Feesten: Burning Man festival

Feesten: Burning Man festival

door Marjolein den Dekker

Black Rock Desert in Nevada wordt jaarlijks een week lang omgetoverd tot Black Rock City. Dit is waar het Burning Man festival zich afspeelt: muziek, kunst, vreugdevuren en (bijna) geen regels. Sinds 1986 wordt dit bijzondere festival iedere zomer gevierd.

Wat ooit begon als de viering van de zonnewende met een vreugdevuur door een paar vrienden, is in twintig jaar uitgegroeid tot een gigantisch festival met vijftigduizend bezoekers. De vrienden verbandden op het strand van San Fransisco de zogenoemde Wicker Man. Toen dit werd verboden verhuisde de groep vrienden naar de woestijn van Nevada, waar rondom het verbranden van de Wicker Man een tijdelijke gemeenschap wordt gevormd.

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 262 reizen naar Verenigde Staten

Bezoekers bepalen Burning Man

De vijftigduizend bezoekers van Burning Man bepalen zelf de inhoud van het festival, iedereen kan ideeën indienen of uitvoeren in deze speeltuin voor volwassenen in de woestijn. Optredens, kunstwerken op het terrein en zelfs de kleding van de bezoekers zijn ieder jaar volgens een bepaald thema.

Midden in de woestijn staat een telefooncel waarin je God aan de telefoon krijgt als je de hoorn opneemt. Hij praat tegen je! Een scheepswerf waar schepen op wieltjes aanmeren en je een willekeurige boot kiest om jezelf verder mee te verplaatsen. Of een groep mensen die in het woestijnzand samen letters vormen.

Naast deze verschillende grotere en kleinere kunstwerken en podia die over de hele Playa verspreid staan is de Center Camp een belangrijk trefpunt van Burning Man. Hier kan iedereen zijn of haar kunsten vertonen of deze aan andere leren.

Wicker Man

In de Black Rock Desert in Nevada rijst een gigantische tempel op. Dit is de Tempel van Vergeving dat ieder jaar een ander uiterlijk aanneemt aan de hand van het thema. In het grote houten gebouw kan iedereen een persoonlijk bericht achterlaten: een boodschap voor iemand die je mist of iets waar je spijt van hebt. Aan het einde van Burning Man gaat de tempel in vlammen op.

Daar staat ie, de Wicker Man, centraal op het C-vormige terrein. De man kijkt uit over het enorme woestijngebied waar om hem heen de zogenoemde Playa is gevormd met de Tempel, Center Camp en andere kunstwerken en kraampjes. Daarachter vormen de boogvormige straten de kampementen waar de festivalgangers slapen.

Wicker Man heeft zijn armen naar beneden, maar halverwege het festival gaan zijn armen ineens naar boven. Iedereen haast zich naar de playa om het spektakel te aanschouwen van explosies en vuurwerk waarmee de man wordt verbrand. Artiesten met vuur vormen samen de conclave of fire en vertonen hun kunsten hier.

Overleven en uitdelen

Het idee van Burning Man is dat iedereen genoeg meeneemt om te overleven én uit te delen. Je hebt altijd een mok mee die je nieuwe Burning man vrienden vullen met water, wodka of wat er ook voor handen is

Burning Man slaapt nooit. Een hele week, vierentwintig uur per dag. Wanneer de zon ondergaat wordt het eindelijk koeler in de hete woestijn. Kunstwerken veranderen in stroboscopen en dj's laten je dansen tot de zon weer opkomt. In de ochtend wordt iedereen weer zen op de deunen van een gigantische harp bij een massale yoga sessie.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors