Mississippi

Mississippi

door Maarten van Dun

Treed in de voetsporen van blueslegendes B.B. King en Howlin' Wolf en volg de blues door Mississippi. Op de katoenvelden, langs de oevers van de gelijknamige rivier, alles in deze staat ademt blues.

Zodra je de zware deur van de bar opendoet, wordt je teruggeworpen in de tijd. Tussen de katoenvelden, waar de zwarte bevolking zuchtte onder de crisis in de jaren dertig. Toen ontstonden in de rokerige bars van Mississippi de blues.

ZELF NAAR Mississippi?

Bekijk alle 13 reizen naar Mississippi

De blues leeft in Mississippi. De muziek is verbonden met het zware leven in Mississippi. Zoals de gelijknamige rivier slingert door de katoenvelden waarop slaven ooit aan het werk waren. In de kleine dorpen van de Mississippi-delta zie je de donkere bars waar tachtig jaar geleden de blues vorm kreeg. Veel is er niet veranderd.

Juke Joints

Deze blues bars heten juke joints. Het waren broeinesten van illegaal gestookte drank, gokken en prostitutie. Als je nu binnenstapt, draaien alle stamgasten zich om. Bezoekers komen hier maar weinig. Gegokt wordt er niet meer. Ook de dames van lichte zeden zijn weg. Maar de rauwe stem van Howlin' Wolf komt nog steeds uit de jukebox.

Howlin' Wolf was een enorme kerel. Bijna twee meter lang, honderdveertig kilo zwaar. Hij maakte onsterfelijke blueshits, zoals Smokestack Lightnin', Evil en Back Door Man. Voordat hij naar Chicago trok en beroemd werd, zong hij iedere avond in de donkere bars van Mississippi.

Katoenvelden

Met zijn scheurende stem joeg hij de mensen de stuipen op het lijf. De blues ging over het zware leven op de katoenvelden. Zijn publiek voelde zijn pijn: racisme en armoede bepaalden het leven in de jaren dertig in Mississippi.

De Ku Klux Klan was de baas. Zwarten werden in grote getale verdreven van hun land. In het klamme klimaat van Mississippi regeerde de angst. In dit klimaat van angst, uitzichtloosheid en armoede ontstonden de ruwe diamanten, die uit zouden groeien tot de beste bluesmuzikanten ter wereld. Bo Diddley, Muddy Waters, John Lee Hooker, B.B. King. Geen enkele andere staat bracht zoveel bluesgrootheden voort als Mississippi.

Blues in bars en buiten

En ze zijn er trots op, in Mississippi. Er zijn bluesroutes uitgezet, langs de belangrijkste locaties uit de bluesgeschiedenis. Langs de hutjes waar de gitaristen geboren werden. Langs de bars waar ze voor het eerst op hun mondharmonica bliezen. Langs Clarksdale, Idianola, Jackson en Catfish Alley, de bekende plaatsen en bars van de bluesmuzikanten van Mississippi.

Zelfs buiten de bars, als je door de katoenvelden rijdt, hoor je de blues. De wind lijkt flarden van de muziek over de bloeiende velden te dragen. In de bossen langs de rivier zie je oude mannen op hun veranda zitten, tokkelend op hun gitaar. Altijd spelen ze de blues.

Armste staat

Mississippi is de armste staat van Amerika. Hoge werkloosheid, slechte huisvesting. Nog steeds lijkt de onwetendheid en het racisme vlak onder de oppervlakte van de zuidelijke gastvrijheid te liggen. Het leven is zwaar op de oevers van één van de langste rivieren ter wereld.

Maar alleen onder die zware omstandigheden kon de blues ontstaan. Voordat de artiesten naar Chicago trokken om hun muziek op te nemen, zongen ze hier in Mississippi over de liefde en armoede.

Het leven in Mississippi is weinig veranderd. Zodra Howlin' Wolf uit de ouderwetse jukebox in Red's in Clarksdale klinkt, ben je terug in het Mississippi waar blues de soundtrack van het leven was.

Wat is er te doen in Mississippi?

  • Je kunt Mississippi niet verlaten zonder een bezoekje te hebben gebracht bij aan authentieke bluesbar.
  • Speel je zelf een beetje gitaar? Vraag dan of je met een paar oude mannen, oude rotten in het vaak, mee mag jammen. Muziek is hun leven dus zij doen graag met je mee!
  • Vaak zijn er open mic avonden in de bars waar nieuw talent breeduit wordt verwelkomt en toegejuicht.
  • Koop de liedjes die je de avond ervoor uit de jukebox hoorde knallen in een lokale platenzaak. Zo neem je een stukje Mississippi met je mee naar huis.
  • Een rit door de open katoenvelden van Mississippi zal je goed doen. In een cabriolet scheur je door het landschap terwijl de blues uit de boksen knallen.

Reizen Mississippi

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors