Feesten: Halloween

Feesten: Halloween

door Marjolein den Dekker

Trick or treat! De nacht van 31 oktober op 1 november is een donkere nacht met heksen, vampieren, monsters, maar ook verlichte pompoenen en snoepende kinderen. Maar wat vieren de Amerikanen eigenlijk voor feest met Halloween?

Alle spooky verhalen en de meeste Halloween-tradities stammen uit een ver verleden. Halloween is eeuwen geleden al ontstaan in Ierland. Op de laatste dag van oktober wordt volgens de Keltische kalender All Hallows Eve ofwel de avond vóór Allerheiligen gevierd. De Kelten vierden dan oudejaarsavond: de oogst is binnen, het zaaigoed klaar voor volgend jaar en dus was het tijd voor feest. Maar er werd niet alleen gefeest. De Kelten geloofden ook dat op die dag de geesten van alle doden, terugkwamen om in een levend lichaam te treden voor het jaar daarop. Om de kwade geesten te weren droegen mensen maskers en maakten ze lampionnen. Toen de Romeinen Ierland binnenvielen, mengden ze hun tradities met de Keltische tradities en zo ontstonden de Halloween-gewoontes hoe we die nu kennen. 

ZELF NAAR Verenigde Staten?

Bekijk alle 262 reizen naar Verenigde Staten

Día de los Muertos

Voor veel Amerikanen is het idee van stilstaan bij de doden ondergeschikt aan het vieren van Halloween. Het huidige Halloween is een mix van het Keltische feest en het katholieke Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november. In de kerk staat men deze dagen stil bij alle heiligen, martelaren en 'gewone' doden.

Dat laatste staat beter bekend als Día de los Muertos en wordt vooral door Mexicanen gevierd. In een staat als New Mexico zijn Halloween en Dia de los Muertos samengesmolten tot één feest. In andere staten staat Halloween in het teken van uitgedoste optochten. De meest beroemde parade is waarschijnlijk die van New York City.

Jack-o'-lantern

Pompoenen zijn overal met Halloween, om op te eten maar vooral ter decoratie. De meest bekende is de zogenoemde Jack-o'-lantern. In deze uitgeholde pompoen wordt een gezichtje gesneden en kaarsje geplaatst. Ze griezelige gezichten moeten zijn bedoeld om boze geesten te weren. 

De naam Jack-o'-lantern zou voortkomen uit een legende in Ierland waarbij ene Jack een deal met duivel maakt en zijn geest voor eeuwig ronddwaalt op aarde. Hij krijgt een lantaarn van de duivel om zijn weg te verlichten. 

Pompoenen productie

Al die pompoenen voor Halloween moeten ook ergens vandaan komen. Voor de staten in de Midwest van Amerika zorgen voor de gigantische productie. Bijna zevenhonderd miljoen kilo aan pompoenen wordt er jaarlijks geoogst in staten als Illinois, Indiana en Ohio.

De oranje reuzen worden niet alleen gebruikt ter decoratie, maar ook voor consumptie. Vooral de pumpkin pie is populair met Halloween, maar ook met Thanksgiving eind november.

Punkin Chunkin

Wanneer Halloween is afgelopen is het in de staat Delaware tijd voor het Punkin Chunkin festival. In Sussex County komen honderden mensen bijeen om pompoenen zo ver mogelijk door de lucht te schieten.

In een uitgestrekt landschap staan grote apparaten naast elkaar met daaromheen groepjes mensen. Met behulp van gigantische kattapulten vliegen de oranje pompoenen door de lucht. Het wereldrecord pompoengooien zou inmiddels op meer dan zeven kilometer staan.

Reizen Verenigde Staten

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors