Memphis

Memphis

door Nina Bergh

Het is de geboorteplaats van rock-'n-roll en de thuisbasis van de blues: Memphis, Tennessee. Bezoek Graceland, de woning van muzieklegende Elvis Presley, of neem een kijkje bij Sun Studio waar o.a. Johnny Cash zijn platen opnam.

Memphis is met 674.000 inwoners de grootste stad van Tennessee. De stad is vernoemd naar de hoofdstad van het oude Egypte en grenst direct aan de zuidelijke staten, Arkansas en Mississippi. Je vindt hier indrukwekende musea, waaronder het National Civil Rights Museum, Sun Studio en Graceland. Treed in het voetspoor van grootheden als Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en B.B. King, en ontdek het muzikale Memphis.

ZELF NAAR Memphis?

Bekijk alle 19 reizen naar Memphis

Geboorteplaats van Rock-'n-Roll

In de zomer van 1954 brengt Sam Phillips, eigenaar van Sun Studio, de eerste single van Elvis Presley uit. Elvis' achtergrond in gospel, country en blues, gecombineerd met zijn ongekende gevoel voor ritme ontketenen een ware revolutie. Er ontstaat een nieuwe stijl: rock-'n-roll. Muziek wordt een 'way of life'.

Al vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw trekt Memphis massa's muzikanten en muziekliefhebbers aan. Een tour door Sun Studio geeft je een kijkje achter de schermen van deze muziekstad. Beluister de originele tapes van B.B. King of Johnny Cash. Poseer voor een foto op de exacte plek waar Elvis zijn nummers inzong. En laat je verbazen door de vermakelijke verhalen van de rondleiders.

I'm going to Graceland

Spring in een van de gratis shuttlebusjes en vervolg je muzikale tour met een bezoek aan Graceland. Elvis Presley werd geboren in Mississippi, maar groeide op in Memphis. Sinds zijn dood is het landhuis Graceland een waar pelgrimsoord. Miljoenen Elvis fans komen hier naar toe om hun eer te betonen aan de King.

Graceland is indrukkwekkend, ook voor de niet-Elvis fan. Met houten muren, mosgroen tapijt en een namaak waterval in de woonkamer is het een goed voorbeeld van de befaamde jaren zeventig stijl. In de achtertuin vind je onder andere Elvis' favoriete auto, een knalroze cadillac, zijn persoonlijke vliegtuig, de Lisa Marie, en een gigantische collectie Elvis memorabilia.

National Civil Rights Museum

Op 4 april 1968 werd de Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis. Zijn begrafenis werd bijgewoond door meer dan 150.000 mensen en gevolgd door vele miljoenen kijkers voor de televisie.

Het motel bleef geopend tot in 1982. In de jaren daarna werd het omgebouwd tot museum ter nagedachtenis aan King en de burgerrechtenbeweging. In de vaste tentoonstelling wordt de strijd van Afro-Amerikanen belicht. Vanaf het moment dat de eerste zwarte slaven aan land kwamen in 1619 tot aan de dood van de 'I Have a Dream'-priester.

Beale Street

Op zoek naar vermaak in de avond? In Memphis is op veel plaatsen live muziek te horen. Het bruisende hart van de stad vind je in en rondom Beale Street. Vroeger traden hier honky-tonk en blues muzikanten op.

Nu vind je er allerlei soorten muziekgenres naast elkaar. In Beale Street heerst een carnavaleske sfeer en bezoekers swingen er dan ook iedere avond vrolijk op los. Heb je haast? Dan is er zelfs de bier to-go bar.

In Beale Street vind je ook een hele reeks restaurants. Net als in de andere zuidelijke staten zijn ze hier gek op barbecueën en alles dat met vlees te maken heeft. Wat dacht je van gebarbecuede spaghetti voor de lunch? Of de smoked pulled-pork, Memphis-style?

Wat is er te doen in Memphis?

  • Ben je in Memphis, dan ga je natuurlijk naar Graceland. Het voormalige stulpje van Elvis Presley is omgetoverd tot museum en staat vol memorabilia van de King. Van privé vliegtuig tot theekopje, hier vind je alles!
  • 's Avonds is Beale Street de place to be. De straat is afgesloten voor auto's en staat stampvol feestende mensen. In de café's vind je swingende live muziek en genoeg lekkers om te eten en drinken.
  • Memphis kun je niet verlaten zonder deepfried funnel cakes geproefd te hebben. De beste variant van deze gefrituurde snack vind je in Beale Street.
  • Bezoek het indrukwekkende National Civil Rights Museum. Hier wordt aandacht besteed aan de moord op Martin Luther King en de strijd van Amerikaanse burgerrechtenactivisten.
  • In het Peabody Hotel loopt iedere dag een parade van eendjes in een rechte lijn naar de binnenfontein van het hotel. De traditie, begonnen in 1933, trekt massa's toeristen.

Reizen Memphis

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors