Alaska

Alaska

door Katja Keuchenius

Alaska is de grootste en dunst bevolkte staat van de Verenigde Staten. De wildernis net onder de Noordelijke IJszee herbergt de hoogste berg van Noord-Amerika en natuurparken als Denali.

Ruige sneeuwtoppen tekenen de horizon van Alaska in het uiterste noordwesten van de Noord-Amerika. Geen mens te bekennen in de wijde omtrek. Regelmatig zie je tussen de bomen een beer schuifelen. Een arend vliegt boven je en elanden steken de weg over in de koudste provincie van de Verenigde Staten.

ZELF NAAR Alaska?

Bekijk alle 12 reizen naar Alaska

Denali National Park

Alaska is verreweg de grootste staat van de Verenigde Staten en tegelijk de dunst bevolkte. Alaska beslaat 1,7 miljoen vierkante kilometer aan bossen en sneeuwlandschappen. Dat is een gebied ongeveer 41 keer zo groot als Nederland.

In een busje rijd je over de uitgestrekte hoofdweg van het Denali National Park. Je mag er niet met je eigen auto rijden. Naaldbomen bedekken het weidse landschap.

Al snel spot je enkele herkauwende elanden. Ze staan er vredig bij. Hun grote lichamen, langwerpige snuit en enorme gewei zien er imponerend uit. Na bizons zijn elanden de grootste landdieren in Noord-Amerika.

Mount McKinley

Voordat de passagiers in de gaten hebben wat er gebeurt, zet de chauffeur de bus stil. Een wolf loopt even later vlak langs de bus. Verderop zie je een grizzlybeer en een groepje bevers langs het water.

Bij een het rustige Wondermeer stap je uit. Mount McKinley neemt bijna de hele horizon in beslag. McKinley is de hoogste berg van Noord-Amerika.

Zijn hellingen zijn niet bijzonder steil. Maar de berg reikt wel tot een hoogte van 6194 meter. Het vlakke water van het wondermeer reflecteert de besneeuwde top.

Russisch grondgebied

Alaska was in de eerste helft van de negentiende eeuw nog Russisch grondgebied. Russische pelsjagers hadden het er voorzien op bevers en zeeotters.

In 1867 kochten de Verenigde Staten het hele gebied voor 7,2 miljoen dollar, twee cent per vierduizend vierkante kilometer.

Er leven nu voornamelijk blanke Amerikanen in Alaska, zo'n zeventig procent van de totale bevolking. De meeste overige bewoners stammen af van inheemse volkeren, zoals de Tsimshian. Deze inheemse volkeren trokken ruim 30.000 jaar geleden naar Alaska.

Antropologen zijn altijd vooral gefascineerd geweest door de potlatch festivals bij de inheemse volkeren. Rijke families of stammen organiseren feesten waarbij zij spullen als dekens uitdelen om hun rijkdom te tonen. Potlatches zijn al een eeuw bij wet verboden, maar vinden steeds in het geheim plaats.

Anchorage

Veertig procent van de inwoners van Alaska woont in de grootste stad van Alaska, Anchorage. Het is echter niet de hoofdstad van de staat. Dat is 30.000 zielen tellende Juneau, gelegen in een zuidelijke uitloper van de staat.

Anchorage ligt aan de zuidkust van Alaska. Toch ligt de stad noordelijker dan Oslo, Helsinki, Stockholm en Sint Petersburg. Hier kun je 's winters dus het noorderlicht bekijken.

Lange kustlijn

Met een boot kun je langs de fjorden in de zuidelijke golf van Alaska varen. Zeeleeuwen liggen daar in grote getalen langs de witte ijskusten.

Aan de zuid- en westkust grenst Alaska aan de Stille Oceaan. De Noordelijke IJszee bakent de noordkust af. Alaska heeft een langere kustlijn dan de rest van de Verenigde Staten bij elkaar.

Enorme vinnen cirkelen om de boot. Walvissen tillen zich soms plotseling uit het water, gevolgd door de iets kleinere orka's. In Alaska zijn mensen slechts een kleine diersoort.

Wat is er te doen in Alaska?

  • Bekijk in de winter het Noorderlicht bij Anchorage. Dit is de grootste stad van Alaska.
  • Alle wilde dieren lopen in Alaska gewoon om je heen. Beren en wolven wonen in de achtertuin van menigeen inwoner.
  • Het Wondermeer is een heerlijke plek om even uit te rusten en de omgeving in je op te nemen.
  • Mount McKinley is de hoogste berg van Noord-Amerika. Ook de minder ervaren wandelaar kan hier een tochtje maken want de berg is gek genoeg niet heel erg steil. Wanneer het bedekt is met sneeuw moet je wel zorgen voor goed materiaal.
  • In het water rondom Alaska zwemt veel vis. Vers uit de zee eet je de beste zalm. Ga langs de kust dus op zoek naar een visrestaurant en laat je verwennen!

Reizen Alaska

Meer Alaska

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors