Yosemite National Park

Yosemite National Park

door Katja Keuchenius

Terwijl miljoenen toeristen de overweldigende natuur van Yosemite vallei bewonderen, jagen parkopzichters brutale beren weg met rubberen kogels en stichten ze brandjes om de mammoetbomen te beschermen.

In het Yosemite National Park van Californië loop je tussen de naaldbomen en over open grasvlaktes. In de verte zie je rook opstijgen uit de bossen. Bijna constant hoor je het geruis van vallend water.

ZELF NAAR Yosemite National Park?

Bekijk alle 36 reizen naar Yosemite National Park

Per jaar bezoeken 3,5 miljoen mensen het populaire natuurgebied. Zij gaan bijna allemaal naar Yosemite Valley, waar een verzameling wereldberoemde natuurwonderen ligt verstopt.

Yosemite Vallei

De Yosemite vallei herbergt één van de hoogste watervallen ter wereld. Van kilometers afstand kun je haar al bewonderen. Gehuld in grote nevelwolken stort de Yosemite waterval van 740 meter naar beneden.

Die hoogte wordt echter overtroffen door El Capitan, de rotsige afgrond die de andere zijde van de vallei beheerst. Klimmers van over de hele wereld hangen trots aan de 900 meter hoge wand. Een tijdje sprongen BASE jumpers er regelmatig met een parachute vanaf. Sinds 1980 zijn deze gevaarlijke sprongen echter verboden.

Nog stukken hoger dan El Capitan is de Half Dome. Dit enorme rotsblok torent met bijna anderhalve kilometer boven de vallei van Yosemite uit. Half Dome heeft de vorm van een halve koepel. De andere helft lijkt er te zijn afgevallen, maar deze heeft in feite nooit bestaan.

Afhankelijke wildernis

De Yosemite vallei beslaat slechts één procent van het Yosemite National Park. Nog 3.062 vierkante kilometer aan vrijwel onaangetaste wildernis ligt binnen de parkgrenzen. De bergketen Sierra Nevada loopt er dwars doorheen.

De dieren en begroeiing die in het natuurgebied huizen, hebben toezicht nodig. Ironisch genoeg brengt de goedbedoelde bescherming van de Amerikanen ook risico's met zich mee. Er zijn soms vreemde maatregelen nodig om de gevaren tegen te gaan.

Zwarte beren

Bekende Yosemite bewoners zijn de zwarte beren. Niet lang geleden bezorgden zij bezoekers van het park nog veel vermaak door eten te stelen en geparkeerde auto's binnen te dringen. Het werd goedgekeurd en was een van de grote attracties van het park.

Het beleid rondom dit brutale spektakel is echter omgegooid. Vanwege te veel vernielingen leren de beren nu om niet meer afhankelijk te zijn van mensenvoedsel. Schrik niet van de rubberen kogels die op de dieren worden afgevuurd om ze te verjagen.

Mammoetbomen

Andere belangrijke bewoners van het Yosemite park zijn de reusachtige mammoetbomen. Met je hoofd in je nek speur je naar de top. Groter, langer en ouder dan elke andere boomsoort reiken deze reuzenbomen soms tot boven de zestig meter. Met tien mensen kun je een boom vaak nog niet omringen.

Het gaat niet heel goed met de mammoetbomen. Ozonvervuiling maakt hen gevoeliger voor insecten en ziektes. De bomen hebben verder een vreemd onderhoud nodig. De zaden van de mammoetboom gedijen namelijk alleen in een enigszins verbrande bodem. Sinds kort stichten de parkmedewerkers daarom gecontroleerde branden.

Ahwahneechee's en activisten

Vroeger zorgden de Ahwahneechees voor de brandjes. Deze Indianenstam leefde in het gebied van Yosemite National Park toen de Europeanen er binnendrongen. De Europeanen verjoegen de Ahwahneechee's en namen hun brandstichting gebruiken niet over.

In deze koloniale tijden had natuurbescherming geen prioriteit voor de Europeanen. Activisten haalden de overheid hiertoe over en al sinds 1890 bestaat het Yosemite National Park, toen nog een stuk kleiner.

In 1906 werd het gehele huidige parkgebied beschermd. Hier zorgde de Schot John Muir voor. Hij nam president Roosevelt mee op een kampeertripje nabij de Yosemite vallei en overtuigde hem er van de waarde van het park.

Wat is er te doen in Yosemite National Park?

  • Probeer een mammoetboom te omarmen. Zorg wel dat je met een grote groep bent want de bomen zijn enorm dik!
  • Schrik niet als er op een zwarte beer wordt geschoten. De kogels zijn van rubber en de parkwachters proberen zo de bezoekers te beschermen.
  • Luister naar het vallende water van de Yosemite waterval. Deze reusachtige stroming is maar liefst 740 meter hoog.
  • Met een tentje overnacht je in een geweldige omgeving in het Yosemite National Park. Het park is tegenwoordig goed onderhouden en de rangers zorgen voor een veilige omgeving.
  • Ook in de winter is het park prachtig om te bezoeken. Volledig met sneeuw bedekt zijn de hoge rotsformaties minstens net zo indrukwekkend als in de zomer.

Reizen Yosemite National Park

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors