Drinken: verslaafd aan Coca-Cola

Drinken: verslaafd aan Coca-Cola

door Pauline den Hartog Jager

Op het terras, in de kroeg, in restaurants, op scholen… Waar je ook ter wereld komt, wordt Coca-Cola gedronken. De Verenigde Staten liggen aan kop als het gaat om frisdrankconsumerende landen. De helft van de Amerikanen drinkt elke dag frisdrank, en sommigen meer dan een liter. De koolzuurhoudende drank wordt in super size bekers of glazen geschonken, met vaak een free refill.

In 1886 was de Amerikaanse apotheker John Pemberton op zoek naar een nieuwe hoestdrank en ontwikkelde een volgens hem smaakvol bruin goedje. Hij bracht het naar een drogisterij, waar de siroop werd gemixt met koolzuurhoudend water. Hier ontstond de nieuwe frisdrank Coca-Cola. In het begin kon je voor slechts 5 dollarcent de drank alleen bij straatkraampjes kopen, maar als snel werd het in heel Amerika bekend.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 255 reizen naar Verenigde Staten

Cocaïne en noten

De drank heeft de naam te danken aan de twee belangrijkste ingrediënten: Zuid-Amerikaanse cocabladeren en Afrikaanse kolanoten. In het begin zat er een paar milligram cocaïne in een glas cola, afkomstig van de cocabladeren. Hierdoor werd het letterlijk een verslavend drankje. Sinds 1903 is het verboden om echte coke in Coca-Cola te stoppen. Het drankmerk is nog steeds de grootste afnemer van cocabladeren, hoewel die nu zo behandeld zijn dat ze geen sporen van cocaïne meer bevatten.

Een slokje cola kan net als een kopje koffie erg verkwikkend zijn. In de frisdrank zit cafeïne, afkomstig van de kolanoten. Deze noten zijn ook belangrijk voor de smaak van het drankje.

Geheime formule

Slechts een paar jaar na de uitvinding van Coca-Cola krijgt het merk een concurrent: Pepsi Cola. Sindsdien hebben heel wat colamerken geprobeerd om de frisdrank te kopiëren, maar niemand is het ooit helemaal gelukt.

Wat Coca-Cola anders maakt dan concurrenten varianten is het geheime bestanddeel 7x. De basisingrediënten van Coca-Cola zijn algemeen bekend, maar het bestanddeel of recept van 7x is nog altijd een mysterie. Volgens de legende weten slechts enkele mensen wat het precies is.

Variatie

De frisdrank is tegenwoordig over de hele wereld te koop en kent vele variaties. De populairste is de Coca-Cola Light, die in 1983 op de markt kwam. In Amerika wordt dit suikervrije drankje ook wel Diet-Coke genoemd. Andere bekenden zijn Coca-Cola Lemon of Vanilla en de relatief nieuwe Coca-Cola Zero en Coco-Cola Life.

Tegenwoordig heeft Coca-Cola zelfs een eigen museum in de Amerikaanse stad Atlanta, 'The World of Coca-Cola'. In 2011 bestaat de Coca-Cola Company 125 jaar. En waar John Pemberton in zijn eerste jaren niet meer dan negen flesjes per jaar verkocht, is het bedrijf in al die jaren uitgegroeid tot de bestverkopende frisdrankproducent in de geschiedenis.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors