Grand Canyon
8,8
8,9 Algemene ervaring
9,4 Mooi
8,7 Bereikbaarheid
8,1 Wildlife

Grand Canyon

door Niels Posthumus

De Grand Canyon is niet de diepste kloof ter wereld, maar wel de beroemdste. Je kunt de canyon wanden afdalen, panoramafoto's maken of op een glazen plaat boven de peilloze diepte lopen.

Hij is zo'n 450 kilometer lang, zes tot dertig kilometer breed en 1.600 meter diep: de Grand Canyon. Zonder twijfel één van 's werelds bekendste natuurschatten. President Theodore Roosevelt benoemde de Grand Canyon in 1919 tot één van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten.

Southwestern desert

Zes miljoen jaar geleden - volgens recent onderzoek zelfs 17 miljoen jaar - begon de Colorado rivier de Grand Canyon uit te slijpen in het oosten van wat nu de staat Arizona is, op de grens met buurstaat Californië.

Prachtige uitzichten over de Southwestern Desert zijn vandaag de dag het resultaat. Nog altijd slijpt de rivier ongeveer 1,6 centimeter per eeuw uit de bodem van de kloof. In 1979 zette UNESCO het Grand Canyon National Park op zijn Werelderfgoedlijst.

Cotahuari Canyon

De Grand Canyon is niet de diepste kloof ter wereld. De Cotahuari Canyon, nabij het Peruaanse Arequipa, is zelfs twee keer zo diep. Toch is er geen enkele canyon die zo indrukwekkend is en zo tot de verbeelding spreekt. De Grand Canyon oogt ruiger én romantischer dan zijn Peruaanse tegenpool.

De Grand Canyon is dan dus ook een stuk toeristischer. Elk jaar trekt het park 5 miljoen bezoekers. De meeste van hen bezoeken de zuidzijde van de kloof. Het uitzicht is daar mooier.

Rustige noordzijde van de canyon

Al die mensen kunnen jouw panoramafoto's natuurlijk danig verpesten. Het is daarom aan te raden juist naar de noordzijde te gaan.

Daar is het rustiger, en heb je dus meer ruimte om ongestoord van het prachtige landschap vol gelaagde, pilaar-vormige, roodoranje rotsen te genieten. Let wel op: de noordzijde is alleen geopend van half mei tot half oktober.

Overnachten in de Grand Canyon

Voor echte klauteraars zijn er uiteraard genoeg mogelijkheden om af te dalen in de canyon. Trek hier meer dan één dag voor uit. De kloof is diep, en op de bodem, waar de rivier stroomt, is het een stuk warmer dan boven. Eenmaal beneden is het misschien een leuk idee om een stukje te wildwater raften.

Overnachten is geen probleem, zo lang je maar van tevoren boekt. Hotels, campings en herbergen zijn er genoeg. Bedenk wel wanneer je wilt gaan. In juli en augustus komen regelmatig enorme stortbuien voor in de canyon. En dat wandelt toch een stuk minder dan tijdens de maand ervoor, in juni, juist de droogste van het jaar in Arizona.

Grand Canyon Skywalk

Ben je een doorgewinterde adrenalinejunk, maar wil je eens wat anders dan skydiven en bungeejumpen? Dan is er in de Grand Canyon sinds 2007 iets nieuws voor je: de Skywalk.

Het idee is simpel: een glazen plaat steekt vanaf de canyon rand uit boven de peilloze diepte. En lopen maar, tussen je benen door kijkend naar beneden. Wees niet bang. Het is speciaal extradik glas. Je zakt er niet doorheen. Maar of je hersenen dit op het moment suprême kunnen bevatten?

Je moet er wel wat voor doen om de Skywalk te bereiken. Dat kan alleen via een 23 kilometer lange, onverharde weg.

Een lange wandeltocht is de Skywalk niet. De glazen plaat is slechts een paar meter lang. Misschien zit je echter ook wel niet echt te wachten op een eindeloze wandeling, zo zwevend op 1.200 meter boven de Colorado rivier.

Wat is er te doen in de Grand Canyon?

 • Je kunt een groot gedeelte van de Grand Canyon in een keer zien door een helikoptervlucht te maken boven het gebied. Zelfs vanuit de lucht is de grootte moeilijk te bevatten.
 • Je zou het niet snel bedenken, maar ook van de Grand Canyon koop je de nodige souvenirs. Het leuke is dat Indianen veel leuke hebbedingetjes maken die je in dit gebied koopt.
 • Een aantal cafés hebben in het toeristische seizoen optredens van verschillende soorten artiesten. Een unieke kans om met deze bizarre achtergrond een biertje te drinken.
 • In deze open natuur is het 's nachts erg donker in de Grand Canyon. Wanneer wolken de lucht niet bedekken heb je een sterrenhemel zoals je het nog nooit gezien hebt. Nog een reden om te overnachten in het park.
 • Verschillende uitgestippelde routes zijn goed voor een intensieve hike. Vergeet echter niet je eigen water mee te nemen omdat je dit niet op iedere hoek kunt kopen.
Like deze pagina

Reizen Grand Canyon

Reviews Grand Canyon

Varen in de grand canyon (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Heidi Zonneveld op 30 juni 2017

Wat een prachtige ervaring en natuur. Eerst een tochtje met de helikopter en toen een boottochtje over de rivier. Erg mooi. Wel erg kort. Zowel de helikoptervlucht als de boottocht. Alles ging aan de lopende band en was allemaal erg toeristisch. Vanuit Las Vegas 3 uur met de bus heen en 3 uur terug. Na de helikopter en boot niet meer genoeg tijd om mee te gaan met de bussen om naar de rim te rijden via het normale schema. Een aardige buschauffeur nam ons in 1 x mee zodat we er nog 5 min konden kijken voor we alweer terug moesten naar de touringcar. Erg gehaast. Kom er graag een keer terug maar dan zelf regelen en de tijd hebben. Want het is en blijft er prachtig.

7,5
7 Algemene ervaring
10 Mooi
6 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • prachtige natuur

Minpunten Grand Canyon

 • de standaard plekken zijn erg toeristisch
Ultieme tip: Zorg dat je met een kleine reisorganisatie gaat. veel geld en lange rij helikopter, korte vlucht, kort boottochtje en 5 minuten op de rim.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Wandeling langs de Grand Canyon! (bezocht in augustus 2012)

Review geschreven door Manique Schilder op 09 juni 2017

Wanneer je in Noord Amerika op vakantie gaat, is een bezoekje aan de Grand Canyon een must. Dit is één van de plekken die me het meeste is bijgebleven. En niet alleen om de prachtige omgeving, maar ook het feit dat het weer van zonnig met een strakblauwe lucht omsloeg naar een donkere storm. En zelfs dan is het een fantastische plek!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • Mooie wandelroutes
 • Bussen
 • Leuke winkeltjes
Ultieme tip: Maak een mooie wandeling rondom de Grand Canyon. Ook rijden er bussen die je van het ene punt naar het andere punt brengen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

De kleuren van de rotsen zijn fantastisch! (bezocht in juli 2009)

Review geschreven door Anita van Hout op 31 mei 2017

's Ochtends om vijf uur de zonsopgang zien aan de rand van de canyon was een ervaring die ik nooit zal vergeten. De eerste keer dat ik dat mocht ervaren was in 1990. Wij zeiden toen tegen elkaar: "Als we ooit kinderen hebben, en ze zijn oud genoeg, nemen we ze mee naar deze plek!" En zodoende waren we met vieren in 2009 opnieuw op deze magische plek. Onze twee zonen van (toen) vijftien en zestien jaar herinneren zich de magie nog altijd. Voor hen en voor ons een reiservaring om nooit meer te vergeten!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • groot
 • natuur
 • overweldigend

Minpunten Grand Canyon

 • drukte
Ultieme tip: Zorg dat je de zonsopgang bij de Canyon meemaakt!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Speechless (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Jolan Zaalberg op 31 mei 2017

Een van de mooiste plekken die ik heb bezocht de laatste vijf jaar. Je bent gewoon speechless als je daar staat!! Het beste is om zelf een auto te huren en rond te rijden. Vergeet niet om naar het glazen platform te gaan!

Pluspunten Grand Canyon

 • uitzicht
 • natuur
 • vriendelijke mensen

Minpunten Grand Canyon

 • geen
Ultieme tip: Ga met de auto zodat je alles kunt zien!! En neem de tijd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De omgeving van de Grand Canyon moet je gezien hebben (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Mandy Wiegerinck op 20 mei 2017

De Grand Canyon is de toeriste trekpleister van Amerika. Het park is ingericht op de vele toeristen. Je kan niet met eigen auto door het park, je moet gebruik maken van pendelbussen. Met de pendelbussen kan je verschillende plekken van de Grand Canyon bekijken.

Pluspunten Grand Canyon

 • natuur
 • uitzicht

Minpunten Grand Canyon

 • toeristisch
Ultieme tip: Boek een helikoptervlucht! Een helikoptervlucht is dé manier om de Grand Canyon in zijn geheel te bekijken. En natuurlijk is het ook een hele ervaring.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Grand Canyon (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Julia ten Elzen op 11 mei 2017

Ik vond de Grand Canyon erg indrukwekkend. De omvang en schoonheid zijn net zoals je verwacht. Wel is het natuurlijk een veel bezochte plek, en het weer was bij ons niet al te best. Maar alsnog vond ik het de moeite waard!

7,3
8 Algemene ervaring
8 Mooi
8 Bereikbaarheid
5 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • natuur
 • uitzicht

Minpunten Grand Canyon

 • veel toeristen
Ultieme tip: Een echt ultieme tip heb ik niet, behalve dat je het zeker moet bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Middagje Grand Canyon (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Juliènne Nauta op 11 mei 2017

Mijn zusje en ik gingen met CanyonTours vanuit Las Vegas een dag de Canyon bekijken op twee plekken. Echt een onwijze aanrader! Je zit wel een hele dag in een bus maar stop bij de Hooverdam en hebt op twee plekken genoeg tijd om de Canyon te zien en foto's te maken. De buschauffeur heeft aan één stuk door gepraat over dingen die we onderweg en in de Canyon tegenkwamen, erg informatief en grappig.

Pluspunten Grand Canyon

 • Prima dagbesteding

Minpunten Grand Canyon

 • kijk van te voren wat het weer wordt
Ultieme tip: Neem zelf eten mee! Er zit het een en ander inbegrepen maar daar moet je maar net van houden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Indrukwekkend uitzicht (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Ellen van Wissen op 09 mei 2017

De Grand Canyon is onwijs indrukwekkend. Het uitzicht reikt zo ver dat het lijkt alsof je de hele wereld kan zien. Onvoorstelbaar dat het zo oud is en zo diep ligt. Geweldig mooi en imposant, een echt must see voor elke wereldreiziger.

Pluspunten Grand Canyon

 • Goede voorzieningen
 • mooi natuurpark
 • verschillende wandelingen

Minpunten Grand Canyon

 • veel toeristen
 • te groot voor 2 dagen
Ultieme tip: De Horseshoe bend is een van de mooiste plekjes die ik heb gezien. Dit is waar de Colorado rivier een bocht maakt in de vorm van een hoef.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Grand Canyon, North Rim (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Marco Jonk op 08 mei 2017

De Grand Canyon, wie kent deze highlight niet! Nog steeds een must visit als je in de buurt bent. De North Rim was een fijn bezoek, het was er minder druk dan de zuidelijke kant. Hele fijne campgrounds en gezellige mensen!

Pluspunten Grand Canyon

 • Prachtig
 • goedkoop

Minpunten Grand Canyon

 • toeristisc
Ultieme tip: Om de Grand Canyon echt de zien moet je toch een flinke hike maken. Een simpele hike is langs de rand, maar je kan er ook voor kiezen om de Canyon in te gaan
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Grand Canyon (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Sandra Boogert op 07 mei 2017

De prachtige uitzichten in de Grand Canyon lijken soms meer op een schilderij! Regelmatig knijpen we elkaar even om te testen of dit allemaal wel echt is. Prachtige wandelingen en een gratis bus die ons af zet bij de mooiste plekjes!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • sprookjesachtig
 • onwerkelijk
 • natuurwonder
Ultieme tip: Vanuit Williams met de trein naar de Grand Canyon reizen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hiking en sunset in de Grand Canyon (bezocht in september 2016)

Review geschreven door evelien reenalda op 07 mei 2017

Wat een overweldigende ervaring is een bezoek aan de Grand Canyon! Je moet dit natuurwonder echt een keer met eigen ogen gezien hebben om te beseffen wat een bijzonder stukje natuur dit is. De wandelroutes zijn goed te doen, ook voor beginnende wandelaars. Tijdens het wandelen ontdek je de mooie uitzichten, maar ook de wilde dieren die er leven en de geschiedenis van de Grand Canyon. Daarmee is dit echt een must-visit voor stellen, gezinnen, backpackers en natuurliefhebbers.

Pluspunten Grand Canyon

 • Prachtige natuur
 • Leerzaam
 • Betaalbaar
 • goed bereikbaar

Minpunten Grand Canyon

 • Veel toeristen
Ultieme tip: Trek je wandelschoenen aan en wandel langs de Grand Canyon, de uitzichten zijn adembenemend!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bezoek Grand Canyon (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Joey Donkers op 07 mei 2017

Een bezoek aan de Grand Canyon heeft iets magisch. Zoveel miljoen jaar geleden is dit gebied ontstaan en dit is ook duidelijk te zien. De entree van het park bedraagt $30 per normale auto. Alle inzittenden krijgen dan toegang tot het park. Ik heb gekozen voor een jaarpas voor alle parken in Amerika aangezien ik nog Yosemite National Park, Sequoia National Park en Death Valley bezoek. Deze pas kost $80. Tijdens het bezoek heb ik ervoor gekozen om de auto gratis bij het visitor center te parkeren en vanuit daar met een van de gratis shuttle bussen naar Grand Canyon Village te gaan. Hiervandaan heb ik de Rim trail gelopen die tot aan het visitor center loopt. De afstand is ongeveer vijf kilometer en door de geweldige uitzichten kom je ogen te kort! Er zijn voldoende rustmogelijkheden en er zijn verschillende toiletten aanwezig tijdens de trail. Trek voor deze trail een ochtend of middag uit. Dit heb je wel nodig als je af en toe stopt. Er zijn ook andere trails te lopen die een stuk uitdagender zijn voor de wat gevorderde wandelaars. Alle faciliteiten waren goed onderhouden en alles was goed geregeld. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om de Grand Canyon te ervaren. In het Nationale park kan je een fiets huren maar ook een helikoptervlucht behoort tot de mogelijkheden. In het visitor center kan je een gratis map halen van het park en kunnen de medewerkers je vragen beantwoorden. Op verschillende plaatsen kon je je waterfles weer vullen met heerlijk Grand Canyon Spring water. Ik ben in elk geval een fantastische ervaring rijker. Mocht je nog twijfelen? Niet doen en gaan!

9,3
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Grand Canyon

 • geweldige uitzicht
 • memorabele ervaring
 • goede faciliteiten
 • voor iedereen toegankelijk

Minpunten Grand Canyon

 • Vanaf eind Mei tot en met September kans op veel touristen
Ultieme tip: Plan van te voren je bezoek. Ben je met de auto dan kan het handig zijn om niet te parkeren bij het visitor center maar bij Grand Canyon Village. Neem altijd voldoende water mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Blijft een mooie plek (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Maureen WeijburgHanegraaf op 07 mei 2017

Er is veel te zien en als je geluk hebt zie je een witte vos en herten. Sommige plekken zijn voor een rolstoel minder toegankelijk, maar er blijft veel te zien. Er is veel verscheidenheid van kleuren als de zon zakt of opkomt.

Ultieme tip: Neem de tijd om alles te bekijken, ik ben er een paar keer geweest. De zonsopgang- en ondergang is mooi maar met regen en onweer is het ook mooi om te zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Big nature (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Johan Reinders op 15 januari 2017

Geweldige natuur, er zijn vele mooie uitzichtpunten en allemaal bijzonder om te zien.
Neem hier ruim de tijd om rond te kijken en de helicoptertour is echt een aanrader maar laat een geweldige indruk achter.

Pluspunten Grand Canyon

 • overweldig natuurschoon.

Minpunten Grand Canyon

 • geen minpunten.
Ultieme tip: Doe de Imperial Helicoptertour.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors