Nashville

Nashville

door Daphne Geerligs

De hoofdstad van de zuidelijke staat Tennessee ademt countrymuziek. Melodramatische gitaarrifjes, een snik in de stem en gebroken harten van de vertolkers: dit culturele erfgoed is ontstaan in Nashville.

De muzikale roots van grootheden als Johnny Cash, Dolly Parton en Elvis Presley zijn terug te vinden in deze stad met ruim 800.000 inwoners. Nashville is op Memphis na de grootste stad van Tennessee. Deze staat ligt in het zuidwesten van Noord-Amerika en grenst aan staten als Kentucky, Virginia, Arkanses, Alabama en Georgia.

ZELF NAAR Nashville?

Bekijk alle 19 reizen naar Nashville

Pelgrimsoord van countrymuziek

Vanaf 1925 groeit de populariteit van Nashville's radioprogramma Barn Dance (later Grand Ole Opry) met live muziek. De stad benoemt zichzelf als hoofdstad van de countrymuziek. Tegenwoordig is Nashville's muziekindustrie zo ontwikkeld dat er ook andere genres worden geproduceerd.

De generaties countrymuzikanten die er zijn grootgebracht, bewonder je in Country Music Hall of Fame & Museum. Hier zie je hoe de countrymuziek het kloppende hart van Nashville is geworden. Bekijk de gitaar van Johnny Cash, voel de gouden Cadillac van Elvis en betreed de studio waar Dolly ooit "I Will Always Love You" opnam.

Talent spotten in Music Valley

Een laagstaande zon die achter de skyline zakt, het geluid van cowboylaarzen op de lange straat met honky-tonks. Binnen deze muzikale bars wordt vers countrytalent geboren. Ten overstaan van vele producers die Nashville rijk is, brengen de talenten hun zelfgeschreven nummers ten gehore.

Veertien kilometer ten noordwesten van de stad ligt Music Valley. Hier vind je hét countrypodium van Nashville, the Grand Ole Opry House. Op vrijdag en zaterdag luister je naar countryartiesten en neem je een kijkje achter de schermen.

Universiteit van het zuiden

Naast de muziekindustrie, heeft de stad nog meer te bieden. Zo is de enorme campus van de Vanderbilt University een bezoek waard. Deze prestigieuze universiteit is opgericht in 1883 door Cornelius Vanderbilt met als doel het zuiden van Noord-Amerika een universiteit van wereldklasse te geven. Zoals zijn naam al doet vermoeden, stamt hij af van Nederlandse voorvaderen uit De Bilt.

Als je door het centrum van Nashville loopt, ontwaar je tussen de hoogbouw historische architectuur. Je wandelt langs de steile trappen van het stadhuis Greek Rivival State Capitol naar beneden en struint over de kleurrijke Farmers Market.

Country Lifestyle

Er is geen betere plek om de echte Amerikaanse country levensstijl te leren kennen dan in Nashville. Bij Katy K's Ranch Dressing kun je terecht voor een all-American-outfit. Zij verkoopt de mooiste vintage cowboylaarzen, alle soorten jeanskleding en natuurlijk kitscherige cowboyhoeden.

Ben je er toevallig in juni? Dan draag je deze outfit meteen naar het Country Music Association Festival. Hier treden veel countryartiesten op en het festival trekt tienduizenden bezoekers naar Nashville.

Nash Vegas

Overal in Nashville is live muziek te horen. Het epicentrum van bars, honkey-tonks, restaurants en nachtclubs vind je downtown in The District. Loop hier over Broadstreet en neem een kijkje bij de legendarische Tootsie's Wild Orchid Lounge. Al sinds de jaren zestig een springplank voor aanstormend countrytalent.

De neonverlichte straten en het bruisende nachtleven hebben de stad de bijnaam Nash Vegas opgeleverd. Veel locals en muziekliefhebbers zijn 's avonds te vinden in het uitgaanscentrum van de stad. Trek je cowboylaarzen aan luister bij Bluebird Cafe naar nieuw talent.

Wat is er te doen in Nashville?

  • Ambitie om door te breken in Amerika? Kom van je kruk en test je geluk bij de Open Mic avonden van Bluebird Cafe op Broadway.
  • Koop je eigen country-outfit bij Katy K's Ranch Dressing. Hier vind je de mooiste vintage cowboylaarzen en spijkerjassen.
  • Bezoek in juni het grote Country Music Association Festival en ervaar de echte countrycultuur.
  • Een historisch belangrijke plek in Nashville is het Ryman Auditorium. Hier werd gedurende drie decennia het legendarische radioprogramma Grand Ole Opry opgenomen. Nu laat je je rondleiden en luisteren je naar live muziek.
  • Het Frist Centre for Visual Art mag je niet missen. Het voormalig postkantoor is al een attractie op zich en ook het Art Deco interieur is prachtig om te zien. Er vinden uiteenlopende tentoonstellingen plaats: van Picasso tot Amerikaanse kunst.

Reizen Nashville

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors