Sporten: stoere footballplayers en sexy cheerleaders

Sporten: stoere footballplayers en sexy cheerleaders

door Pauline den Hartog Jager

Bloedfanatiek staan de twee teams tegenover elkaar. Het publiek houdt zijn adem in en de spanning is om te snijden. Dan wordt de bal de lucht in geschopt en grijpt een speler hem. De toeschouwers schreeuwen en de cheerleaders springen op en neer met hun pompons. Een American Football-wedstrijd is begonnen.

American Football, door Amerikanen kortweg football genoemd, is dé nationale sport. Miljoenen mensen spelen het, en nog meer miljoenen mensen kijken ernaar. De National Football League (NFL) is de footballcompetitie van het land.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 233 reizen naar Verenigde Staten

Beuken en tackelen

De balsport bestaat al meer dan een eeuw en komt voort als een combinatie van rugby en voetbal. In de Verenigde Staten worden drie vormen football van elkaar onderscheiden: high school football, college football en professional football. Elk hebben net andere regels.

Het is een razend populaire en zeer competitieve teamsport. De spelers dragen een helm en hebben allerlei beschermende kappen en stukken aan. En die bescherming is hard nodig. Het balspel is ruig en heftig, waarbij veel gebeukt en getackeld wordt.

Cheerleaders

De bal wordt verplaatst doordat een speler met de bal rent of hem naar een andere speler gooit. De spelers moeten proberen zoveel mogelijk punten te scoren door de bal over de goallijn van de tegenstander te gooien of een bal te vangen die over de goallijn wordt gegooid. Deze twee manieren heten touchdowns. Maar je kan ook punten scoren door de baldrager van het andere team in zijn eigen eindgebied te tackelen.

Een stereotiep beeld uit menig Amerikaanse film: een stoere footballplayer met een sexy cheerleader als vriendin. Football en cheerleaders horen bij elkaar. De danseressen met pompons zijn er om de spelers aan te moedigen en het publiek tijdens wedstrijden te vermaken.

Super Bowl

Hét jaarlijkse footballevenemet is de Super Bowl, de finale van de National Football League. Het trekt ruim honderd miljoen televisiekijkers en is hiermee samen met de finale van de UEFA Champions League het meest bekeken sportevenement ter wereld.

Maar de Super Bowl is meer dan alleen een finalewedstrijd. Behalve de wedstrijd is er tijdens de rust een groot optreden van een bekende artiest of band. Daarnaast zingt een bekende zanger het Amerikaanse volkslied.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors