Yellowstone National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Yellowstone National Park

door Josephine Meijer

Yellowstone is het oudste nationale park van de Verenigde Staten. Het is onmetelijk groot en vol geisers en hot springs. Het park is namelijk eigenlijk één grote supervulkaan.

Het is koud op de vroege ochtend in september. De weg voor je is gehuld in mist. Door de voorruit zie je plotseling de dampende, zware lijven van een kudde bizons opdoemen in Yellowstone National Park.

ZELF NAAR Yellowstone National Park?

Bekijk alle 33 reizen naar Yellowstone National Park

Voor de toegangshekken is het de Verenigde Staten ten top met hotels, pizzatenten en winkels. Ga je de poort door dan begeef je je plotseling in de absolute wildernis.

Wyoming, Montana en Idaho

Yellowstone National Park is 9000 vierkante kilometer groot en beslaat een aanzienlijk deel van de staat Wyoming. Ook strekt het zich uit over de buurstaten Montana en Idaho. Het park omvat een gebied zo groot als een kwart van Nederland.

In de zomer trekt het park zo'n dertig duizend bezoekers per dag. Dat zijn niet heel veel mensen op zo'n reusachtig terrein. Een file van drie auto's is slechts vaak een goede hint dat ergens een adelaar of een koppel wolven te spotten is.

Ga de auto uit

De weg door het park loopt in twee grote loops en vormt dus de figuur van het cijfer acht. Je kunt het park alleen met je eigen auto bezoeken.

Probeer het park niet in één dag te doorkruisen. Daarvoor is het te groot. Je zult dan meer tegenliggers zien dan dieren. Ga dus vooral ook de auto uit. Vijftien minuten lopen vanaf de hoofdweg heb je de meeste andere toeristen al achter je gelaten.

De North Rim

Je kunt er ook voor kiezen de moeilijker begaanbare delen van het park op te zoeken. Bijvoorbeeld de North Rim van de vulkaankrater Yellowstone waarnaar het park is vernoemd.

Een kronkelende weg leid je naar boven. Je overziet de woestijn Painted Desert. In de verte tekenen zich de rode en zwarte rotswanden van de Grand Canyon af.

Super vulkaan

Yellowstone park is letterlijk één grote supervulkaan. Al mis je de traditionele kegelvorm. De krater presenteert zich als een komvormig dal in de grond.

Onder de dunne aardkorst lopen echter veel hete convectiestromen die een weg naar buiten zoeken. Die vinden ze vooralsnog in duizenden geisers die hun hete stoom of water op gezette tijden door gaten in de aarde naar buiten spuwen.

Het wachten is echter op de werkelijke uitbarsting, die de helft van de Verenigde Staten onder de as zou kunnen leggen. Voorlopig lijkt een eruptie gelukkig niet aan de orde.

Mammoth bronnen

De hitte die zich vlak onder de grond van het Yellowstone park bevindt resulteert bij de Mammoth bronnen zelfs in de oplossing van rotsteen.

Op plekken waar het water weer wat afkoelt zet dat steengruis zich vervolgens af als kalkachtig mineraal. Zo vormt zich een grillig geheel nieuw landschap.

Hot springs

Een absolute breathtaker zijn de hot springs. De helderblauwe kern van deze meertjes worden omkaderd door kleurrijke ringen veroorzaakt door bacteriën. De hot springs krijgen niet voor niets namen mee als Beauty Pool en Emerald Pool.

De Great Fountain, 82 kilometer zuidelijker gelegen bij Old Faithful, doet zijn naam eer aan en barst op gezette tijden uit. Hij spuit dan zijn hete water zo'n zestig meter de lucht in en kan daarmee wel twee uur lang aanhouden. Regenbogen vormen zich in de watermist die neerdaalt op de natuurlijke terrassen.

Wat is er te doen in Yellowstone National Park?

  • De mooiste foto's maak je van de Hot Spring in Yellowstone Park. De oevers van de meren nemen de meest bizarre kleuren aan.
  • Yellowstone is op zich een grote vulkaan. Op veel plekken komt de hete lucht naar buiten en vormen zich daar geisers.
  • Je maakte geweldige wandelingen door het Yellowstone Park. Je parkeert de auto op een makkelijke plek en van daaruit verken je op eigen gelegenheid de mooiste plekjes van het park.
  • Yellowstone Park is vernoemd naar de gelijkname krater in het gebied. De North Rim van de krater kun je bezoeken, maar trek wel goede wandelschoenen aan!
  • Vanaf de North Rim van de Yellowstone krater kun je zelfs de gebergten rondom de Grand Canyon zien!

Reizen Yellowstone National Park

Reviews Yellowstone National Park

Prachtig park buiten het hoogseizoen (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Paola van Bergen op 07 november 2017

Net voor het invallen van de winter heb ik drie dagen in Yellowstone doorgebracht en eigenlijk was het nog tekort. Ik heb genoten van de vulkanische kleuren, de dieren (beer, buffels, bighornsheep) en de gemoedelijke sfeer. Heerlijk met de huurauto toeren en stoppen bij mooie plekken die prima zijn aangegeven op de plattegrond.

Ultieme tip: Bezoek de tourist office en vraag naar tips. Probeer weg te gaan van de gebaande paden waar bussen vol toeristen stoppen en kies net voor een weg die verder op ligt.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Natuur te over (bezocht in juni 2009)

Review geschreven door Jan Kleijn op 07 juni 2017

Yellowstone, een must see voor iedereen die de West kust van Amerika bezoekt en de Nationale Parken aandoet. Zo anders dan de andere parken, groen, meer dieren, woester en heerlijk fris. Een cabin in het park en ontbijten in de Lodge. Met de auto het park verkennen en zoveel te zien, een aanrader!

Pluspunten Yellowstone National Park

  • natuur

Minpunten Yellowstone National Park

  • afgelegen
Ultieme tip: Slaap in het park!
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors