Seattle Jouw vakantie naar NoordAmerika begint hier!

Seattle

door Marlies Konijnenberg

De charmante stad met de iconische Space Needle aan de westkust van de Verenigde Staten staat bekend om zijn regen. Maar de stad ligt wel lekker aan zee en kent ook prachtige achterlanden zoals het Mount Rainier park.

Staande op het dek van de ferry van Bainbridge Island naar Seattle, doemt de Amerikaanse stad aan de noordwestkust voor je op. De stad in de staat Washington overziet op haar landstrook tussen Puget Sound en Lake Washington de Stille Oceaan.

ZELF NAAR Seattle?

Bekijk alle 12 reizen naar Seattle

De 184 meter hoge Space Needle steekt boven de andere gebouwen uit. Het regent in de stad van Microsoft, Starbucks, Boeing en grungemuziek. Seattle heet niet voor niets Rain City. Koud is het echter niet. De stad ligt op dezelfde breedtegraad als Parijs.

Seattle Public Library

Seattle werd gesticht in 1851. Tot die tijden bewoonden twee inheemse Duwamish indianenstammen het gebied. In ruim anderhalve eeuw groeide de stad uit tot een metropool met 602.000 inwoners.

Een grote brand vernietigde in 1889 de toen nog grotendeels uit hout opgetrokken stad. Stenen gebouwen vervingen het hout bij de wederopbouw.

De Seattle Public Library werd als één van de eerste gebouwen in 1890 weer opgetrokken. De bibliotheek staat er nog steeds. Het is het oudste gebouw van de stad.

Starbucks aan Pike Place Market

De ferry waarop je zit, legt aan bij pier 52, oftewel Colman Dock. De zon breekt zachtjes door het wolkendek. In het Waterfront district is het gezellig druk. Jarenlang was dit district alleen van belang voor de zeevaart. Tegenwoordig zie je er winkels en restaurantjes op de pier en aan de boulevard.

De geur van verse koffie hangt in de lucht. Je hebt dan ook een brede keuze uit koffietentjes. De eerste Starbucks ter wereld opende in het Seattle van 1971 zijn deuren aan de Pike Place Market.

Op deze deels overdekte markt kun je van alles kopen: verse groenten, maar ook boeken en antiek. Toeristen slenteren langs de kraampjes. Koopmannen prijzen luidkeels hun waren aan. Een paar meter verderop speelt een straatartiest countrygitaar, het geluid van de voormalige boerenmarkt.

De grunge van Nirvana

Toch klinkt het ware muziekgeluid van Seattle anders. In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkelde de grungemuziek zich in Seattle. Deze muziekstroming werd vooral in de jaren negentig erg populair. Bands als Nirvana en Pearl Jam bestormden wereldwijd de hitlijsten.

Ook de karakteristieke sjofele, alternatieve kledingstijl en haardracht drongen door tot in elke hoek van de wereld. Nirvana zanger Kurt Cobain, die in 1994 zelfmoord pleegde, groeide uit tot het symbool van een hele generatie.

Cobain was niet de eerste iconische artiest van de stad. Eerder al had stadsgenoot Jimi Hendrix op onder meer het Woodstock festival in 1969 een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis.

Mount Rainier vanaf Space Needle

Als je bovenop de Space Needle staat, kijk je uit over het heuvelachtige Seattle. In de verte ontwaar je met moeite de amfibievoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog die zowel over land als over water schieten. Hun echte naam DUKW's hebben de inwoners van Seattle liefkozend verbasterd tot Ducks.

Op heldere dagen zie je ook Mount Rainier. Deze actieve vulkaan ligt 87 kilometer ten zuidoosten van Seattle, te midden van Mount Rainier National Park, een park met wel 26 gletsjers.

Wat is er te doen in Seattle?

  • Neem een kijkje in Pike Place Market. Dit is de plek waar Starbucks ooit is ontstaan.
  • Vanaf de Space Needle heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het heuvelachtige landschap ziet er mooi uit. In de verte herken je genoeg typerende elementen van de stad.
  • Seattle is de stad van Nirvana, Pearl Jam maar ook van Jimi Hendrix. Je loopt door de straten waar deze iconische muzikanten een groot deel van hun leven doorbrachten.
  • Het oudste gebouw van de stad is de openbare bibliotheek. Na een grote brand jaren terug werd deze als eerste weer opgebouwd.
  • Ga met de ferry naar Seattle. Je ziet langzaam de stad voor je verschijnen. Je herkent steeds meer bekende gebouwen en zo ook de Space Needle.

Reizen Seattle

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors