De 5 beste plekken om wildlife te spotten in Canada

De 5 beste plekken om wildlife te spotten in Canada

door Emma van Kampen

Of je nou over de oceaan of door de fjorden vaart, je een wandeling maakt door een nationaal park of de turquoise meren gaat verkennen, wildlife zie je in Canada overal! Je komt oog in oog te staan met wilde grizzly’s, wordt vriendjes met otters, buffels en herten én je komt met een kajak wel héél dichtbij orka’s, walvissen en zeehonden. En dat allemaal in één rondreis door Canada.

Maar waar verschuilen al die wilde dieren zich precies? Om je op weg te helpen, hebben we de vijf beste plekken om wilde dieren te spotten voor je op een rijtje gezet. 

ZELF NAAR Canada?

Bekijk alle 127 reizen naar Canada

5. Op Bonaventure Island zie je duizenden Jan-van-Genten

Vanaf het kleine plaatsje Percé in Quebec vertrek je met de boot naar het Bonaventure Island. Tijdens de tocht kom je langs de beroemde Percé Rock en vaar je langs een klif met tientallen aalscholvers die vanaf de steile wanden naar beneden scheren voor een visje. Maar het hoogtepunt is de rots met duizenden Jan-van-Genten erop. De witte pluizige bolletjes met gele kopjes domineren de omgeving; de grond valt bijna niet meer te zien. 

Op het drie en een halve kilometer grote Bonaventure Island leeft de grootste Jan-van-Gentenkolonie ter wereld. Jaarlijks broeden er maar liefst tweehonderdduizend van deze vogels. Ook bij 218 andere vogelsoorten is het eiland populair, zoals meeuwen, aalscholvers en papegaaiduikers. Vogelaars kijken hier dan ook hun ogen uit.  

4. In het Elk Island National Park ontmoet je de Canadese bizon

Je wandelt over smalle paadjes in de wouden van het Elk Island National Park en zoekt naar bizons en hoefdieren. Ineens zie je in de verte een eland staan. Je bevriest en verzet geen stap, omdat je het dier niet wil laten schrikken. Je verschuilt je achter een grote tak en bestudeert het dier van een afstandje. Later verruil je het bos voor de grasvlaktes waar tientallen bizons aan het grazen zijn.

Op slechts een klein uurtje van Edmonton ligt het Elk Island National Park. Het park is 194 vierkante kilometer groot en beslaat grasland, woud én prairie. Door het park struinen enorme populaties bizons, wapiti’s en elanden. Neem ook een kijkje op de bizonranch, waar je meer te weten komt over het welzijn van de beesten. Ben je meer een vogelaar? Vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang hoor je in het Elk Island National park de mooiste melodieën van wel meer dan 250 vogelsoorten!

3. De wilde dieren van Vancouver Island

De vele zee- en zoogdieren die Vancouver Island rijk is, maken het eiland tot een walhalla voor natuurliefhebbers. Kajak langs de kust en peddel zó door het territorium van bultrugwalvissen en orka's. Of maak een wandeling landinwaarts en kruis het pad van roofdieren die op het eerste gezicht lief lijken, zoals grizzly’s en grijze wolven. 

Voor de kust van Britisch Columbia ligt Vancouver Island. Het schiereiland heeft een oppervlakte van 32.134 vierkante kilometer en is het thuis van veel diersoorten. De lange kustlijn telt veel baaien en kloven waar je een schouwspel van jagende zeearenden meemaakt. De uitvalsbasis voor het spotten van walvissen is Tofino en in Ucluelet begint de ultieme wandelroute Wild Pacific Trail die je door de bossen van Vancouver Island voert.

2. Op zoek naar ijsberen in Churchill

Met een enorme truck, die door de locals ‘Tundra buggy’ of ‘Polar Rover’ wordt genoemd, ga je op expeditie over de toendra’s rondom Hudson Bay. Het doel: ijsberen spotten. Door de immense wielen zit je hoog en veilig terwijl je door de grote ramen de besneeuwde natuur bekijkt. Plotseling zie je twee jonge welpjes achter elkaar aan rennen en een moederbeer die de twee goed in de smiezen houdt. 

Het plaatsje Churchill in de provincie Manitoba is dé uitvalsbasis voor het spotten van ijsberen. Tussen oktober en november komen er tientallen ijsberen bijeen. Ze wachten allemaal totdat Hudson Bay is dichtgevroren en ze veilig op zeehonden kunnen jagen in de ijswakken. Tijdens een excursie spot je geheid de met uitsterven bedreigde ijsbeer. Ze laten zich namelijk makkelijk zien. En als kers op de taart zie je ‘s avonds in Churchill ook nog eens het Noorderlicht. 

1. Banff National Park: dé plek om wildlife te spotten 

Met een paar goede wandelschoenen aan je voeten, trotseer je hiketrails in de bergen van het Banff National Park. Je komt langs besneeuwde bergen, diepe kloven, helderblauwe meren en naaldbossen waar je grizzlyberen, wolven, berggeiten, marmotten, coyotes, bevers en elanden ontmoet. Na een lange wandeling kom je uit bij het turquoise Lake Louise dat je per kano verkent. 

De meeste kans om wilde dieren te spotten tijdens je rondreis door Canada, heb je in het geliefde Banff National Park, in de provincie Alberta. Het park ligt te midden van de Canadese Rocky Mountains waar veel dieren hun thuis van hebben gemaakt. Maar in tegenstelling tot de ijsberen in Churchill laten de bewoners van Banff zich niet al te graag zien. Het is aan jou om op zoek te gaan naar de dieren en voor een ontmoeting te zorgen. Ben je klaar voor het avontuur?

Wil jij ook op avontuur en wilde dieren spotten in Canada? Bekijk dan hier alle rondreizen naar Canada.

Reizen Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors