sterk verweven in de Canadese identiteit. Schrijfster en journalist Emily Keeler schreef in een artikel voor de Canadese nieuwswebsite CBC dat Canadezen een aangeboren onhandigheid geërfd hebben, waardoor ze uit ongemakkelijkheid snel ‘sorry’ zeggen. Een andere oorzaak zou volgens haar zijn dat Canadezen gewoonweg heel vriendelijk zijn en dat het woord ‘sorry’ wordt gebruikt als wederkerende beleefdheid. Canadezen bedoelen met ‘sorry’ dat ze iets niet persoonlijk zullen opvatten en willen hiermee anderen geruststellen.

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 122 reizen naar Canada

Canadezen zeggen sorry voor de gekste dingen. Als iemand een Canadees een klap geeft, zegt de Canadees, ondanks dat hij de klap ontving: ‘Sorry dat ik in je weg stond’. Nadat iemand tegen je auto heeft aangereden zou een gemiddelde Nederlander boos worden, een Canadees is eerder geneigd om te zeggen: ‘Sorry dat ik in de weg stond’ of ‘Sorry dat je er niet langs kon.’

Inmiddels wordt er in Canada zo vaak sorry gezegd dat de provincie Ontario een wet heeft moeten invoeren om aansprakelijkheid te beperken. De zogenaamde ‘excuuswet’ is in 2009 ingevoerd als maatregel om advocaten een eerlijke kans te geven hun cliënten te verdedigen. Op die manier kunnen onschuldigen met een gerust hart hun excuses aanbieden aan de benadeelde. 

Fotocredits: Coastal Elite

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors