Grand Canyon
8,9
9,0 Algemene ervaring
9,6 Mooi
8,8 Bereikbaarheid
8,4 Wildlife

Grand Canyon

door Niels Posthumus

De Grand Canyon is niet de diepste kloof ter wereld, maar wel de beroemdste. Je kunt de canyon wanden afdalen, panoramafoto's maken of op een glazen plaat boven de peilloze diepte lopen.

Hij is zo'n 450 kilometer lang, zes tot dertig kilometer breed en 1.600 meter diep: de Grand Canyon. Zonder twijfel één van 's werelds bekendste natuurschatten. President Theodore Roosevelt benoemde de Grand Canyon in 1919 tot één van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten.

Southwestern desert

Zes miljoen jaar geleden - volgens recent onderzoek zelfs 17 miljoen jaar - begon de Colorado rivier de Grand Canyon uit te slijpen in het oosten van wat nu de staat Arizona is, op de grens met buurstaat Californië.

Prachtige uitzichten over de Southwestern Desert zijn vandaag de dag het resultaat. Nog altijd slijpt de rivier ongeveer 1,6 centimeter per eeuw uit de bodem van de kloof. In 1979 zette UNESCO het Grand Canyon National Park op zijn Werelderfgoedlijst.

Cotahuari Canyon

De Grand Canyon is niet de diepste kloof ter wereld. De Cotahuari Canyon, nabij het Peruaanse Arequipa, is zelfs twee keer zo diep. Toch is er geen enkele canyon die zo indrukwekkend is en zo tot de verbeelding spreekt. De Grand Canyon oogt ruiger én romantischer dan zijn Peruaanse tegenpool.

De Grand Canyon is dan dus ook een stuk toeristischer. Elk jaar trekt het park 5 miljoen bezoekers. De meeste van hen bezoeken de zuidzijde van de kloof. Het uitzicht is daar mooier.

Rustige noordzijde van de canyon

Al die mensen kunnen jouw panoramafoto's natuurlijk danig verpesten. Het is daarom aan te raden juist naar de noordzijde te gaan.

Daar is het rustiger, en heb je dus meer ruimte om ongestoord van het prachtige landschap vol gelaagde, pilaar-vormige, roodoranje rotsen te genieten. Let wel op: de noordzijde is alleen geopend van half mei tot half oktober.

Overnachten in de Grand Canyon

Voor echte klauteraars zijn er uiteraard genoeg mogelijkheden om af te dalen in de canyon. Trek hier meer dan één dag voor uit. De kloof is diep, en op de bodem, waar de rivier stroomt, is het een stuk warmer dan boven. Eenmaal beneden is het misschien een leuk idee om een stukje te wildwater raften.

Overnachten is geen probleem, zo lang je maar van tevoren boekt. Hotels, campings en herbergen zijn er genoeg. Bedenk wel wanneer je wilt gaan. In juli en augustus komen regelmatig enorme stortbuien voor in de canyon. En dat wandelt toch een stuk minder dan tijdens de maand ervoor, in juni, juist de droogste van het jaar in Arizona.

Grand Canyon Skywalk

Ben je een doorgewinterde adrenalinejunk, maar wil je eens wat anders dan skydiven en bungeejumpen? Dan is er in de Grand Canyon sinds 2007 iets nieuws voor je: de Skywalk.

Het idee is simpel: een glazen plaat steekt vanaf de canyon rand uit boven de peilloze diepte. En lopen maar, tussen je benen door kijkend naar beneden. Wees niet bang. Het is speciaal extradik glas. Je zakt er niet doorheen. Maar of je hersenen dit op het moment suprême kunnen bevatten?

Je moet er wel wat voor doen om de Skywalk te bereiken. Dat kan alleen via een 23 kilometer lange, onverharde weg.

Een lange wandeltocht is de Skywalk niet. De glazen plaat is slechts een paar meter lang. Misschien zit je echter ook wel niet echt te wachten op een eindeloze wandeling, zo zwevend op 1.200 meter boven de Colorado rivier.

Wat is er te doen in de Grand Canyon?

 • Je kunt een groot gedeelte van de Grand Canyon in een keer zien door een helikoptervlucht te maken boven het gebied. Zelfs vanuit de lucht is de grootte moeilijk te bevatten.
 • Je zou het niet snel bedenken, maar ook van de Grand Canyon koop je de nodige souvenirs. Het leuke is dat Indianen veel leuke hebbedingetjes maken die je in dit gebied koopt.
 • Een aantal cafés hebben in het toeristische seizoen optredens van verschillende soorten artiesten. Een unieke kans om met deze bizarre achtergrond een biertje te drinken.
 • In deze open natuur is het 's nachts erg donker in de Grand Canyon. Wanneer wolken de lucht niet bedekken heb je een sterrenhemel zoals je het nog nooit gezien hebt. Nog een reden om te overnachten in het park.
 • Verschillende uitgestippelde routes zijn goed voor een intensieve hike. Vergeet echter niet je eigen water mee te nemen omdat je dit niet op iedere hoek kunt kopen.
Like deze pagina

Reizen Grand Canyon

Reviews Grand Canyon

Geweldig mooi ervaring (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Edith Roubos-zijlstra op 15 december 2017

Vanuit williams kwamen we aan bij de Grand Canyon. Eerst op zoek naar ons hotel Maswik Lodge. Nadat we onze spullen in onze lodge hadden gedumpt zijn we gelijk naar de Rim gelopen. Het weer was bewolkt en best wat wind. Maar o wat was het mooi. Ik was er tot tranen toe ontroerd van. Zo mooi, groots en indrukwekkend.
Rustig aan langs de rim gelopen, savonds redelijk lekker pizza gegeten. Volgende dag ( prachtig weer) eerst een flink stuk met de bus en daarna rustig aan terug gelopen naar de halte ervoor. Bij de haltes en in de bus kan het druk zijn maar als je gaat lopen ben je al snel veel mensen kwijt. Wij hebben hele stukken met zn 3e gelopen en gezeten. Perfect!

Pluspunten Grand Canyon

 • redelijk betaalbaar
 • aardige medewerkers
 • duidelijke wegwijzering

Minpunten Grand Canyon

 • geen
Ultieme tip: Lopen tussen de bushaltes!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondje Grand Canyon (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Laura Hemmer op 11 december 2017

In April/Mei is t perfect weer om hier een hele dag rond te lopen! Wij hebben eerst aan eerst een lang stuk bovenlangs gelopen, maar je kan diep afdalen en de verschillende lagen van het gesteente zien. Neem hier veel tijd voor en een tip: neem veel water mee!

8,3
9 Algemene ervaring
10 Mooi
7 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • overweldigend
 • groot
 • leuke educatieve punten
 • verrekijkers om de verschillende lagen te ontdekken

Minpunten Grand Canyon

 • veel toeristen
 • niet genoeg tijd om alles te zien
Ultieme tip: Neem 1 bolletje bij t ijsbarretje, het zijn mega (!) bolletjes!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wij zijn maar klein vergeleken met zoiets groots. (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Wendy de Klerk-willems op 10 december 2017

Prachtig, nog mooier in het echt. Niets is tegengevallen.
Alle uitkijkpunten staan duidelijk vermeld. Wij waren met onze kinderen en dat maakte het allemaal nog net iets specialer voor ons. We geven ze een avontuur mee om een leven lang met zich mee te dragen.

Pluspunten Grand Canyon

 • betaalbaar

Minpunten Grand Canyon

 • veel toeristen
Ultieme tip: Ga zitten op het muurtje en geniet. Meer niet...
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Ooit in je leven! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Maaike Lubben op 08 december 2017

Zo intens mooi. Laat je door de shuttle bus ergens langs de rim afzetten en neem de tijd voor een mooie wandeling. Vooral uit de buurt van de shuttlestops is het mooi en ben je alleen. Rond zonsondergang een mooi plekje uitzoeken zonder toeristen, biertje of wijntje mee en de ervaring is ongeloverlijk bijzonder

9,0
9 Algemene ervaring
10 Mooi
7 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • natuur
 • wandelin is niet zwaar!

Minpunten Grand Canyon

 • veel toeristen
Ultieme tip: Zonsondergang bekijken op een rustig plekje langs de rim. Helicopervlucht is echt de moeite waard!!!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Havasupai - Grand Canyon (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Monique Janssen op 06 december 2017

Supai is een indianendorp verscholen in een zijtak van de Grand Canyon. Het is indianenreservaat.
Dit dorp is te voet bereikbaar (zo'n 16 km ) of per helicopter. Wij gingen te voet heen. Vanaf daar is het nog eens zo'n 14 km retour om alle schitterende watervallen en prachtige blauwe water te zien. Wij sliepen 2 nachten in de lodge bij de indianen (kamperen is ook mogelijk, beide beperkt aantal plaatsen).
Je mag alleen de canyon in afdalen als je vooraf bij de indianen een permit hebt geregeld.

We hebben hier echt de tijd van ons leven gehad. Mooiste wat we ooit hebben gezien. En dit wordt versterkt door het afzien tijdens de hike, in ons geval bij 40 graden!

Al met al iets wat we nooit meer zullen vergeten en voor altijd een hele mooie herinnering blijft :)

8,5
9 Algemene ervaring
9 Mooi
9 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • de pluspunten van deze specifieke plaats is de schoonheid en de rust

Minpunten Grand Canyon

 • geen
Ultieme tip: Op tijd reserveren, plaatsen zijn beperkt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Amy van Herwerden op 05 december 2017

Iedereen heeft er wel eens iets over gehoord of een foto gezien; de Grand Canyon. Het is moeilijk te beschrijven tot je dit met eigen ogen gezien hebt. Adembenemende uitzichten die zich over vele kilometers uitstrekken, het 'top of the world' gevoel. Op deze plek besef je pas in wat voor gigantisch prachtige wereld wij als mens leven en ervaar je een immens gevoel van vrijheid. Iedereen zou deze plek eenmaal in zijn leven moeten kunnen bewonderen, een ervaring om nooit te vergeten.

Pluspunten Grand Canyon

 • Uitzicht
 • Lifetime experience
 • Faciliteiten in de buurt

Minpunten Grand Canyon

 • Prijzige tours
Ultieme tip: De 'Skywalk' is zeker een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemend! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Sally de Vos op 04 december 2017

Overal waar je kijkt is het mooi. Ik heb zelf hoogtevrees, maar door de beauty of the landscapes ben ik dat spontaan vergeten. Het is behoorlijk druk met toeristen in bepaalde maanden, maar toch kom je ertot rust. Je hebt de mogelijkheid om te klimmen en klauteren om nog mooiere views te zien! Voor de avonturiers..

9,3
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
9 Wildlife
Ultieme tip: Blijf niet bij eerste gebied, maar volg bepaalde routes. Blijf tot zonsondergang!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig! (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Anneke Kooman op 03 december 2017

Een wereldwonder die je moet gezien hebben in je leven. Je kan er goed wandelen op nette paden en het uitzicht is daarom ook echt fantastisch. In de omgeving zijn er genoeg plekken om te overnachten..

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • gratis
 • uitzicht
 • informatie goed
Ultieme tip: Ga maar de north rim.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Grand Canyon National Park (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door michelle Slinkman op 30 november 2017

De Gand Canyon is iets wat op iedereens bucket list zou moeten staan. Ik ben naar de South Rim geweest, dit scheen het mooiste gedeelte te zijn van de GC en ik ben zeker niet teleurgesteld. We kwamen onderweg toevallig native americans tegen die gingen dansen. Echt geweldig!

9,3
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • uitzicht
 • climaat
 • natuur
Ultieme tip: Je kunt met de trein naar de Grand Canyon gaan, dat is er leuk maar vanuit Las Vegas zou ik een VIP tour booken langs de Hooverdam en Route 66. Zo zie je alles jn een keer!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magistraal (bezocht in juni 2005)

Review geschreven door Gerard Freriksen op 22 november 2017

Het meest indrukwekkende natuurverschijnsel dat we ooit zagen. In 1999 met een bustour en een helikoptervlucht veel te kort (1/2 dag) en daarom in 2005 zelf met de auto 2 hele dagen. In die 2 dagen zeer wisselende weersomstandigheden die een prachtige serie foto's en film heeft opgeleverd. Het mooiste was direct na een felle thunderstorm toen de zo'n terug kwam op de natte rotsen die goudkleurig gingen glanzen. Met ook nog een regenboog in de richting van de Painted dessert een magische belevenis

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Minpunten Grand Canyon

 • geen
Ultieme tip: Wandelen van Maswik logde naar Hermits Rest en met de shuttle terug. Langs de vervallen mijn en de kolonie gieren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Magistraal (bezocht in juni 2005)

Review geschreven door Gerard Freriksen op 22 november 2017

Het meest indrukwekkende natuurverschijnsel dat we ooit zagen. In 1999 met een bustour en een helikoptervlucht veel te kort (1/2 dag) en daarom in 2005 zelf met de auto 2 hele dagen. In die 2 dagen zeer wisselende weersomstandigheden die een prachtige serie foto's en film heeft opgeleverd. Het mooiste was direct na een felle thunderstorm toen de zo'n terug kwam op de natte rotsen die goudkleurig gingen glanzen. Met ook nog een regenboog in de richting van de Painted dessert een magische belevenis

Minpunten Grand Canyon

 • geen
Ultieme tip: Wandelen van Maswik logde naar Hermits Rest en met de shuttle terug. Langs de vervallen mijn en de kolonie gieren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Amazing Grand Canyon (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Yannick Jennen op 22 november 2017

The Grand Canyon is always Beautiful! Especially with a sunset. I took this picture in the morning. My family and I walked a lot there and we took al lot of pictures. It was an amazing experience!! Beautiful nature and very impressive!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife
Ultieme tip: I would recommand the bus. Your own car is not an option because there are so many people and the isn’t enough parkingspace for so many people. The bus is very handy.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

mooi plek (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Maureen WeijburgHanegraaf op 21 november 2017

regen mee gemaakt onweer maar het blijft een mooie plek zons ondergaan en zons opgang is oke mooi omte zien neem de tijd ome alles t bekijken veel moois te zien oke veel info te krijgen

Pluspunten Grand Canyon

 • met kaart
 • metplategrond is alles makelijk e vinden
 • veel te zien oke wilde dieren

Minpunten Grand Canyon

 • niet alles is voor mensen met
 • een rolstoel of rolator makelijk te berijken
Ultieme tip: in plaats buiten de grand canyon is een plek waar je lekker kan eten het is een uur rijden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Heel bijzonder moment (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Stephan Eikenboom op 20 november 2017

Een zeer bijzonder verschijnsel. Het meest bijzondere was de zonsondergang bij de horseshoe bend. de lage lichtinval kleurde de rotswanden van de grandcanyon zeer mooi. Er was ook een hele mooie rust wat een hele mooie indruk heeft achtergelaten

7,8
8 Algemene ervaring
8 Mooi
8 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • bereikbaar
 • goed geregeld
 • mooi

Minpunten Grand Canyon

 • druk
Ultieme tip: Ga kijk tijdens zonsondergang.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Bezoek grand canyon (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Esmee Siliakus op 19 november 2017

Onberschrijfelijk zo mooi. Moet je met je eigen ogen aanschouwen. Je kunt dit niet beschrijven. Vooral de grand canyon bekijken per helikopter is waanzinnig. Daarnaast mag het kijken naar de zonsondergang niet ontbreken!!

Pluspunten Grand Canyon

 • onbeschrijfelijk
 • zonsondergang
Ultieme tip: Helikopter vlucht boven de grand canyon
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het prachtige uitzicht bin Grand Canyon (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Sietske Venema op 15 november 2017

Vanaf Phoenix reden wij richting de Grand Canyon vol verwachting. We dachten dat we op het onderste niveau aan kwamen rijden dus heel de weg keek ik uit naar deze prachtige kloof zonder succes. Eenmaal bij de ingang van het national park snapte ik er niets van. Hier moest het toch zijn. Waarom zag ik dan nog niks? (Je begrijpt het al, ik had me er toch iets te weinig in verdiept) maar eenmaal aangekomen bij het eerste uitzichtpunt overtrof het al mijn verwachting. Al die mooie verschillende rooie tinten en de verschillende lagen naar de grond. Adembenemend. Je voelt je daar ineens zo klein. In het park heb je verschillende uitkijkpunten. Je kan gemakkelijk met de auto van punt naar punt rijden maar met een flinke wandeling is het ook prima te doen. Zelf zij we er maar een uur geweest want we reden daarna meteen door naar Las Vegas. Ik kan toch iedereen aanraden om er wel zeker een dag voor uit te trekken en er bijvoorbeeld te overnachten of een wandeling te maken. Het is het meer dan waard!

Pluspunten Grand Canyon

 • de wegen
 • parkeergelegenheid
 • uitzicht
 • goed onderhouden
Ultieme tip: De verschillende uitkijkpunten! Je kijkt je ogen uit. Bezoek je meerdere parken. Neem dan een jaarkaart. Zo kom je elk park binnen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Grand Canyon (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Isja Terng op 14 november 2017

Grand Canyon is echt een mooie plek om te zien! Er zijn heel veel wilde dieren te zien, ik zag bijvoorbeeld een wild hert! Er zijn ook veel uitkijkpunten, maar elk punt is wel anders, wat het echt heel mooi maakt!

Ultieme tip: Rijd er doorheen en stop bij punten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

'Indrukwekkend' schiet tekort (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Gwen Van Kooij-ter Bruggen op 12 november 2017

Iedereen kent de Grand Canyon van de foto's op internet of de beelden op televisie... Maar er daadwerkelijk staan, kan door geen enkel woord omschreven worden. Dat ga ik ook niet proberen. Samen met mijn vriend heb ik de Grand Canyon echt 'beleefd' door drie dagen te hiken. Op aangegeven trails liepen wij, waar wij onszelf elke dag opnieuw overtroffen. Dit effect heeft de Grand Canyon op je. Ik kan niet anders zeggen dan erin gaan! Blijf niet aan de rand. De beleving beneden is zoveel intenser. Op een dag komen wij hier terug, dan willen we de Colorado River raften en het Kaibab trail van noord naar zuid lopen met overnachting in de ranch bij de rivier.

Pluspunten Grand Canyon

 • De trails en de mogelijkheid tot het echt ontdekken van de canyon
 • Veel shuttlebussen
 • Waterpunten
 • Betaalbare restaurants
 • Donatiecontainer op de camping

Minpunten Grand Canyon

 • Veel drukte op uitkijkpunten
Ultieme tip: De Bright Angel trail is de trail met het best begaanbare pad. Let wel op, hierdoor loop je makkelijk een stuk langer door dan gepland, maar je moet ook weer omhoog!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Overweldigend en adembenemend (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Fabiënne Wachters op 11 november 2017

Een trip naar de Grand Canyon is een overweldigende en adembenemende ervaring. Het was gaaf om langs de south rim af te lopen naar de verschillende uitzichtpunten, maar ook een hike in de Grand Canyon was erg gaaf.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
8 Wildlife
Ultieme tip: Ook een hike in de Grand Canyon maken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldige ervaring (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Fabiënne Wachters op 11 november 2017

De eerste keer dat je bijna op de rand van de Canyon staat is een overweldigende ervaring. Speciaal en mooi dat je daar kunt staan en van dat uitzicht mag genieten, want het is werkelijk adembenemend.

9,3
9 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
8 Wildlife
Ultieme tip: De camping in het national park nemen en dan op en neer met de pendelbus. Ook lopend is veel goed te bereiken vanaf daar.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors