New York
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

New York

door Niels Posthumus

New York spreekt tot de verbeelding. Het centrum van de wereld met Times Square als ultiem knooppunt. Met het Vrijheidsbeeld en natuurlijk Ground Zero waar ooit het WTC stond.

New York: The Big Apple. Je moet wel je hele leven in een grot hebben geleefd, wil je nog nooit hebben gehoord van deze officieuze hoofdstad van de wereld.

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 63 reizen naar New York

En zelfs dan. Wie zegt namen als Wall Street, Empire State building, Central Park, Vrijheidsbeeld en Manhattan nou niets? De stad uit zo veel films en zo veel nieuwsbulletins. De stad die zo tot de verbeelding spreekt.

Broadway en de Vereningde Naties

New York is het belangrijkste centrum voor handel en financiën ter wereld en trendsettend in tal van andere sectoren. Media, kunst, mode en reclame, om maar een paar te noemen. Zo is Broadway de grootste theaterstraat van de wereld. En in geen enkele stad spelen zo veel populaire televisieseries.

Politiek gezien zou je het in New York gevestigde hoofdkantoor van de Verenigde Naties het politieke wereldcentrum kunnen noemen.

170 verschillende talen

Niet vreemd dus dat de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op mensen van over de hele wereld. Van de 8,2 miljoen inwoners komt meer dan een derde niet uit de Verenigde Staten.

New York is een echte 'melting pot'. In 2005 werden er 170 verschillende talen gesproken. En elk jaar overspoelen maar liefst 40 miljoen toeristen uit binnen- en buitenland de stad.

Brooklyn, Queens, Staten Island, Bronx en Manhattan

New York is opgedeeld in vijf wijken: Brooklyn, Queens, Staten Island, The Bronx en Manhattan. Hoewel Brooklyn en Queens het grootst zijn, is Manhattan de bekendste wijk. Het is het officieuze centrum van de stad. De andere wijken, en de staat New Jersey, zijn er met bruggen aan verbonden.

In het noorden van Manhattan ligt de even beroemde als beruchte wijk Harlem, afgebakend door Central Park. De zuidelijke punt van het centrale schiereiland, Lower Manhatttan, is het zakencentrum. Hier worden de beroemde foto's van de skyline genomen, waaruit op 11 september 2001 de twee WTC-torens wegvielen.

Ground Zero en het Vrijheidsbeeld

Het gebied dat voorheen Ground Zero werd genoemd is nu volledig omgetoverd. Waar ooit de twee World Trade Center-torens stonden, is in 2014 de bouw van een nieuwe wolkenkrabber One World Trade Center voltooid. Het One World Trade Center (eerder bekend als Freedom Tower) is met zijn hoogte van 541 meter het hoogste gebouw van de stad en van het Amerikaanse continent.

Het naastgelegen National September 11 Memorial & Museum, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op 11 september 2001, is een bezoek waard. Veel mensen lopen na een bezoek aan Ground Zero vervolgens door naar Wall Street. De wereldberoemde beurzen de New York Stock Exchange en de Dow Jones zijn hier gevestigd.

Vlak voor Lower Manhattan, op een eilandje in het water, staat het 93 meter hoge Vrijheidsbeeld. Een cadeau van Frankrijk dat in 1886 werd geplaatst. Eigenlijk was het ontworpen om de opening van het Suezkanaal bij Egypte te vieren. Het was echter te laat af en is toen maar aan New York geschonken. Naast het Vrijheidsbeeld ligt Ellis Island. Vroeger de aankomstplek van immigranten. Nu een geliefd museum gewijd aan die geschiedenis.

Nieuw-Amsterdam

New York was overigens ooit een Nederlandse stad: Nieuw-Amsterdam. Nederlandse handelaren kochten de plek in 1626 voor omgerekend nog geen dertig euro van de Lenape indianen. Op Wall Street stond de toenmalige stadsmuur.

Aan het einde van de zeventiende eeuw droegen de Nederlanders de stad over aan de Engelsen. Namen als Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem) en Yankee (Jan Kees) herinneren nog altijd aan de Nederlandse roots.

Times Square

Als New York het zogezegde centrum van de wereld is, dan moet haar eigen centrum wel het ultieme wereldknooppunt zijn.

Times square, de diagonale kruising van Broadway en 5th Avenue, volledig met neonreclame volgehangen, wordt ook wel de 'Crossroads of the world' genoemd. Al dankt zij deze bijnaam vooral aan het hoofdkantoor van 's werelds meest invloedrijke krant die is gevestigd op de kruising: The New York Times.

Wat is er te doen in New York?

 • Je kunt New York City niet verlaten zonder een luchtfoto van de stad. Past een vlucht met de helikopter niet in je budget? Vanaf het Empire State Building, het Chrysler of welk hoog gebouw kun je ook geweldige kiekjes schieten.
 • Vrouwen opgelet. Na het overweldigende succes van de serie en de films is er nu ook de tour. De Sex and the City Tour. Daarnaast kent NYC alle andere mogelijke tours dus er is voor ieder wat wils.
 • Naast alle beroemde plekken is het ook leuk om de wat onbekendere spots te bezoeken. Haal je koffie een keer bij een willekeurig café of ga eten bij een restaurant die niet onder een keten valt.
 • New York City is ook het centrum van cultuur. Het MoMA (Modern Museum of Art) is een van de grootste musea ter wereld. De imposante trap bij de ingang is een veelgebruikte locatie voor films en tv programma's.
 • Central Park is het gigantische stadspark in New York. In het park ligt een dierentuin en meerdere sportvelden. Met een bootje maak je een rustgevend tochtje over het meer.

Reizen New York

Meer New York

Reviews New York

New York (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Wendy Arendse - de Bruin op 20 november 2017

September is een goeie maand om deze onvergetelijke stad te bezoeken. Druk is het altijd, maar de temperatuur is geweldig en je hebt kans op mooie zonsondergangen. Wij hebben een boottocht gedaan om zo New York vanaf het water te zien. Zo mooi om in alle rust dit te mogen aanschouwen.

Ultieme tip: Maak een zeiltocht om op een rustige manier te genieten van het uitzicht op deze waanzinnige stad.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

9/11 monument (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Wendy Arendse - de Bruin op 20 november 2017

New York is sowieso een stad die je ooit in je leven een keer gezien MOET hebben. Maar het is een aparte en vooral indrukwekkende ervaring, om het monument te zien, van 9/11. Zo mooi hoe ze deze 2 gebouwen hebben herdacht, door middel van 2 grote waterpartijen. Precies ter grootte van de gebouwen, die er ooit stonden. Zoveel namen die erin gegraveerd staan. Onvergetelijk !

Ultieme tip: Het 9/11 monument maar ook een bezoek bovenop Rockefeller Centre en van bovenaf een sunset te zien.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Big Apple? Die vlag dekt de lading niet meer... (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Jacqueline van Pruissen op 14 november 2017

Geen tekst over New York doet recht aan wat je er kunt zien; de sfeer, de eigenzinnigheden, de unieke gebeurtenissen. Er is geen tweede stad zoals New York. Waar in hemelsnaam ga je een stad vinden met twee uitkijktorens, een vliegdekschip, helikoptervluchten, duizenden restaurants en hotels die strijden om de gunst van de gasten, theaters, parken, dierentuinen, (voormalige) getto's, ontelbare winkels.....New York is een stad om van te houden.

Pluspunten New York

 • winkels
 • gebouwen
 • parken
 • restaurants
 • bezienswaardigheden

Minpunten New York

 • dure metro
 • veel zwervers
Ultieme tip: Señor Frogs: een ketenrestaurant waar geen tweede van is. Basic maar lekker eten, in een muzikale ambiance waar de DJ met microfoon zorgt voor een mobiele karaoke onder de gasten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

New York, New York (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Rob Rosenbrand op 12 november 2017

Geweldige ervaringen gehad in de mooiste Cosmopolitan ter wereld. Samen met mijn zoon en schoonzoon 4 dagen de highlights van New York bezocht. Absolute hoogtepunt een helikoptervlucht boven Manhattan.

Ultieme tip: Boek een hotel in Manhattan op een hoge verdieping om de New York onder je voeten te zien leven!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors