New Mexico

New Mexico

door Katja Keuchenius

New Mexico doet zijn naam eer aan. De Amerikaanse staat doet zeer Spaans en Mexicaans aan. Toch leven er ook veel indianen en, naar het schijnt, buitenaardse wezens.

Vol gas cross je in een oude Ford Falcon door de rode woestijn. Je passeert metershoge cactussen. De lucht boven de lege asfaltweg trilt van de hitte. Je rijdt door New Mexico, in het zuiden van Verenigde Staten.

ZELF NAAR New Mexico?

Bekijk alle 4 reizen naar New Mexico

Staat nummer 47

Is dit Noord-Amerika? De stoffige dorpjes en honderden kilometers zand doen meer denken aan het zuidelijkere Mexico. Dat dacht ook Fransisco de Ibarra, die de regio in 1563 naar goud afspeurde. Hij was de eerste die de streek beschreef als New Mexico.

Toen Juan de Oñate zich in 1598 benoemde tot gouverneur van New Mexico, zag de staat officieel het licht. Spanjaarden stichtten nieuwe plaatsen, maar namen ook de dorpen van de oorspronkelijke bewoners in beslag. Pas in 1912 werd New Mexico als nummer 47 toegevoegd aan de Verenigde Staten.

Spaans

Na tientallen kilometers bereik je een tankstation. Aan Engels heb je op het platteland van New Mexico niet zo veel. Slechts met een woordje Spaans maak je je verstaanbaar. De talen in New Mexico lopen sterk door elkaar heen.

In New Mexico huizen veel Spaanse nakomelingen. Ze maken 45 procent uit van de New Mexicaanse bevolking. Nergens in de Verenigde Staten is dit percentage hoger.

Indianen

Ook leven in New Mexico relatief nog altijd veel inheemse Amerikanen, indianen populairder gezegd, zo'n tien procent. Alleen in Alaska en Oklahoma is het percentage inheemse inwoners groter.

De Spanjaarden troffen de indianen aan in sobere dorpjes. Zij werden daarom al snel het Pueblo (dorp) volk genoemd. Sommige dorpjes van de Pueblos staan nog overeind, zoals Taos Pueblo, ruim anderhalve kilometer ten noorden van de stad Taos.

De Peublos

In Pueblo Taos zijn de huizen als zandblokken opgestapeld. Zo'n honderd jaar geleden betraden bewoners hun huizen nog via ladders die naar het dak leidden. Het dorp haalt zijn drink- en kookwater uit het riviertje dat de huizen passeert. Taos Pueblo bestaat vermoedelijk al zo'n duizend jaar.

In 1680 kwamen de Pueblos in opstand tegen de Spanjaarden. Onder leiding van Popé weerden de Pueblos de Spanjaarden zo'n twaalf jaar uit de regio. Na de dood van Popé namen de Spanjaarden echter snel weer de macht over.

Atoombommen en dinosaurussen

De Pueblos zijn niet de oudste bewoners van New Mexico. In de verschillende musea ga je maar liefst 250 miljoen jaar terug. Je ziet er goedbewaarde dinosaurusfossielen, opgegraven uit de woestijngrond onder je voeten.

New Mexico heeft echter juist ook vreemde moderne aspecten. In de stad Los Alamos werkten de Amerikanen voor de Tweede Wereldoorlog, tijdens het geheime 'Manhattan project', aan de eerste atoombommen.

UFO landing

Roswell spant wat futurisme betreft echter de kroon. In 1947 landde in dit plaatsje volgens mensen van over de hele wereld een UFO. Allerlei 'bewijzen' die hiervan zouden getuigen, zijn nog in het stadje te bezichtigen. De straten van Roswell worden inmiddels bovendien verlicht door lampen in de vorm van aliënhoofden.

Het kan de natuur allemaal niet zo veel schelen. De rotsformaties die zich al miljoenen jaren geleden vormden van vulkanische as, steken nog steeds trots uit boven het verder kale landschap. Vooral Rock City is een mooie wandellocatie. En 's nachts is het een partyspot onder de mooiste sterrenhemel van Noord-Amerika.

Wat is er te doen in New Mexico?

  • Ga op bezoek in de Pueblo Toas. In dit eeuwenoude stadje zie je veel authentieke kenmerken terug.
  • Roswell is dé plek om UFO's te spotten. Het stadje speelt hier goed op in en trekt met hun lantaarnpalen in de vorm van aliens veel bezoekers.
  • Rock City is een fantastische plek om 's avonds een feest te vieren. Dit doen de inwoners dan ook geregeld. Onder de sterrenhemel dans je tot in de late uurtjes.
  • New Mexico probeert zoveel mogelijk van hun geschiedenis te bewaren. In veel musea tentoonstellen zij de oude voorwerpen.
  • Ga de droge vlaktes van New Mexico niet op zonder je goed voor te bereiden. Heb je genoeg water en benzine in de auto? Then take a seat and enjoy the ride!

Reizen New Mexico

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors