Nebraska

Nebraska

door Niels Posthumus

Het is de staat van landbouw en veeteelt: Nebraska. Hier krijg je het echte Wild Wild West gevoel. Rodeo rijden, American Football en barbecueën met de grootste steaks.

In het midden van Amerika ligt Nebraska. De hoofstad is vernoemd naar Abraham Lincoln, een voormalige president van de Verenigde Staten. Lincoln is echter niet de grootste stad. Omaha is met bijna een half miljoen inwoners bijna twee keer zo groot.

ZELF NAAR Nebraska?

Bekijk alle 2 reizen naar Nebraska

Omaha

In de grootste stad van Nebraska wonen ook direct de meeste miljonairs. Verwacht dan ook niet dat je hier enkel simpele hostels en restaurants vindt. De hotels zijn goed verzorgd en de restaurants bieden culinaire hoogstandjes.

Daarnaast heeft Omaha een interessante art scene. De rijke inwoners trekken veel kostbare kunst vanuit alle hoeken van de wereld. In het Joselyn Art Museum staan zowel stukken van Renoir als potten uit de Griekse oudheid.

Even verder in het Old Market District staan de kleinere galleries. Ook kun je hier een hoop geld uitgeven aan exclusieve kleding en dure accessoires.

Lincoln

Niet ver van Omaha ligt Lincoln. Deze simpele studentenstad biedt je juist wel het authentieke wilde westen gevoel. Een hoogtepunt van je bezoek is het bekijken van een American Football wedstrijd in het Memorial Stadium van de Nebraska Huskers. Het stadion, met een capaciteit van 85.000 mensen, kan meer mensen plaatsen dan de derde stad in Nebraska. Bellevue heeft namelijk maar 51.000 inwoners.

Na de wedstrijd heb je een behoorlijke trek gekregen. Het is goed mogelijk dat een paar locals je uitnodigen om met hen mee te eten van de barbecue. Op de parkeerplaats van het stadion toveren veel mensen ineens een complete keuken uit hun achterbak. Biertjes uit de vrieskist en een stuk steak op de grill. Op een klapstoeltje geniet je van de grappen en het luidkeelse gelach van de mannen.

Scotts Bluff in Sand Hills

Buiten de grote steden is er niet veel terug te vinden van de joelende toeschouwers. Wat je wel ziet zijn zandheuvels. Heel veel zandheuvels. Ruim een kwart van Nebraska bestaat uit dit glooiende landschap, bekend als de Sand Hills. Deze heuvels bestaan uit zandduinen, met een laag gras erop.

Te midden van het uitgestrekte en uitzichtloze veld ligt een grote formatie stenen. Dit is het Scotts Bluff National Monument. Een 'bluff' is een ontzettend steile helling. En deze stenen zijn zeker hoog en steil.

De formatie is een belangrijk kenmerk in het landschap van Nebraska. Eeuwenlang gebruiken reizigers het als een methode om de weg te navigeren. De stenen zijn door de jaren heen dan ook een iconisch beeld van de staat geworden.

The Beef State

Gelukkig hoef je ook niet in de stad te zijn om te genieten van een lekkere grilled steak. Een bijnaam van de staat is dan ook 'The Beef State'. Overal in het gebied, of het nu een ranch in het westen of een Bed & Breakfast in het oosten is, kun je een goed stuk vlees op je bord verwachten.

Het houden van land en vee is een gebruikelijke zaak in Nebraska. Dit is de grootste inkomstenbron van de inwoners en tegelijk het grootste exportproduct van de staat. 'Meat and potatoes' komen in alle vormen terug in de gerechten. Een hamburger met frietjes, een gehaktbal met aardappelpuree, noem het maar op. Je kunt er maar beter niet vegetariër zijn.

Wat is er te doen in Nebraska?

  • Bezoek een American Footbal wedstrijd in Lincoln. In het stadion passen zoveel mensen dat het qua grootte tijdelijk de derde 'stad' van Nebraska wordt.
  • Onder een lekkere steak kom je niet uit in Nebraska. In de staat wonen echte vleeseters en die willen dit graag met je delen.
  • Voor luxe ga je naar Omaha. In deze stad wonen de rijkste mensen van het land. Breng een bezoekje aan het exclusieve Old Market.
  • De Scotts Bluff zie je van verre al staan. Deze imposante rotsformatie is een iconisch beeld van Nebraska.
  • Doe het raampje open, draai de volumeknop van de radio om zing zo hard mee als je kunt. Niemand die je hoort in de Sand Hills van Nebraska! Geniet van het landschap en laat je even helemaal gaan.

Reizen Nebraska

Specialisten Verenigde Staten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Noord-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Canada kenner
Sponsors