Salt Lake City

Salt Lake City

door Marije Tigchelaar

Utah ligt centraal in het westen van Amerika. Het is een van de zuidelijke staten van het Noord-Amerikaanse continent. Hoewel de naam van de staat niet veel mensen bekend in de oren zal klinken, doet de hoofdstad van de staat dat zeker wel. In 2002 werden in Salt Lake City namelijk de Olympische Winterspelen gehouden.

De hoofdstad van Utah is ook direct de grootste stad van de staat. Ongeveer tachtig procent van de 2,8 miljoen inwoners van Utah wonen in of rondom Salt Lake City. Hoewel nog geen 185.000 mensen in de stad zelf wonen.

ZELF NAAR Salt Lake City?

Bekijk alle 20 reizen naar Salt Lake City

Olympische Spelen

In 2002 kwamen miljoenen mensen naar de stad. Een van de meest populaire sporten gedurende de Winterspelen was het ijshockey. Canada en de Verenigde Staten zijn als buurlanden decennia lang elkaars grootste rivalen.

Gedurende de Spelen in 2002 won zowel het Canadese vrouwen- als het mannenteam de gouden medaille door Amerika te verslaan. Later bleek dat er een Canadese dollar onder het ijs verstopt was.

Temple square

Overal in de stad zie je bergtoppen om je heen. Allemaal met sneeuw bedekt. De lucht voelt fris en voordat je in de bus stapt adem je nog eens diep in. Je gaat naar het Utah Olympic Park. Hier maak je een ritje op de Olympische bobslee of vlieg je met de kabelbaan over het landschap.

Maar Salt Lake City heeft meer te bieden dan alleen de overblijfselen van de Winterspelen. De grootste toeristische attractie van Utah is namelijk het Temple Square. De Salt Lake Temple neemt een groot gedeelte van het plein in beslag. Door de vele kleine torens heeft het een mysterieuze uitstraling. Zodra het donker wordt de tempel schitterend belicht.

Mormonen

De tempel behoort tot de LDS Kerk, de 'Church of Jesus Christ of Latter-day Saints'. Zij staan beter bekend als de mormonen. De kerk is in 1820 opgericht en vestigde zich voornamelijk in de Noord-Amerikaanse staat Illinois. Gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw verhuizen 70.000 mormonen naar Salt Lake City omdat zij zich niet geliefd voelen in de Midwest.

Het hoofdkantoor van de kerk is gevestigd naast de tempel op Temple Square. Inmiddels heeft de kerk ongeveer dertien miljoen volgelingen waarvan meer dan de helft in de Verenigde Staten woont.

De mormonen komen vaak in opspraak wanneer het gaat om hun levensstijl van polygamie. Mannen mogen volgens hun overtuiging met meerdere vrouwen trouwen.

Skiën

De mormonen leven in een afgesloten gemeenschap. Je zult ze dan ook niet snel tegenkomen in het weidse landschap van Utah.

Je zult wel veel wintersportliefhebbers rond zien lopen. Even ten zuiden van de stad ligt de Big Cottonwood Canyon. De populairste skiresorts van het gebied liggen in deze kloof. De bergen zijn fantastisch om met skies of een snowboard vanaf te glijden.

Daarnaast kun je ook stevige wandelingen maken door het soms ietwat ruige gebergte. Achter de bomen verscholen liggen veel meren. Het lijkt wel alsof je de eerste ter wereld bent die het plekje ontdekt. Wanneer je met je schaatsen over het ijs schiet, vraag je je af wat er nog meer te ontdekken is in deze bergen.

Wat is er te doen in Salt Lake City?

  • De echte wintersportliefhebber kan hier zijn hart ophalen. De bergen zijn uitstekend om met je ski's vanaf te glijden.
  • Bezoek het Olympisch park en maak met een bobslee een tochtje over de supersnelle baan.
  • De Temple Square is de grootste trekpleister van Utah. Jaarlijks komen vele toeristen naar het plein om de tempel van de mormonen te aanschouwen. Bedenk wel dat je er niet naar binnen mag.
  • Voor meer informatie over de mormonen en hun komst naar Utah kun je naar het Church History Museum. Hier lees je alles over hun geloof en gebruiken.
  • Geniet van een heerlijke warme chocolademelk nadat je de hele dag op de besneeuwde bergtoppen hebt doorgebracht. In de luxe resorts wordt je van alle gemakken voorzien.

Reizen Salt Lake City

Meer Salt Lake City

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Verenigde Staten kenner
Sponsors