Hawaii
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Natuur
- Interessant
- Stranden

Hawaii

door Marjolein den Dekker

Hula dansen op witte stranden met een rieten rok en een bloemenkrans op je hoofd. Dat is Hawaii. Maar Hawaii is ook het eiland van de actieve vulkanen en bijzonder afwisselende natuur. Dompel jezelf onder in de Aloha mentaliteit.

Hawaii

Ruim een miljoen inwoners wonen op het levende bewijs van paradijs: Hawaii. En dat trekt jaarlijks zeven miljoen toeristen aan. Hawaii heeft met Honolulu een paradijselijke hoofdstad. Honolulu is slechts een uur verwijderd van witte stranden en wilde jungle.

ZELF NAAR Hawaii?

Bekijk alle 11 reizen naar Hawaii

Resorts vind je bij Waikiki op het eiland Oahu of het westen van Maui. Voor meer avontuur ga je naar hoofdeiland Big Island of het kleinere Kaua'i.

Barack Obama geboorteplaats

Hawaii wordt door de Amerikanen ook wel de Aloha staat genoemd. Het is de geboorteplaats van de huidige president Barack Obama en ook actrice Nicole Kidman vindt haar roots op het eiland in de Stille Oceaan. Hawaii is een archipel die uit 137 vulkanische eilandjes bestaat. De meeste eilanden zijn onbewoond, maar op de acht grootste eilanden wonen samen ruim een miljoen mensen.

Het is bijzonder hoe Hawaii bewoond is geraakt. Rond het jaar 400 zijn bewoners van waarschijnlijk Tahiti duizenden kilometers in kano's over de oceaan naar Hawaii gevaren. De Tahitanen beheersten de eilanden in de gehele Stille Oceaan.

Ontdekkingsreiziger Cook

Op Hawaii maakten stamhoofden de dienst uit die met strenge wetten ofwel kapu de scepter zwaaiden. Zo moet de beroemde Britse ontdekkingsreiziger James Cook Hawaii in 1778 hebben aangetroffen.

De Hawaïanen ontvingen hem als een soort god, maar bij de tweede ontmoeting liepen spanningen op. Cook vermoordde een eilandbewoner en de Hawaïanen doodden op hun beurt Cook. Later werden de banden aangehaald en onder leiding van Hawaïaanse koningen en Europeanen werd Hawaii een onafhankelijke staat.

Actieve vulkanen

De vulkanen op de eilanden variëren van slapend tot zeer actief. Op het grootste eiland zijn bijvoorbeeld nog steeds twee vulkanen actief. Alle eilanden van Hawaii zijn ontstaan door vulkanen.

Het levende voorbeeld hiervan is de vulkaan Loihi. Ongeveer dertig kilometer uit de kust werkt deze vulkaan onder de zee aan een nieuw eiland. Dit zal zo'n tienduizend jaar duren, maar is precies hoe alle eilanden zijn ontstaan.

Eiland van tradities

In de nationale parken verbaas je je over het vulkanische landschap en de een bijzonder rijke natuur. Planten of dieren ontwikkelen zich op unieke wijze op Hawaii omdat ze niet of nauwelijks worden beïnvloed. Het dichtstbijzijnde vaste land ligt op bijna vierduizend kilometer afstand.

Naast de Polynesische taal, die met slechts zeven medeklinkers zeer herkenbaar klinkt, is Engels ook een officiële taal. De oorspronkelijke eilandbewoners zijn tegenwoordig in de minderheid, hun gebruiken en gewoonten zijn gebleven.

Hula dansen op Hawaii

Net als de Aloha mentaliteit. Het betekent het vreugdevol delen van levensenergie in het heden. Op grote feesten, ook wel luau genaamd, herleven de tradities. Hawaïaanse vrouwen dansen in een rietenrok met een bloemenkrans op hun hoofd de Hula.

De toeristenindustrie houdt de tradities graag in ere. Zo klinkt overal de muziek van de ukelele, een soort gitaar met slechts vier snaren. Het betekent letterlijk springende vlo. En zo zijn ook de geluiden van het typische instrument van Hawaii.

Wat is er te doen op Hawaii?

 • Zie surfers met gevaar voor eigen leven losgaan in de grote golven bij de North Shore op Oahu. In de winter kunnen de golven tot wel tien meter hoog worden. Dit is vergelijkbaar met een woonhuis.
 • Bewonder de actieve vulkanen op het Big Island. Het Hawaii Volcanoes National Park bestaat uit vele kraters en regenwouden. Met een beetje geluk is er zelfs vloeiende lava te zien. Vanaf een veilige afstand uiteraard.
 • Rijd langs de Hana Road het eiland Maui. Deze 109 kilometer lange slingerweg neemt je mee langs verborgen watervallen en uitzichten over de kust.
 • Bekijk de indrukwekkende restanten van de aanslag op Pearl Harbour. Alhoewel de aanval meer dan zeventig jaar geleden was, liggen er nog veel vloten in de oceaan.
 • Kleed je warm aan terwijl je de zonsondergang bekijkt vanaf Haleakala. Vanaf de vulkaan heb je een goed uitzicht over de eilanden van Hawaii. Blijf na de sunset nog even hangen en zie de hemel oplichten door talloze sterren.

Reizen Hawaii

Meer Hawaii

Reviews Hawaii

Cruise naar de Pacific (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Hennie Johanna op 19 november 2017

Het grote eiland was erg druk, maar Honolulu moet je gezien hebben. Zeker Pearl Harbor. Hilo was erg groen en liefelijk en het is ook ideaal om er heen te varen. Echter vanaf Vancouver of Seattle kan je voor vrij weinig geld een ticket kopen voor het vliegtuig.

Pluspunten Hawaii

 • het is betaalbaar en de mensen zijn erg vriendelijk
 • mooie natuur

Minpunten Hawaii

 • de reis er heen is erg lang
 • je moet van eiland naar eiland hoppen
 • Honolulu is erg toeristisch
Ultieme tip: Of een auto huren en van eiland naar eiland vliegen of een cruise rond de eilanden maken.
Aangeraden voor: Luxe reizigers

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors