Montana

Montana

door Yasmin Visser

De staat van de schatten, Montana. Deze parelachtige Amerikaanse staat heeft als hoogtepunt het Glacier National Park waar je honderden hikes loopt en je vergaapt aan de grootste gletsjers van Amerika.

De bijnaam voor Montana is Treasure State, vanwege de rijke mineralen die hier vroeger te vinden waren. Tegenwoordig moet je de rijkdom van Montana vooral zoeken in de pure, ongeschonden natuur. De frisse lucht lijkt je longen helemaal schoon te maken.

ZELF NAAR Montana?

Bekijk alle 10 reizen naar Montana

Dunbevolkt Montana

Montana ligt in het noorden van Noord-Amerika en grenst met buurland Canada. Montana grenst verder aan de staten Idaho, North en South Dakota en Wyoming.
De hoofdstad van Montana is Helena. Er zijn verder maar weinig grote steden te vinden. Montana is één van de meest dunbevolkte staten van Amerika. Dit is terug te zien in de verhouding van twaalf stuks vee op één inwoner van de staat.

Glacier National Park

In het noordwesten van Montana ligt het Glacier National Park. In dit park vind je de bergen die door de oorspronkelijke bewoners Shining Mountains genoemd werden. Glacier National Park is in 1910 opgericht en grenst aan de het Canadese Waterton Lakes National Park. Eigenlijk vormen de twee parken één groot park: Waterton-Glacier International Peace Park.

Het Glacier National Park is vernoemd naar de verschillende gletsjers in het gebied. Maar naast gletsjers zie je ook weilanden, bossen en meren. In het gebied wonen bovendien veel dieren, zoals grizzlyberen, wolven, berggeiten en ontelbaar veel vogels.

Going to the sun

Je komt aan in het dorpje Whitefish. Vanaf hier rijd je gemakkelijk met de auto het Glacier park in om over de beroemde Going-to-the-Sun-road te toeren. Deze tachtig kilometer lange weg gaat van oost naar west door het hart van het nationale park.

Binnen twee uur kun je de route uitrijden, maar het is leuker om af een toe te stoppen bij een camping langs de weg om één van de dertienhonderd hikes van dit park te doen.

Smeltende gletsjers

Vanaf de Jackson Glacier Overlook, op de Going-to-the-Sun-road, heb je het beste uitzicht op de gelijknamige gletsjer. Door het warmer wordende klimaat smelten veel gletsjers. Ooit telde het park honderdvijftig gletsjers, nu zijn dat er hoogstens vijftig.

De grootste gletsjer in het Glacier National Park is Grinnell Glacier, maar ook deze gletsjer begint in omvang te krimpen. De gletsjers worden nauwkeurig in de gaten gehouden en gemeten, maar ecologen weten niet wat ze tegen het smeltproces kunnen doen. Sommigen voorspellen dat in 2030 alle gletsjers in het Glacier National Park verdwenen zullen zijn.

Hike naar Iceberg Lake

Tijdens de route kom je langs verschillende meren, gevormd door de gletsjers. Zo zie je Lake McDonald en St. Mary Lake. Aan het einde van de weg kom je bij Iceberg Lake. Je stopt bij de Many Glacier Ranger Station.

Hier begint de zes uur lange tocht door het bergachtige gletsjerlandschap van Glacier National Park. Je loopt door de weidse velden van de Many Glaciers vallei. Er zijn bijna geen bomen om je het zicht op de massieve bergen te ontnemen.

Drijvend ijs

Op de hellingen zie je af en toe wat berggeiten grazen. Opeens zie je in de verte wat donkerbruins bewegen. Dat is geen berggeit, dat is een grizzlybeer.

Na een paar uur lopen kom je bij Iceberg Lake. De toppen van de hoge grijskleurige bergen zijn op sommige plekken bedekt met ijs. In het meer drijven enorme ijsbrokken, wachtend tot de warmte hen doet smelten.

Wat is er te doen in Montana?

  • Montana staat bekend om het vliegvissen. In vele meren in het noordwesten van Montana sta je met je visserspak en lieslaarzen klaar om vissen te vangen. Bij vliegvissen gebruik je daarvoor met de hand gemaakte kunsvliegen.
  • Maak vlakbij Cooke City, in het zuiden van Montana en bij de grens met Wyoming, een tocht met sledehonden. Dit kan alleen in de winter, als er voldoende sneeuw ligt.
  • Bozeman is een klein stadje gevuld met boeren en studenten. De Bridger Mountains staan altijd op de achtergrond van de stad. Elk jaar vindt er een rodeo plaats in Bozeman, waarbij teams tegen elkaar strijden tijdens bijvoorbeeld het koeien melken.
  • Little Bighorn Battlefield is één van de beroemdste Amerikaanse slagvelden. Eind 19e eeuw streden hier twee indianenstammen tegen de 'blanken'. Leer over dit oorlogsverhaal in het bezoekerscentrum.
  • In oost Montana zijn in the middle of nowhere vele opgravingen gedaan. Via de Montana Dinosaur Tour kom je langs alle plekken waar dinobotten gevonden zijn van miljoenen jaren oud.

Reizen Montana

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors