Sporten: racen op Indy 500

Sporten: racen op Indy 500

door Bob Römkens

De belangrijkste autorace van de Verenigde Staten viert op in 2011 haar honderdste verjaardag. De Indianapolis 500, beter bekend als Indy 500 behoort samen met de Grand Prix van Monaco tot één van de meest bekende autoraces ter wereld.

Ieder jaar wordt de vijfhonderd mijl van de Indy 500 gereden op de zondag voor Memorial Day. Deze race rijden ze op het ovale circuit die twee en een halve mijl lang is. Dit doen de racers al vanaf 1911 toen de eerste race werd gewonnen door Ray Harroun.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 233 reizen naar Verenigde Staten

Klinker circuit

De Indy 500 wordt gereden op de Indianapolis Motor Speedway. Het circuit van bijna vier kilometer lang ademt historie. Het initiatief kwam van de heren Fisher, Allison, Newby en Wheeler. Zij openen de deuren in 1909.

In die tijd bestaat het circuit uit een mengsel van teer en steenslag. Wanneer dit is vervangen door klinkers krijgt het circuit de bijnaam 'The Brickyard'. De start-finish lijn bestaat nog steeds uit enkele rijen klinkers. De rest ligt tegenwoordig bedolven onder een dikke asfaltlaag.

Winnaar

De winnaar van de race wordt vereeuwigd op de Borg-Warner trofee. De winnaar krijgt de trofee niet meer naar huis. Deze blijft namelijk op het circuit, namelijk in het Indianapolis Motor Speedway Hall of Fame Museum.

Ze krijgen wel een leuk bedragje mee. In het begin was het winnen van deze trofee 10.000 dollar waard. Bij het winnen van de trofee heden ten dage komt daar een bedrag bij kijken van 1.5 miljoen dollar.

Nederlandse coureur

Tussen alle Indy 500 coureurs zit ook een Nederlander. Arie Luyendyk heeft al twee keer de race gewonnen. Dit deed hij in 1990 en 1997. Het snelste gemiddelde aller tijden heeft Luyendyk ook op zijn naam staan. Deze behaalde hij in 1990. Hij is daarmee één van de succesvolste Indycar-coureurs allertijden en de beste Nederlander in deze klasse.

Tegenwoordig probeert zijn zoon in zijn voetsporen te treden. Arie Luyendyk jr. heeft zich in 2006 al eens weten te kwalificeren voor de Indy 500 in een auto van zijn vader. Hij finishte uiteindelijk als 28e.

Race van 200 rondjes

Op de tribunes is het één groot feest dankzij de enthousiaste Amerikanen. Om de vijfhonderd mijl te halen zullen geven de coureurs tweehonderd rondjes vol gas moeten op 'The Brickyard'. Er is plaats voor 400.000 fans die je kennis laten maken met deze typische Amerikaanse raceklasse.

De finish halen is al een prijs waard. Het is namelijk niet gemakkelijk om dit te doen. De hoge snelheden, het volle rijdersveld en de altijd aanwezige muur vragen uiterste concentratie van de dappere coureurs.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors