Eten: supersize yourself

Eten: supersize yourself

door Marije Tigchelaar

Hamburgers XXL en literbekers frisdrank. In de Verenigde Staten supersizede je tot voor kort je fast food menu tot buitenproportionele porties. The bigger the better is wel heel letterlijk toepasbaar op de Amerikaanse eetcultuur.

Het straatbeeld van een doorsnee Amerikaans dorp verbaast menigeen die er op bezoek is. Dat veel mensen in het land overgewicht hebben is algemeen bekend. Maar het blijft vreemd dat de Verenigde Staten, naast haar veelvoudige excellente sportprestaties, ook bekend staat om het gewicht van haar inwoners.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 248 reizen naar Verenigde Staten

Obesitas in The South

The bigger the better is een bekende Amerikaanse uitspraak. Toch slaat dit niet direct op het aantal kilo's dat iemand weegt. Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid: suikerziekte, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen. De medische term voor zwaarlijvigheid is obesitas.

In Amerika heeft gemiddeld meer dan een kwart van de bevolking last van obesitas. Vooral in The South, ofwel de zuidelijke staten, zijn de cijfers extreem hoog. Zo heeft maar liefst 33 procent van de inwoners van de staat Louisiana last van zwaarlijvigheid. De verklaring kan liggen in de liefde voor gefrituurd eten in The South.

Grootste hamburger ter wereld

In de zogeheten Food Eating Contest komt de Amerikaanse liefde voor eten en wedstrijden samen. Bij dergelijke evenementen zitten deelnemers in een rij en moeten binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk van een bepaald soort voedsel eten. Denk hierbij aan enorme hoeveelheden hamburgers, hot dogs, taarten en cakejes.

Daarnaast proberen restaurants met elkaar te concurreren door zoveel mogelijk eten aan de klanten aan te bieden. All you can eat is een andere bekende slogan die vaak wordt ingezet. Ook proberen restaurants wel hele grote versies op de markt te brengen. 's Werelds grootste hamburger woog bijna 50 kilo en is afkomstig uit New Jersey.

Fast food dollar menu

De fast food cultuur is geboren in Amerika. Het meest bekende logo is niet voor niets de M van McDonald's. Maar Amerikanen zijn niet alleen dol op hamburgers en friet, andere grote ketens zijn Burger King, Wendy's en Taco Bell.

In het recente verleden is er veel ophef geweest over de zogeheten Dollar Menu's. Voor een bedrag van één of twee dollar koop je een compleet menu. Vaak zijn dit de minst gezonde producten. Op deze manier groeit het aantal obesitas gevallen onder de bevolkingsgroep met de laagste inkomens letterlijk en figuurlijk.

Supersize Me

De mogelijkheid om een fast food menu te 'supersizen' bestaat alleen in de Verenigde Staten. De klant krijgt de optie om extra grote porties van het voedsel te bestellen. Na veel ophef zijn de meeste super size menu's van de kaart gehaald.

De controversie is vooral te danken aan Morgan Spurlock en zijn documentaire Supersize Me. Deze Amerikaanse filmmaker at een maand lang alleen maar voedsel van McDonald's. Hij liet grondig onderzoeken wat dit voor effect op zijn lichaam had. De hoge calorie-inname bleek desastreus voor zijn gezondheid.

Obesitas wordt vaak in verband gebracht met lagere inkomens. Meerdere auteurs hebben als onderdeel van een antropologisch onderzoek geprobeerd van een minimumsalaris te leven. Hieruit blijkt dat veel mensen gedwongen slecht eten omdat gezond voedsel veel duurder is in Amerika.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors