Philadelphia

Philadelphia

door Marije Tigchelaar

Aan de oostkust van Noord-Amerika ligt de staat Pennsylvania. De hoofdstad is Philadelphia. Deze stad telt ruim anderhalf miljoen inwoners en behoort daarmee tot de zes grootste steden van het land.

Philadelphia is een mengelmoes van vele architectonische stijlen. Koloniale gebouwen staan naast reusachtige glazen skyscrapers. Samen bepalen ze het aangezicht van de stad.

ZELF NAAR Philadelphia?

Bekijk alle 15 reizen naar Philadelphia

City of Brotherly Love

De stad is in 1682 gesticht door William Penn. Hij was een Britse kolonist en een 'Quaker'. Dit was een geloofsovertuiging waarbij afkomst niet belangrijk is. Iedereen die geloofde was gelijk aan elkaar. Dit vonden mensen indertijd een beetje vreemd, waardoor de geuzenterm Quaker (gek) ontstond.

Zelf noemden de aanhangers van het geloof zich de 'Maatschappij van Vrienden'. Hieruit ontstond de naam Philadelphia. Philos is het Griekse woord voor liefde. Adelphos is het Griekse woord voor broer. In de volksmond noemt men de stad nog steeds 'the City of Brotherly Love'.

Boathouse Row

Aan de rand van de stad lig de Schuylkill River. Aan deze rivier staan vijftien boothuizen. Met de bomen van Fairmount Park op de achtergrond is het een mooi gezicht. De boothuizen zijn in gebruik door verschillende universiteiten en roeiverenigingen. Ook organiseert men op deze rivier nog steeds meerdere roeiregatta's per jaar.

's Avonds zijn de contouren van de panden goed zichtbaar door de duizenden lichtjes. Toen de gemeente in 1979 dreigde de huizen te slopen, bedacht men dat ze meer moesten opvallen. Zo ontstond het plan om de boothuizen te verlichten. Op deze manier zouden mensen ze meer waarderen. En dat is gelukt.

Philadelphia Museum of Art

Niet ver van Boathouse Row staat het majestueuze Philadelphia Museum of Art dat is geïnspireerd op Griekse architectuur. Het bestaat uit drie aaneengesloten Griekse tempels. De architect, Julien Abele, was de eerste Afro-Amerikaanse alumni van de University of Pennsylvania.

De kolossale zuilen domineren de buitenkant. Wanneer je binnen door de verschillende zalen van het museum dwaalt, merk je dat er een hoop verschillende soorten kunst tentoongesteld staan. Hier domineren vele kunstenaars. Er zijn zowel stukken uit de renaissance periode als moderne stukken.

Phily Cheese Steak

Met een lege maag hoef je in Philadelphia niet ver te zoeken naar een goede vulling. Je kunt er niet omheen: de Philly Cheese Steak. Op ieder station en op iedere straathoek lacht deze lokale delicatesse je toe.

Naar verluid verkocht Pat Olivieri begin twintigste eeuw als eerste de Philly Cheese Steak. Hij had een hotdog stand op de Italian Market in het zuiden van Philadelphia. Eigenlijk bevat het broodje niet veel meer dan gekruide reepjes rundvlees met gebakken uien en gesmolten kaas. Maar je zal het nergens zo lekker eten als in Philadelphia.

Wat is er te doen in Philadelphia?

  • Philadelphia kun je niet verlaten zonder een Phily Cheese Steak gehad te hebben. Dit broodje is een smakelijke lunch. Wanneer je een grote portie bestelt kan het ook makkelijk als avondeten dienen.
  • De Philadelphia Zoo is de eerste dierentuin van Noord-Amerika. Vanaf de officiële opening in 1874 bekijk je hier allerlei verschillende dieren. Hoewel er sindsdien een hoop vernieuwd is, zijn veel oude gebouwen nog intact.
  • De onafhankelijkheidsverklaring en de grondwet werden in de Independence Hall opgesteld. Tegenwoordig is dit een populaire attractie.
  • Uitgaan is in bijna iedere grote Noord-Amerikaanse stad goed mogelijk, zo ook in Philadelphia. Populaire wijken zijn Old City, South Philadelphia en Northern Liberties.
  • Op veel plekken in Noord-Amerika betaal je belasting over kleding en schoenen. Dit is in Philadelpia niet het geval. Een waar paradijs voor shopaholics dus.

Reizen Philadelphia

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors