San Francisco

San Francisco

door Niels Posthumus

San Francisco is een verrassend koele, erg liberale en kleurrijke stad. Wijken als Castro en The Mission horen tot de leukste van de Verenigde Staten. De Golden Gate Bridge is wereldberoemd.

Vergeet Los Angeles. Natuurlijk is dat de stad van Hollywood, Baywatch, Beverly Hills en de Walk of Fame. Eén en al glitter en glamour. Maar de leukste stad van de Verenigde Staten ligt 850 kilometer noordelijker: San Francisco. De meest liberale stad van het land, multicultureel en de homohoofdstad van de wereld. Alleen een beetje frisjes in de winter misschien.

ZELF NAAR San Francisco?

Bekijk alle 78 reizen naar San Francisco

Golden Gate Bridge

De stad ontstond toen goudzoekers in de achttiende en negentiende eeuw naar Californië stroomden op zoek naar rijkdom en geluk.

De naam van de Golden Gate Bridge, misschien wel de beroemdste brug ter wereld, is hiervan afgeleid. Knalrood, 2737 meter lang en in vier jaar gebouwd, tussen 1933 en 1937. Het is het gezicht van de stad.

De brug over de Golden Gate zeestraat, die de baai van San Francisco verbindt met de Stille Oceaan, komt voor in tientallen films en televisieseries.

Victoriaanse Full house huizen

Dat geldt ook voor de Victoriaanse huizen in San Francisco. De bekendste is de straat dat als decor diende voor de comedyserie Full house.

En wat te denken van de 'cable cars'? Trammetjes speciaal ontworpen voor de steile hellingen in de stad. San Francisco is op 43 heuvels gebouwd en de straten lopen soms in scherpe hoeken omhoog.

Flowerpower

In de jaren zestig was het liberale San Francisco voor hippies de flowerpower capital van de wereld.

Nog altijd wordt er over seks en drugs toleranter gedacht dan op veel andere plekken in de Verenigde Staten. Vergeet echter niet dat bijvoorbeeld het roken van een jointje er toch echt net zo strafbaar is als elders in het land.

San Francisco ontwikkelde zich de laatste jaren met name als wereldwijde homohoofdstad. Vooral de gay-wijk Castro is beroemd.

The Mission

Ook in andere wijken bruist het. The Mission, een stadsdeel waar veel Mexicanen wonen, is een plek waar je heen gaat voor de hippe nachtclubs en restaurantjes.

Check er 's avonds de bar Medjool. Vanaf het dakterras heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Overdag is The Mission ook zeker een bezoekje waard. De wijk staat bekend om zijn kleurrijke muurschilderingen.

Alcatraz

De beste manier om San Francisco te ontdekken is via de '49 Mile Scenic Drive'. De route voert je langs alle bezienswaardigheden in de stad, zoals Alcatraz.

Alcatraz is het voormalige gevangeniseiland, waarop alleen de aller zwaarste criminelen, zoals Al Capone, werden opgesloten. Ontsnappen was nagenoeg onmogelijk.

49 Mile Scenic Drive

De 'Drive' leidt door de verschillende culturele wijken. Langs de Japanse theetuinen, de oudste en grootse Chinatown van de Verenigde Staten en door het Italiaanse deel van de stad.

Ook de museumliefhebber komt tijdens de tocht uitgebreid aan zijn trekken. Het San Francisco Museum of Modern Art is wereldberoemd.

Het Exploratorium is één van de origineelste wetenschapsmusea op de aardkloot.

Koude stad

Af en toe even naar binnen zijn kan in San Francisco overigens helemaal geen kwaad. Niet dat het er veel regent, maar het is er wel veel koeler dan je zou verwachten.

In de zomer is het er met zo'n 15 graden Celsius gemiddeld niet warmer dan in Nederland. Dit is een gevolg van de koele mist die altijd over de stad hangt, een resultaat van botsende luchtstromen.

San Francisco biedt dus alles, behalve een strandvakantie.

Wat is er te doen in San Francisco?

  • Fiets over de Golden Gate Bridge, het kenmerk van de stad. De vuurrode brug is drie kilometer lang en bijna 80 jaar geleden gebouwd.
  • Laat je tijdens een Alcatraz tour informeren over de geschiedenis van het gevangeniseiland. Vele misdadigers waaronder de beruchte Al Capone hebben op dit eiland hun straf uit moeten zitten. De populaire tour is vaak uitverkocht dus wees er snel bij.
  • Rijd door de steile straten van San Francisco in een traditionele cable car. Deze trammetjes zijn ideaal en brengen je snel op je bestemming.
  • Waan je terug in de hippie jaren in Haight-Ashbury. De vele alternatieve winkels en gekleurde huizen geven de wijk een echte flowerpower sfeer.
  • Loop door de straatjes van het reuzachtige Chinatown. De geuren komen uit elke winkel en hier vind je bijna alles wat met China te maken heeft. Let bij het ingaan van de wijk op de gedetailleerde poorten.

Reizen San Francisco

Meer San Francisco

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors