Rondreis Oost-Canada
Like ons op Facebook

Rondreis Oost-Canada

door Frederieke Jansen

De Niagara Falls, de beren en de elanden wachten je op. In de steden staat een mix van Franse en Britse cultuur mét af en toe wat invloeden van de Indianen voor je klaar. Welkom op je vakantie in Oost-Canada

Wil jij de Canadese cultuur en natuur leren kennen tijdens een rondreis door Oost-Canada? Maak een rondje van 2045 kilometer door de oostelijke provincies Ontario en Québec. De route begint en eindigt in Toronto, maar je bepaalt zelf welke kant je oprijdt.

Bezienswaardigheden in Oost-Canada

Start je rondreis door Oost-Canada in Toronto. Zijn indrukwekkende skyline laat je de allure van een wereldstad zien. Verken de bruisende Kensington Market met zijn kleurrijke street-art, straatmuzikanten en gezellige cafeetjes. Of ga shoppen in het Toronto Eaton Centre. Dit is een van de grootste winkelcentra van Canada. Met meer dan 230 winkels en restaurants huist dit shopwalhalla zich aan Yonge Street, waarvan gedacht wordt dat het de langste straat ter wereld is.

De volgende dag rijd je langs Lake Ontario door naar Gananoque, de poort naar de Thousand Islands. Ooit voeren hier piraten en oude stoomschepen. Tegenwoordig siert her en der een eenzame vuurtoren of oud kasteel de top van een van de rotseilanden. Maak een kanovaart tussen de duizend eilandjes. Rijd daarna verder naar het koloniale Montréal.

Gelegen in de Saint Lawrence-rivier combineert Montréal haar moderne wolkenkrabbers met een centrum waar je tussen de koloniale gebouwen nog de antieke sfeer opsnuift. Neem ook een kijkje ónder het oude centrum en ontdek de moderne ondergrondse stad La Ville Souterraine.

Van Montréal ga je door naar de hoofdstad van het historische, Franstalige Québec: Québec City. Vanwege de in Noord-Amerika zeldzame, Europese stadsmuur is het oude centrum, Vieux Québec, goed bewaard gebleven. Wandel door Werelderfgoed Vieux Québec met haar met klinkers betegelde straatjes, oude kathedralen, kastelen, huisjes en kleine winkeltjes met kleurrijke raampanelen en een sierlijke uithangborden.

Nadat je de Franse invloeden hebt ervaren, rijd je naar de hoofdstad van Canada: Ottawa. Hier waan je je in een mix van Britse en Franse cultuur. Bezoek Parliament Hill, het politieke en culturele hart van Ottawa. ‘s Zomers bewonder je als het donker wordt een spectaculaire lichtshow en ‘s ochtends om tien uur maak je de wisseling van de wacht mee, net als in London.

Genoeg cultuur gesnoven? Rijd door naar Huntsville, waar het grootste natuurpark van Ontario huist: Algonquin Provincial Park. Wandel tussen dichte bossen, langs rivieren, moerasen, en door valleien met spiegelende meren. Door deze variatie in landschap kom je er twee typisch Canadese inwoners tegen: de eland en de beer. Ga kanoën om het park vanaf het water te verkennen. Of huur een mountainbike en volg een van de mountainbikepaden die je dieper de bossen in leiden voor je doorrijdt naar ’s werelds beroemdste watervallen.

Sluit je reis af met een bezoek aan de Niagara Falls. Half stromend in Amerika en half in Canada stort de Niagara-rivier in drie watervallen naar beneden: de American Falls, de Bridal Falls en de beroemde Horseshoe Falls. Ga op avontuur achter het denderende water tijdens de wandeltoer ‘journey behind the falls’. Of bekijk het watergeweld vanaf de 236 meter hoge Skylon Tower.

Beste reistijd voor een rondreis door Oost-Canada

Een rondreis door Oost-Canada maak je het beste tussen juni en september, wanneer de temperaturen rond de 25 graden liggen. Wel kan het in deze vakantieperiode druk zijn. Daarom raden we je aan om accommodaties en eventuele activiteiten vroeg van te voren te reserveren.

Ontwijk je het hoogseizoen liever? Tussen mei en juli heb je de meeste kans om elanden, beren en bevers te spotten. Hoewel er wel wat meer kans is op regen, staat de natuur in deze lentemaanden volop in bloei. De herfstperiode september tot oktober geeft je een heel andere ervaring. Het kleurenpalet van de loofbomen betoveren je, terwijl Indian Summer in Québec en Ontario in volle gang is.

Ben je van plan om deze rondreis door Oost-Canada te maken? Trek zo’n elf tot zeventien dagen uit voor de route. Heb je de tijd? Maak een kleine omweg tussen Québec City en Ottawa, en neem een kijkje bij het bergdorp Saint Alexis-de-Mont.

Routebeschrijving

Toronto vormt het begin- en het eindpunt van deze rondreis door Oost-Canada. Vanaf Toronto volg je de McDonald Cartier Freeway (401) langs Gananoque naar Montréal. Vanaf Montréal rijd je door over een stukje van de Trans-Canada Highway. De grote steden bereik je via de grote hoofdwegen. Vanaf Ottawa volg je de Trans-Canada Highway tot Renfew waar je linksaf de Highway 60 op rijdt naar Algonquin Provincial Park en Huntsville. Na Huntsville volg je Highway 11 en de Trans-Canada Highway terug naar Toronto. 

Geen zin om alles zelf te rijden? Combineer de autoreis met een treinreis. Stap in Toronto op de trein (VIA Rail) en laat je door het Canadese landschap naar Montréal vervoeren. Vanaf Montréal stap je op de trein naar Quebéc. En reis je weer terug via Montréal naar Ottawa. Huur hier een auto en rijdt door de natuur van Algonquin Provincial Park naar de Niagara Falls.

Tip: vergeet onderweg geen poutine te bestellen. Deze Canadese snack wil je niét missen.

Hebben we je geïnspireerd met deze reisroute? We hebben nog meer reizen naar Canada! Bekijk ze hier

Fotocredits: Tsaiproject | heipei | René Bélanger

Like deze pagina

Reizen Rondreis Oost-Canada

Foto's & video's Rondreis Oost-Canada

Meer Rondreis Oost-Canada

Specialisten Canada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors