Dieren: onder de vleugels van de arend

Dieren: onder de vleugels van de arend

door Pauline den Hartog Jager

De zeearend draait met zijn witte kop en kijkt met felle ogen brutaal de wereld in. Dan slaat hij zijn donkere vleugels uit en vliegt met krachtige slagen weg. Deze bald eagle is het nationale symbool van de Verenigde Staten.

De zeearend is de enige arendsoort die alleen in Noord-Amerika voorkomt. De vogel leeft hoog in de bergen te midden van de eenzame grootse natuur in onbeperkte vrijheid. Hierdoor staat het dier symbool voor macht, schoonheid en onafhankelijkheid.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 233 reizen naar Verenigde Staten

Revolutie

Het verhaal gaat dat tijdens de eerste gevechten van de Amerikaanse Revolutie een groep slapende arenden wakker werd van het harde geluid. Vervolgens bleven ze boven de hoofden van de vechtende mannen cirkelen. Niet lang daarna werd de arend gekozen tot nationaal symbool. Het dier staat afgebeeld op het Amerikaanse kwartje en de dollarmunt.

Niet alleen in de Verenigde Staten wordt de arend gebruikt als nationaal symbool. Onder andere de Ptolemaeïsche heersers van Egypte gebruikten het dier op hun zegel en de Romeinen op de standaarden van hun legioen.

Sjamanen

Zittende Stier, Zwarte Eland of Grote Arend. Voor de indianen staat het dier symbool voor heldhaftigheid en de goddelijke kracht. De oorspronkelijke bewoners van Amerika zien het dier als boodschapper van de hemel en de belichaming van de zonnegeest.

Van alle dieren kan de arend het hoogst vliegen. Hierdoor kan hij heel dicht bij de 'Grote Geest' komen. Sjamanen gebruiken al heel lang arendsveren om de aura van zieke mensen te helen.

Vergiftiging

Ooit leefde er bijna een half miljoen zeearenden in de Verenigde Staten, maar halverwege de twintigste eeuw was hier nog maar een fractie van over. Doordat er steeds meer mensen in de Verenigde Staten kwamen wonen, nam het leefgebied van de vogels sterk af.

Daarbij werd er op de dieren gejaagd en zijn velen gestorven door insecticidenvergiftiging. De zeearend kwam op de lijst met bedreigde diersoorten te staan.

Boete

Sindsdien is er veel aan gedaan om het landssymbool terug te beschermen. Zo werd het verboden om op de dieren te schieten. Wie een arend doodde of wilde verkopen stond een boete tussen de 10.000 en 20.000 dollar te wachten en soms zelfs een gevangenisstraf van twee jaar.

In 2006 blijkt dat de arend zich zeer goed heeft hersteld. Over het hele continent zijn bijna tienduizend broedparen, ten opzichte van enkele tientallen in de jaren zestig. Het dier is geen bedreigde soort meer en kan weer waken over de Verenigde Staten.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors