Washington D.C.

Washington D.C.

door Josephine Meijer

Washington D.C. is het bestuurscentrum van de Verenigde Staten. Het congresgebouw prijkt trots op een heuvel. En de stad is letterlijk gecentreerd om het Witte Huis, de woning van de president.

Bijna iedereen kent de gebouwen in het Washington D.C. van televisie: het Witte Huis, het Capitool, het Pentagon en het Supreme Court. De hoofdstad van Amerika aan de westoever van de Potomac rivier staat vol Amerikaanse iconen.

ZELF NAAR Washington D.C.?

Bekijk alle 17 reizen naar Washington D.C.

District of Columbia

Washington D.C. ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten en wordt nog wel eens verward met de staat Washington aan de westkust. De letters D.C., die vaak op zichzelf fungeren als naam voor de stad, staan voor District of Columbia.

De afkorting geeft aan dat Washington D.C. grondwettelijk geen staat is, maar een federaal district. Op deze manier waarborgden de opstellers van de grondwet de onafhankelijkheid van de hoofdstad ten opzichte van de inmiddels vijftig staten die samen de Verenigde Staten vormen.

Geen stemrecht

De 600.000 inwoners van Washington D.C. zijn de enige Amerikanen die niet mogen stemmen voor het Amerikaanse parlement, het Congres. Hun district is volgens de wet immers geen staat. In het Congres zitten uitsluitend de vertegenwoordigers van de vijftig staten.

Wel mogen de inwoners van Washington D.C. meestemmen bij de presidentsverkiezingen. Wel fijn aangezien de Amerikaanse president per definitie zelf ook een inwoner is van Washington D.C.

Witte Huis

Van de achterzijde van het Witte Huis, waar de Amerikaanse president woont, loop je via de National Mall, een brede groenstrook, in haakse richting naar de heuvel waarop het Amerikaanse congresgebouw prijkt, Capitol Hill.

De National Mall symboliseert de scheiding tussen de uitvoerende macht van de president en de wetgevende macht van het congres.

Capitol Hill en Lincoln Memorial

Tientallen pilaren omsingelen de gietijzeren koepel van het indrukwekkende Capitool. Op de top van het gebouw prijkt trots een bronzen dame, het beeld van de vrijheid. Op haar schild zie je dertien strepen van de Amerikaanse vlag, de bijbehorende sterren sieren haar helm.

Aan het begin van de National Mall staat de Lincoln Memorial, de plek waar Martin Luther King zijn 'I have a dream' speech hield. Filmheld Forrest Gump sprong in de gelijknamige film in het glinsterende water van de tientallen meters lange vijver er pal voor.

Georgetown Waterfront

In het Georgetown Waterfront ontsnap je aan alle zware neoklassieke monumenten. Daar vind je verliefde stelletjes, blije gezinnen en sportievelingen.

Ooit was het een industriële haven, nu is het een nationaal park. Aan de oever van de rivier vind je groene parken, maar ook restaurants en winkels.

In Washington Harbour staan hoge torens om de in regenboogkleuren verlichte fontein. Rond het plein bieden hippe bars hun cocktails aan. Vanaf hier vertrekken ook speciale toerboten voor een tochtje door de stad.

Logan Circle

Ook Logan Circle heeft een metamorfose ondergaan. Deze buurt vol imposante stadspanden verloederde tussen 1980 en 2000 tot een wijk waar criminaliteit welig tierde. Nu is de buurt multiculturele hart van de stad waar je met yups winkelt in boetiekjes en eet in fusionrestaurants.

Als de vochtige hitte in de zomermaanden je te veel wordt, zijn de airconditioned musea een goede optie. Het National Air and Space Museum, de National Gallery of Art en het National Museum of American History hebben stuk voor stuk indrukwekkende collecties. De meeste musea vind je aan de National Mall.

Wat is er te doen in Washington D.C.?

  • Washington D.C. is zo ontworpen dat je vanaf ieder belangrijk gebouw een ander belangrijk gebouw kunt zien. Fotomomenten van de omgeving van het ene gebouw, bevatten dus vaak een aantrekkelijke andere bezienswaardigheid.
  • Sinds de aanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington zijn de veiligheidsmaatregelheden erg verscherpt. Je kunt dus niet overal heel makkelijk binnen.
  • Het Roosevelt Island ligt aan de westkant van de stad. Naast het Teddy Roosevelt Memorial, waar je alles over de oud-President vindt, is het ook een heel mooi park. En grappig genoeg is er een klein moeras op het eiland.
  • Washington kent veel festivals. Veel feesten zijn in de lente of in de zomer.
  • Het Capitol Hill is de plek in Amerika die het beste bekend staat als dé locatie voor belangrijke speeches. Een plek waar geschiedenis is geschreven.

Reizen Washington D.C.

Meer Washington D.C.

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors