Los Angeles

Los Angeles

door Marije Tigchelaar

Los Angeles is het middelpunt van de glamourwereld van Amerika. Schaars geklede bewoners laten zich van hun beste kant zien op zonovergoten boulevards. Kleurige theaters en studio's sieren de straten.

Met alle ramen open rijd je over de kustweg van Santa Monica. Wuivende palmbomen en glinsterende golven heten je welkom in Los Angeles. De 'stad van de Engelen' ligt aan de westkust van de Verenigde Staten.

ZELF NAAR Los Angeles?

Bekijk alle 71 reizen naar Los Angeles

Een aantal vrouwen in bikini's bewegen zich soepel op skeelers voort. Gebruinde spierbundels joggen voorbij. Je rijdt achter glimmende zwarte hummers en grote pickups. Je bent op weg naar Hollywood.

Entertainment hoofdstad

Los Angeles is niet alleen de grootste stad van Californië. Na New York is het ook de grootste stad van de Verenigde Staten, 3, 8 miljoen mensen wonen in LA.

Los Angeles is de entertainment hoofdstad van de wereld. Hollywood brengt honderden films per jaar uit en zelfs de voormalige gouverneur van Californië, Arnold Schwarznegger, is een beroemd acteur.

Vol optimisme trekken jaarlijks horden mensen richting de stad om bekend te worden. De bekende quote waar de film Pretty Woman mee eindigt is dan ook typerend voor de stad: "Everybody comes here; this is Hollywood, land of dreams. Some dreams come true, some don't. But keep on dreamin', this is Hollywood."

Zonnige studio's

In korte rokjes en fleurige hemdjes lopen mensen door de brede lanen. Op de stoep staan rijen met palmbomen. Los Angeles heeft welgeteld gemiddeld 320 zondagen per jaar. Geen wonder dat inmiddels miljoenen mensen in deze parel van Californië wonen.

Het klimaat trok ook de filmmakers naar de stad. In LA kun je het hele jaar door buiten opnemen, te midden van een spectaculaire en afwisselende omgeving. Vanaf het begin van de twintigste eeuw sprongen de studio's in LA als paddenstoelen uit de grond.

Het dorp Hollywood

De eerste film van Hollywood werd opgenomen toen de wijk nog een klein dorpje was. In 1910 begonnen de opnames van In Old California. De bewoners waren enthousiast en vriendelijk, waardoor de filmcrew nog maanden bleef en meerdere films schoot.

Toen de periode van de stille film was afgelopen, begon de Golden Age van Hollywood. Tussen 1920 en 1960 werden er meer films gemaakt dan ooit. Bekende acteurs en actrices zoals Clark Gable, Humprey Bogart, Gene Kelly, Marlene Dietrich, Marlon Brando, Alfred Hitchcock, Mae West en Audrey Hepburn komen allemaal uit deze tijd.

Hollywood Boulevard

Tegenwoordig steunt de stad volop op deze geschiedenis. Als je de Hollywood Boulevard oprijdt, stralen theaters, studio's en monumenten je in allerlei zoete kleurtjes toe. Je kijkt er je ogen uit. Wellicht spot je één van de grote beroemdheden van vandaag de dag.

Bij het beroemdste filmtheater ter wereld sta je even stil. In het Kodak Theatre maken de sterren elk jaar hun opwachting om de Oscars in ontvangst te nemen. Of om er net naast te grijpen. De boulevard ligt bezaaid met gegoten handdrukken van de grote sterren. Je vergelijkt je hand met die van Brad Pitt en Madonna. Waar kleine mensen al niet groot in kunnen zijn.

Beverly Hills

Vlakbij Hollywood ligt Beverly Hills. Je verlaat de strakke, brede lanen en rijdt kronkelige, smalle weggetjes in. Vanaf Mulholland Drive heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je maakt een foto tussen de letters van Hollywood.

De optrekken van filmsterren liggen tegen de bergen aan. De startours, bussen met toeristen die de huizen van de sterren willen zien, rijden tetterend langs je. Grote hekken verbergen de enorme villa's. Want hoewel jij maar al te graag in glimp van een Sylvester Stallone wil zien, heeft hij liever wat privacy.

Wat is er te doen in Los Angeles?

  • Neem een kijkje op Hollywood Boulevard. Vergelijk jouw handen met die van de grote sterren.
  • Ga op de foto met de letters van Hollywood op de achtergrond. Het echte bewijs dat je in de stad van glitter and glamour bent geweest.
  • Koop een plattegrond waarop de huizen van bekende sterren staan aangegeven. Op je eigen gemak bekijk je de optrekken van de bekende koppen.
  • Sta even stil bij het Kodak Theater. In dit theater worden ieder jaar de Oscars uitgereikt.
  • Los Angeles kent heel veel leuke restaurants en cafeetjes. Hoewel er iedere maand een nieuwe hotspot is, zijn de meeste tenten trendy ingericht. Zo ziet alles er in LA tiptop verzorgd uit.

Reizen Los Angeles

Meer Los Angeles

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors